R. Karoblis: kariuomenės parama didės, bet krizę valdyti turi Vyriausybė

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis sako, kad kariuomenės parama valdant koronaviruso krizę didės, bet ekstremalios situacijos operacija turi rūpintis Vyriausybė.

Šiuo metu daugiau kaip šimtas karių budi oro, jūrų uostuose ir pasienyje, transportinius skrydžius vykdo karinės oro pajėgos, artimiausiu metu į operacijų centrą ketinama deleguoti karininkų.

„Krašto apsaugos sistema ir pirmiausia kariuomenė ekstremalios situacijos atveju yra remiančioji institucija“, – žurnalistams pirmadienį sakė R. Karoblis.

„Į ekstremalios situacijos centrus jau paskirti karininkai, kurie galėtų pasidalyti kariuomenės ekspertize“, – pridūrė jis.

Ministras BNS kiek vėliau patikslino, kad į operacijų centrą deleguoti numatoma operacinius karininkus, viešųjų ryšių ir kitų sričių specialistus.

Krašto apsaugos sistema ir pirmiausia kariuomenė ekstremalios situacijos atveju yra remiančioji institucija.

Pastarosiomis dienomis opozicija ir kai kurie medikai paragino, kad krizės valdymą perimtų R. Karoblis arba karininkas. Šiuo metu ekstremalios situacijos operacijų vadovas yra sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

R. Karoblis pabrėžė, kad ekstremalių situacijų valdymu turi rūpintis Vyriausybė arba jos įgaliota institucija.

„Kiekvienas turi daryti savo darbą. Krizę valdyti turi institucijos, kurios yra atsakingos, arba pagal kitų šalių patirtį (tai turi būti daroma) Vyriausybės arba premjerų lygiu“, – teigė ministras.

R. Karoblio teigimu, jei krizė gilės, kariai ateityje galės padėti vidaus reikalų sistemai užtikrinti viešąją tvarką, izoliuoti tam tikras teritorijas.

Siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, kariuomenė sumažino pratybų skaičių, šauktiniai savaitgaliais neišleidžiami namo, dėl kelių viruso atvejų yra izoliuotų karių – koronavirusas nustatytas Lietuvoje tarnaujančiam olandų kariui ir krašto apsaugoje dirbančiam civiliui asmeniui.

Paaiškino, kodėl nepaleidžiami šauktiniai

Raimundas Karoblis sako, kad šauktiniai, siekiant apsaugoti jų sveikatą, savaitgalį nepaleidžiami namo.

„Buvo klausimų iškilę, kodėl antrą savaitgalį iš eilės nėra paleidžiami (namo – ELTA) šauktiniai. Tai dėl šauktinių sveikatos yra, kad būtų kuo mažiau ryšių su plačiąja visuomenė. Kartu profesinės karo tarnybos kariai, kurie budi su šauktiniais, jie jau visa savaitė dirba kartu su šauktiniais, jie yra kareivinėse nuolat. Imamasi priemonių dėl maksimalaus izoliavimo nuo paslaugų, kurias teikia civiliai kariuomenėje“, – pirmadienį sakė R. Karoblis.

Anot ministro, šauktinių motyvacija šiuo metu yra gera.

„Kalbant apie šauktinius, jie atlieka pareigą ginti tėvynę. Atsiminkime, kad atlikdami savo pareigą, ko gero, tai yra mūsų galimas paskutinis rezervas, jei situacija dar labiau eskaluosis. Daliniuose šauktinių motyvacija gera, turime puikius vaikinus ir merginas, kurie motyvuotai ir stipriai tarnauja kariuomenei ir šituo nelengvu laikotarpiu“, – teigė R. Karoblis.

Stengsis išlaikyti 2 proc. BVP krašto gynybai

R. Karoblis teigia, kad atsižvelgiant į koronoviruso situaciją šalyje, šiais bei kitais metais Lietuva stengsis išlaikyti 2 proc. BVP krašto gynybai. Įveikus dėl viruso kilusią krizę, Lietuva turės grįžti prie politinių partijų įsipareigojimo skirti 2,5 proc. nuo BVP gynybai iki 2030 metų.

„Atsižvelgiant į ekonominę situaciją, yra nukrypai nuo didėjimo trajektorijos. Juolab klausimas yra, kaip po krizės įsibėgės gamintojų poreikiai ir panašūs dalykai, kaip galėtume padaryti tuos pirkimus ir objektyvūs dalykai (...) Šie metai ir kiti metai, matyt, yra 2 proc. nuo BVP išlaikymas (...) 2,5 proc. nuo BVP yra ilgalaikis tikslas, kurio, manau, kai krizę suvaldysim turės būti sprendžiamas, kaip tas tikslas turės būti įgyvendintas“, – teigė ministras.

Kalbant apie šauktinius, jie atlieka pareigą ginti tėvynę. Atsiminkime, kad atlikdami savo pareigą, ko gero, tai yra mūsų galimas paskutinis rezervas, jei situacija dar labiau eskaluosis.

Pasak jo, Lietuva turės grįžti prie politinių partijų įsipareigojimo skirti 2,5 proc. nuo BVP gynybai iki 2030 metų, nes grėsmė iš Rusijos vis dar kyla.

„Tačiau, pirmas dalykas – krašto gynyba niekur nedingsta. Tai yra ilgalaikis klausimas. Su ekstremalia situacija ir šia pandemija tikrai situacija nesikeis. Kaimynas bus toks, koks yra, ir neturėkime dėl jo jokių iliuzijų. Taip kad ilgalaikėje perspektyvoje tai turi būti siekis“, – teigia ministras.

ELTA primena, kad pasirašytame Lietuvos politinių partijų susitarime įsipareigota 2,5 proc. nuo BVP skirti gynybai iki 2030 metų. Prezidentas Gitanas Nausėda, rudens pradžioje susitikęs su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu, teigė, kad Lietuvos pozicija – iki 2030 metų gynybai skirtas lėšas didinti iki 2,5 proc. nuo šalies BVP – nesikeičia.

Siekiant sustabdyti koronaviruso plitimą, Lietuvoje iki kovo 30 dienos įvestas karantinas. Šalies piliečiams draudžiama išvykti, uždarytos parduotuvės (išskyrus, maisto ir vaistines) bei kavinės.

 

 


Šiame straipsnyje: krašto apsaugos ministrasRaimundas KarobliskoronavirusasCOVID-19 karantinasCOVID-19 saviizoliacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Augis

Augis portretas
Anukeliui smegenys jau paveiktos nuo vaikystės ( pedofilijos auką) užuojauta Lietuvai per vėlai tai suprato

MANAU KAD PIRMA

MANAU KAD PIRMA portretas
KARTA PRITARIU ANUKELIUI KAD KAROBLIS TIKRAI BUTU GERESNIS VADOVAS SITOS KRIZES IR DAR JIS JUG TURI KARIUOMENE KURIA GALETU BENT KADA PASIUSTI TVARKAI UZTIKRINTI

cha...Mars..Mars...Tra Ta Ta...

cha...Mars..Mars...Tra   Ta  Ta... portretas
konservuoto anukelio angazuotas vietoj Verygos ,Karoblis --atsisako eit ,,,gydyt,,, tauta nuo karonaviruso...pazadejo jei reikes ka prigriebt ,,,bananu ,,pakraut , uzdarius palaikyt ar visus naxren isvaikyt...tuomet Karoblis su visa karaliskaja patrijotu armija ant nurasytu boxeriu susede kaip mat atsuoliuos,...o gydyt ....neeeeee.......
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių