Kurie parlamentarai į Seimą nebenori?

Maždaug dešimt dabartinio Seimo narių ketina visam laikui užverti parlamento duris ir daugiau ten nebesiveržti. Daugumos jų motyvas – amžius ir sveikata.

Glaveckų šeimos nebebus

Iš 139 dabartinio Seimo narių vos 10–12 čia dirbti greičiausiai nebegrįš niekada – kandidatuoti į artėjančius parlamento rinkimus jie nebeketina. Tarp jų yra ir Seimo senbuvių, ir politikos naujokų.

Galutinai aišku: kitame Seime jau nebedirbs Liberalų sąjūdžio atstovas Kęstutis Glaveckas ir jo žmona konservatorė Rūta Rutkelytė. Ir vienas, ir kitas turi sveikatos problemų, tad, kaip patys sako, nori daugiau laiko skirti sau. „Prisipažinsiu, turiu rimtų sveikatos problemų. Nebūdama šimtu procentų darbinga, nenoriu užimti tos pozicijos, kur kitas galėtų nuveikti gerokai daugiau. Lig šiol nebuvo kada “paremontuoti„ sveikatos, o pernai turėjau labai sudėtingą operaciją“, – dienraščiui atvirai kalbėjo R.Rutkelytė.

Seime ji darbuojasi antrą kadenciją, tiesa, su pertrauka. R.Rutkelytė dirbo 1996 m. išrinktame Seime.

Jos vyras K.Glaveckas parlamente – nuo 1990-ųjų, visus rinkimus laimėjęs vienmandatėje apygardoje. „Ateina laikas, reikia ir jauniems užleisti vietą. Labai gaila trauktis, bet toks gyvenimas“, – kalbėjo K.Glaveckas. Vis dėlto jis yra Liberalų sąjūdžio kandidatų į Seimą sąraše, nors vienmandatėje apygardoje nebesikaus.

Nori „pavaikščioti žeme“

Kuriam laikui iš politikos traukiasi ir Liberalų sąjūdžio narys, antrą kadenciją Seime dirbantis Audrius Endzinas. Jis mano, kad pasibaigus kadencijai darbą nesunkiai ras: „Vieni politikai tik deklaruoja, kad po poros kadencijų reikia pažiūrėti, kaip žeme vaikščioti, o kiti bando tai padaryti. Dar turiu rankas ir galvą, dievulis nepagailėjo ir sveikatos, tad, manau, darbą tikrai rasiu.“

Nebevarstyti parlamento durų ir užmiršti posėdžių salę pasiruošę ir daugiau politikų. Vienas jų – konservatorius Česlovas Vytautas Stankevičius. „Dėl amžiaus. Įkalbinėjo likti, bet nusprendžiau pasitraukti. Atėjo laikas“, – aiškino iš politikos besitraukiantis 75-erių Seimo pirmininkės pavaduotojas.

Jau kurį laiką kalbama, kad iš politikos galėtų trauktis kitas garbaus amžiaus politikas socialdemokratas Česlovas Juršėnas. Tačiau, kaip tikino partijos vadovybė, jis rinkimuose dalyvaus – politiko duonos atsisakyti neketina. Nedalyvauti rinkimuose kurį laiką svarstė vienintelis socialdemokratas – Jonas Juozapaitis. Tačiau persigalvojo.

Panašiai elgiasi ir konservatorius Liudvikas Sabutis. Jis lig šiol neapsisprendė – bandyti veržtis į kitą Seimą ar ne.

Susilažino su A.Čapliku

Mantas Varaška, į Seimą patekęs kaip save išsikėlęs kandidatas, jau prieš kurį laiką nusprendė, kad į kitą Seimą tikrai neis, nes politika jį nuvylė. Kelias Seimo frakcijas pakeitęs politikas dar susilažino su Liberalų ir centro frakcijos seniūnu Algiu Čapliku, kad Seimo rikimuose nekandidatuos.

Dirbti kitame Seime neplanuoja ne vienas Mišriai Seimo narių grupei priklausantis politikas. Seime dirbti toliau nenori buvęs teisėjas Konstantas Ramelis. Jis paaiškino, kad „jau nebe tas amžius“. K.Rameliui – 74-eri. Dienraščio žiniomis, tęsti politinės veiklos nebeplanuoja ir K.Ramelio bendražygis parlamentaras Antanas Baura.

Likti politikoje nebeketina ir A.Valinsko į Seimą atvesta žmona Inga Valinskienė. Pats A.Valinskas, kaip ir nemažai jo buvusių ar esamų bendražygių, tęsti politinę karjerą ambicijų turi. „Nemanau, objektyviai žiūrėdamas iš šono, kad esu pats prasčiausias šiame Seime dirbantis žmogus. Tad jeigu vienmandatėje apygardoje mane išrinks, ir toliau dirbsiu Seime“, – aiškino A.Valinskas

Dauguma jo į Seimą atvestų politikų – Vincas Babilius, Arūnė Stirblytė, Antanas Nedzinskas – laimę bandys ir kituose rinkimuose. Patekti į Seimą jie bandys su Liberalų ir centro sąjunga. Kol kas neapsisprendė tik Mišriai Seimo narių grupei priklausanti Asta Baukutė. „Dar svarstau. Kai ėjau dirbti į Seimą, galvojau visai kitaip, o dabar – nebežinau. Jūs gi matote, kas darosi“, – sakė ji.

Kad Seimo nario mandato nebesieks, prieš kurį laiką yra kalbėjęs iš socialdemokratų pašalintas Andrius Šedžius, tačiau šiaulietis ir vėl persigalvojo. Seime greičiausiai nebedirbs Tvarkos ir teisingumo frakcijos atstovas Rimantas Smetona.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jonis

jonis portretas
Vaiku darzelis...

Ale

Ale portretas
Komunistpalaikiai socdemai aukso gyslos nepaleidžia o moliai dar tokius į valdžią išsirinks. Nieko naujo, net nenustebau.

N

N portretas
74 metai...Na,patys jau nesupranta,bet galetu artimieji patart.
VISI KOMENTARAI 26

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių