Koronaviruso grimasos švietime: egzaminus – atšaukti?

Švietimo ekspertas siūlo dėl COVID-19 mokyklose atšaukti egzaminus ir tik norintiesiems siekti aukštojo mokslo organizuoti valstybinių brandos egzaminų specialią sesiją jau vasarą.

Kai kurios šalys (Anglija ar Škotija) jau nusprendė: visi egzaminai mokyklose šiemet atšaukiami, kitos – dar mąsto. Algirdas Zabulionis, buvęs Lietuvos Nacionalinio egzaminų centro direktorius, nuo 2004 metų – Didžiosios Britanijos švietimo konsultacinės bendrovės „Anglia Assessment Ltd“ vyriausiasis konsultantas, vykdęs švietimo sistemos reformų projektus, konsultavęs testavimo ir egzaminavimo klausimais daugybėje pasaulio šalių, siūlo padiskutuoti ir Lietuvai.

Savo paskyroje feisbuke jis rašo: „Virusas įsisiautėja... Nenorime sau tai pripažinti ir dar tikimės, kad jau gegužę mokyklos dirbs normaliai. Deja, „tradiciniai“ mokslo metai jau baigėsi, reikia galvoti šioje karantininėje situacijoje sulaukti vasaros. Vienas iš rimtesnių klausimų – egzaminai.“

Ekspertas primena: priimant sprendimą reikia suprasti dvi egzaminų funkcijas – sertifikavimą/patvirtinimą ir informaciją atrankai į aukštąsias mokyklas. Dėl pirmosios esamoje situacijoje visi egzaminai gali būti atšaukiami, atestatai, diplomai ar pažymėjimai gali būti išduodami pagal mokyklinius įvertinimus. „Tad visokie pradinės ar pagrindinės mokyklos egzaminai, testai, patikrinimai nėra būtini, ir šiais metais galima pragyventi be jų“, – įsitikinęs A.Zabulionis.

Kiek kitaip – su brandos egzaminais, tiksliau su jų generuojama informacija atrankai į aukštąsias mokyklas. Brandos atestatai taip pat gali būti išduoti be egzaminų, tačiau ką daryti su atranka į aukštąsias mokyklas?

Netrukus turėsime nuspręsti. Prieš tai organizuosime konsultacijas. Racionalios įžvalgos ir sumanymai yra svarbūs.

„Racionaliausias būdas būtų atšaukti brandos egzaminus, išduoti abiturientams brandos atestatus ir jau vasarą (tikintis, kad situacija bus palankesnė, mažesnei populiacijai – tik stojantiesiems į aukštąsias mokyklas) organizuoti valstybinio brandos egzamino pavyzdžio (t. y., pagal žinomus turinio ir administravimo reikalavimus) centralizuotus vieningus egzaminus, reikalingus lietuviškai LAMA BPO sistemai. Toks siūlymas leistų ramiai pabaigti mokslo metus, nukeliant problemą (objektyvios informacijos atrankai į aukštąsias mokyklas poreikį) vasaros link, tikintis, kad tada situacija leis vykdyti egzaminus“, – siūlo A.Zabulionis.

Tie „stojamieji valstybiniai brandos egzaminai“ vyktų pagal esamus jų reikalavimus, tad laikantiems nebūtų netikėti (kitaip, nei jei kiekviena aukštoji mokykla rengtų savus stojamuosius egzaminus). Bandymas kažkaip „perskaičiuoti/susverti“ mokyklinius pažymius pagal mokyklos praeities „sėkmę“, pasak eksperto, neturi jokio mokslinio pagrindo, nes bendroji statistika negali būti naudojama sprendimo priėmimui dėl atskiro atvejo, ir yra klaidingas „iš principo“ – kodėl šių metų abituriento ateitis turi priklausyti nuo senesniųjų metų absolventų?

Švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius feisbuke sureagavo į eksperto pasiūlymą: „Netrukus turėsime nuspręsti. Prieš tai organizuosime konsultacijas. Racionalios įžvalgos ir sumanymai yra svarbūs.“

Praėjusią savaitę Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, atsižvelgdama su koronovirusu susijusias aplinkybes, kai kurių patikrinimų ir egzaminų datas kiek nukėlė, bet akivaizdu, kad pandemija šį sprendimą koreguos dar kartą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Donatas

Donatas portretas
Manau kad yra būtinas brandos egzaminų nutraukimas. Nes del viruso visi moksleiviai yra pasimete kaip ir kur. Beto prasides nuotoliniai mokymaisi namie daugiau popierizmo ir streso. Mokyklose pasiruošti brandos egzaminams yra kur kas papraščiau ir kurkas lengviau.

Dvyliktokas

Dvyliktokas portretas
Noriu priminti, kad pandemijos laikotarpiu sveikata turi būti pats pirmas prioritetas. Taip, mokslas taip pat svarbu, bet šiuo metu, manau, svarbiau saugoti ne tik savo, bet ir kitų dvasinę, fizinę gerovę. Atleiskite, bet nesuprantu, kaip dar gali būti kalbos apie kažkokį mokymąsi mokykloje? Ar žmonės neskaito žinių? Nežiūri televizoriaus? Ar sveikata jau nebėra viena svarbiausių, pagrindinių asmens vertybių? Manau dauguma jau žino, kad padėtis pasaulyje, Lietuvoje prasteja. Sergančiųjų ir mirusiųjų skaičius dėl viruso auga. Mano ir daugelio abiturientų nuomonė yra permąstyti visą mūsų egzaminų laikymo sistemą. Jungtinėje Karalystėje jau atšaukti egzaminai, vietoje jų sugalvotas kitas, pritaikytas esamai sutuacijai variantas.

Op

Op portretas
IB atšaukė egzaminus visame pasaulyje. Universitetai priims IB studentus su diplomu be galutinių egzaminų. Kuo LT švietimo sistema pranašesnė (žinant, kad IB diplomus pripažįsta viso pasaulio universitetai, tame tarpe ir patys geriausi), kad lietuvių 12-okai per kraują, karantiną, stresą ir kt. turėtų vis tiek laikyti egzaminus? Ar jie tikrai stipresnės imuninės sistemos, atsparesni virusams?
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių