Kultūros pasu galės naudotis ir lietuviškų mokyklų užsienyje moksleiviai

  • Teksto dydis:

Nuo antradienio kultūros paso paslaugomis galės naudotis ne tik Lietuvos mokiniai, bet ir tie, kurie mokosi užsienio mokyklose lietuvių kalba arba mokosi lietuvių kalbos Europos mokyklose, pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė bei kultūros ministras Simonas Kairys pasirašė pakoreguotą Kultūros paso koncepciją ir tvarkos aprašą. Juo išplėstas kultūros paso paslaugų gavėjų skaičius.

Šiuo metu kultūros pasas siūlo 4220 įvairiausių renginių ir edukacinių užsiėmimų: kultūros paveldo, etninės kultūros, architektūros, cirko, baleto, kino, lėlių teatro, dramos teatro, literatūros ir kt.

Mokyklos edukacinius renginius renkasi, atsižvelgdamos į jai skiriamas lėšas. Jos pačios nusprendžia, kokios vertės paslaugas užsisakyti.

Pernai kultūros pasas išbandytas septyniose mokyklose lietuvių mokomąja kalba Lenkijoje, Baltarusijoje ir Latvijoje.

„Bandomasis projektas pasiteisino, iš mokyklų gauta daug teigiamų atsiliepimų“, – teigiama Švietimo ministerijos pranešime.

Anot jo, už kultūros paso lėšas lietuviškos Pelesos vidurinės mokyklos mokiniai dalyvavo Kauno lėlių teatro spektaklyje ir edukaciniame užsiėmime apie lietuviškas Kūčias, Punsko Dariaus ir Girėno vidurinės mokykla pasikvietė teatrą iš Kauno su spektakliu „Vieno rakto istorija“, o vyresniems 7–8 klasių mokiniams – vilnietę kalbininkę, kuri skaitė paskaitą „Apie lietuvių kalbą linksmai“.

Punsko Kovo 11-osios bendrojo lavinimo licėjaus mokiniai žiūrėjo filmą „Šuolis“. 

Užsienyje veikia devynios lietuviškos mokyklos, kuriose vykdomas formalusis švietimas. Jis vykdomas pagal šalies, kurioje įsteigta mokykla, patvirtintas švietimo programas. Formaliojo švietimo lituanistinės mokyklos veikia Latvijoje, Baltarusijoje, Rusijoje, Lenkijoje, Vokietijoje.

Lietuvių kalbos mokoma Europos mokyklose, veikiančiose Belgijoje, Liuksemburge, Olandijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Italijoje, Estijoje, Suomijoje, Slovėnijoje, Airijoje, Prancūzijoje.

Kultūros pasas įdiegtas 2019 metais, jis skirtas ugdyti mokinių kultūros pažinimo ir patyrimo įpročius, užtikrinti kokybiškų kultūros ir meno paslaugų prieinamumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių