Kitąmet bus tvarkomi du turistų gausiai lankomi piliakalniai

Kitąmet bus tvarkomi gausiai keliautojų lankomi Dzūkijos nacionaliniame parke esantys Liškiavos ir Merkinės piliakalniai.

Abu piliakalniai yra saugomose teritorijose. Jų tvarkyba finansuojama Europos Sąjungos lėšomis.

Merkinės piliakalnyje bus nuimti senieji mediniai laiptai, naujus norima įrengti kitoje piliakalnio pusėje, taip pat numatyti pėsčiųjų takai, apžvalgos aikštelė, pietinėje pašlaitėje atsiras ugniavietė, suoliukai.

Prie piliakalnio ketinama atnaujinti informacines rodykles, įrengti originalų skaidrų stendą su piešiniu, vaizduojančiu piliakalnio vaizdą istoriniu gyvavimo laikotarpiu.

Be kita ko, bus vykdomi ir kraštovaizdžio formavimo kirtimai, kad nuo apžvalgos aikštelių atsivertų ne tik Nemuno ir Merkio santaka, bet ir kitos panoramos.

Liškiavoje bus tvarkoma piliakalnio teritorija nuo pilies pietvakarinio bokšto liekanų iki dvarvietės. Numatyta šį bokštą sutvarkyti – restauruoti.

Teritorijoje bus įrengti pėsčiųjų takai, laiptai, taip pat piliakalnio ir dvarvietės tarpukalnėje norima įrengti edukacinę erdvę su informaciniais stendais, rodyklėmis, ugniaviete ir specialiu edukaciniu, meniniu simboliu.

Informaciniuose stenduose bus pateikiama informacija apie kultūros ir gamtos paveldo objektus, jų vertingąsias savybes, o ant lauko riedulių nuoskalų užrašomos pagrindinės Liškiavos istorinės datos, asmenybės bei įvykiai.

Prie Liškiavos piliakalnio, kaip ir Merkinėje, suplanuoti kraštovaizdžio formavimo kirtimai: bus kertami krūmai, siekiant atverti užgožtas paveldo objekto dalis.

Šalia abiejų piliakalnių taip pat planuojama įrengti ir lankytojų skaičiuotuvus, kad būtų galima stebėti jų srautą.

Darbus ketinama užbaigti iki vasaros

Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direktorius Eimutis Gudelevičius BNS teigė, kad tvarkybos darbus ketinama užbaigti iki kitų metų vasaros.

„Aš manau, kad ateinančių metų vasarą viskas turėtų būti baigta. Labai norėtųsi, kad tai būtų padaryta kuo anksčiau – turizmo sezono pradžiai“, – BNS sakė Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato vadovas E. Gudelevičius.

„Projektai tvarkingi, manau, kad tikrai pagražėsim“, – teigė jis.

Anot jo, piliakalniuose atlikti menkaverčių medžių ir krūmų kirtimai lankytojams atvers dar nematytas panoramas.

„Jeigu žiūrint į Merkinės piliakalnį, tai ten labai daug medžių užstoja gražius vaizdus. Prasikirtus ir išsivalius, vaizdai atsivers. Tai tiesiog gražiausios Lietuvos vietos. Liškiavoje irgi prakirtimus reikia padaryt. Yra rimtų darbų. Gražūs vaizdai, bet viskas uždengta menkaverčiais medžiais“, – teigė E. Gudelevičius.

Nacionalinio parko vadovas taip pat įsitikinęs, kad Merkinėje buvo būtina panaikinti senuosius laiptus, nes jie darkė piliakalnio vaizdą.

„Aišku, kai kam atrodo, kad mes labai drastiškai, bet iš tikrųjų mes norime padaryti, kad būtų geriau, nes tas „užtrauktukas“ į kalną yra nesaugus, nepatogus. Dabar bus apėjimas ratu aplink piliakalnį iš kitos pusės. Laiptai bus mažesni, bus atokvėpio vietelė. Žmonėms bus saugiau“, – sakė Nacionalinio parko vadovas.

Jis taip pat teigė, kad prie abiejų piliakalnių įrengti lankytojų skaičiuotuvai padės matyti, kaip gausiai lankomos šios vietos.

„Srautai labai dideli ir mes kažkada prie Merkinės piliakalnio pastatėme skaičiuotuvą, tai per mėnesį buvo 6 tūkst. užlipusių lankytojų. Tie skaičiai labai reikalingi, nes parodo, ar žmonėms tai patinka“, – teigė E. Gudelevičius.

Ant Merkinės piliakalnio viduramžiais stovėjo Lietuvos Didžiajai Kunigaikštystei strategiškai svarbi medinė pilis, pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose paminėta 1377 metais, kai buvo nusiaubta kryžiuočių. Keletą kartų ši pilis buvo sudeginta, vėliau – vis atstatoma. 

Tuo metu ant Liškiavos piliakalnio viduramžiais buvo pradėta mūrinė pilis. Manoma, kad jos statybos nutrauktos po Žalgirio mūšio, iki šių dienų yra išlikusios nebaigto statyti pietvakarinio bokšto liekanos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kavenskis

kavenskis portretas
ir vel iskirtines.....

nieko gero nesitikiu

nieko gero nesitikiu portretas
Užuojauta...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių