Laukianti ir priimanti Šiluva atlaiduose siunčia žinią: turiu tau laiko

  • Teksto dydis:

Visą savaitę į tylų ir ramų Šiluvos miestelį Raseinių rajone plūs dešimtys tūkstančių tikinčiųjų: rugsėjo 7 dieną čia prasideda Didieji Šilinių atlaidai, truksiantys iki rugsėjo 15 d.

Švč. Mergelės Marijos gimimo dienai skirtos devynių dienų iškilmės tradiciškai yra suskirstytos pagal temas, kviečiant į atlaidus atvykti įvairių tarnysčių, profesijų, amžiaus tikinčiuosius. Pasak atlaidų organizatorių, didžiausias jų noras – kad kiekvienas atvykęs žmogus pasijustų laukiamas ir patirtų laukiančią, visiems ir kiekvienam atvirą bažnyčią.

Kauno arkivyskupijos apaštalinis administratorius vyskupas dr. Algirdas Jurevičius Šiluvos šventovę vadina ypatinga susitikimo erdve – tiek su Dievu, tiek vieniems su kitais.

Pasak jo, Šiluva apjungia įvairias bendruomenes – ne tik religines, bet ir kultūrines, visus geros valios žmones. Ne atsitiktinai šią vasarą čia skleidėsi sakralių temų ir meno jungtis Šiluvos meno bienalėje, vyko tarptautinė konferencija, pritraukusi pranešėjus iš Portugalijos, Vokietijos, Lenkijos, kitų kraštų.

„Tai rodo, kad Šiluva įgauna tarptautinį matmenį ir jos garsui Lietuvoje darosi ankšta. Tuo tarpu mums, tikintiesiems, Šiluva yra tarsi šaltinis: ateini, pasisemi, atsigaivini – ir keliauji toliau savo gyvenimo keliu. Linkiu, kad visi tie, kurie atvyks į Šiluvą, pajustų, kad jie yra nepaprastai reikalingi ir brangūs tiek Dievui, tiek žmonėms,“ – sako vyskupas A. Jurevičius, kviesdamas į šventę tiek tuos, kurie čia važiuoja kasmet, tiek tuos, kurie seniai bebuvę, tiek tuos, kurie dar niekada nesilankė Šilinėse – išgyventi tikėjimo bendrystę ir pajusti ypatingą Šiluvos dvasią.

Plati programa – ir vieta, kurioje jums turi laiko

Šiemetinėje iškilmių programoje – ne tik šv. Mišios, pamaldos, katechezės, bet ir knygų pristatymai, sakralinės muzikos koncertai, susitikimai, pokalbiai ir kitos dvasinės bei kultūrinės patirtys.

„Kiekviena atlaidų diena dedikuota įvairioms temoms ar žmonių grupėms: dalis jų jau yra nusistovėjusios ir tradicinės, pavyzdžiui, visuomenės ir valstybės apsaugos darbuotojų diena, kariuomenės, kunigų ir vienuolių diena. O šiemet skiriame nemažai dėmesio jaunimo temai: turime Katalikiškų mokyklų dieną (į ją užsiregistravo per 1 700 moksleivių!), Jaunimo dieną ir Šeimų dieną, kurios metu taip pat kviesime melstis už jaunimą – taip atspindime ir bažnyčios aktualijas, Popiežiaus kvietimą atsigręžti į jaunimą ir jį išgirsti,“ – pasakoja atlaidų programos koordinatorė Vaida Kneižienė.

Pagrindinė diena, sutraukianti didžiausią lankytojų srautą – sekmadieninės rugsėjo 8-tosios iškilmės, skirtos švč. Mergelės Marijos gimimo dienai.

Rugsėjo 7 d. bus pristatoma intriguojanti Nikolaas Sintobino SJ knyga „Apie jėzuitus – ir nerimtai. Humoras ir dvasingumas“, o rugsėjo 14 d. vyks Liongino Virbalo SJ knygos „Šventoji Žemė. Dvasinis vadovas piligrimams“ pristatymas.

„Dar vieną įdomią iniciatyvą įkvėpė kasdienybėje nuolat girdimi žodžiai „neturiu tam laiko“, „trūksta laiko“ – todėl sukūrėme palapinę, pavadintą „Turiu tau laiko“. Tiksliau, net dvi palapines – toks didelis buvo jų poreikis. Šiose palapinėse nuo ryto iki vakaro budi diakonai, vienuoliai, kunigai, pas kuriuos galima ateiti tiek atlikti išpažinties, tiek paprasčiausiai pasikalbėti – ir iš tiesų čia sulaukiame pačių įvairiausių žmonių, atsinešančių džiaugsmus, skausmus, istorijas ir klausimus,“ – pasakoja V. Kneižienė.

Kai geriausios atostogos – savanorystė

Apie 50-75 tūkstančius žmonių kasmet sutraukiančius atlaidus organizuoja nemenka komanda:  koordinacinis komitetas, kunigai, vyskupai, seminaristai, Šiluvos parapija, vietiniai gyventojai ir, žinoma, savanoriai. Šiemet suburtas apie 50 savanorių būrys – tai žmonės, padedantys atlaiduose atlikti dažnai nematomus, bet labai svarbius darbus – nuo tūkstančių kėdžių sustatymo, iki takų nušlavimo ar pagalbos kunigams suteikimo.

„Kas tie žmonės? Moksleiviai, studentai, šeimos. Štai vienas jų pasiėmė darbe atostogas, kad galėtų savanoriauti Šiluvoje, sakydamas, kad nėra geresnių atostogų nei savanorystė – kur gauni dvasinį pastiprinimą, dalyvauji šv. Mišiose, gerai leidi laiką su draugais ir dar atlieki gerą darbą!“ – pasakoja savanorius koordinuojantis Kauno arkivyskupijos piligrimų centro vadovas Mantas Kuraitis.

Pats jau penkioliktus metus prisidedantis prie Šiluvos atlaidų organizavimo, Mantas pastebi, kad kasmet atlaidams augant, gražėjant ir keičiantis, išlieka jų esmė ir dvasia: „Man ši didžiulė tikėjimo šventė atrodo kone paveldas. Juk jei anksčiau visi žinojo, kas yra atlaidai, šiandien jų prasmę ir esmę suvokia toli gražu ne kiekvienas. Todėl man atrodo, kad Šilinės – tai gražus mūsų, tikinčiųjų, turtas, o šie atlaidai – tai didingas kultūrinis-religinis reiškinys. Ne tik reguliari malda, bet ir didžiulė šventė, skirta švęsti Marijos gimtadienį“.

Išpuošti šventovę gėlėmis ir pasiruošti šventei padeda Karaliaus Mindaugo profesinio centro floristai – studentai ir jų mokytojai, o giedoti iškilmėse į Šiluvą iš viso atvyks per 50 chorų kolektyvų iš visų Lietuvos kampelių.

Detalią Didžiųjų Šilinių atlaidų 2019 programą rasite čia: http://siluva.lt/atlaidai-2019/



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pagonis

Pagonis portretas
Kryžininkų marija, tai kraujuojanti žaizda Lietuvos kūne. Teutonų ordinas, pavadintas Marijos vardu - švenčiaisios Mergelės Marijos namų Ordinas, Kryžiaus karais, nešdamas Jėzų Lietuvon, per 250 metų nužudė milijoną Lietuvos ir kitų baltų tautų žmonių. Mestis žudikų katalikų vėliavai - Marijai, reiškia reikšti panieką katalikų nužudytiems mūsų protėviams.

Jonas

Jonas portretas
Jau greit bus 40 metu kaip nepraleidziame.Slove Kristui...

>....

>.... portretas
Šlovė žydamas
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių