Karšta vasara – pats darbymetis traumatologams: tiek susižalojusių dar nėra buvę

  • Teksto dydis:

Gydytojai sako, kad ši vasara išskirtinė, nes tiek įvairiausiais būdais susižalojusių žmonių, kiek sulaukiama šiemet, – dar nėra buvę, praneša LNK.

Kauno ligoninės Traumatologijos skyriuje žmonių tiek, kad net atsisėsti nėra kur. Traumų čia gausu pačių įvairiausių. Pacientams tenka laukti daugiau nei valandą. Kai kam tenka ir gulėti koridoriuje, nes stacionare nebeliko vietų, kur guldyti traumuotus pacientus.

„Mes atleidome 364 pacientus su traumomis, kurie pirmą kartą kreipėsi. Krūvis gydytojams tikrai yra didelis. Labai daug čiurnos raiščių, pėdos raiščių traumų, lūžių, Achilo sausgyslių plyšimų, pėdų žaizdų, nes daug žmonių maudosi. Telkiniai dažnai užteršti stiklo šukėmis“, – kalbėjo Kauno ligoninės Priėmimo, skubios pagalbos ir traumų skyriaus vedėjas Artūras Šulnius.

Susižalojusiems paplūdimiuose tenka padėti ir gelbėtojams. „Kadangi giliai nuplaukia, už akmenukų užsikabina. Bet čia, Lampėdžių karjere, sakyčiau, mažai būna. Daugiau Kauno mariose, kadangi Kauno mariose į paplūdimius susirenka vakarais, paskui geria šampaną, butelius daužo“, – sakė vyr. gelbėtojas Pranas Urbelis.

Šie metai – paspirtukininkų traumų. Praeitais metais buvo dviračiai madoj.

Dažiausiai žmonės susižaloja poilsiaudami. „Daug žmonių kreipiasi savaitgaliais, ypač šeštadienio pirmoje dienos pusėje ir sekmadienio pavakarę, kadangi visi sugrįžta iš poilsiaviečių ir važiuoja pas daktarą pasirodyti, ką poilsiavimo metu pasidarė“, – teigė A. Šulnius.

Darbo pikas – ir greitosios pagalbos medikams. Prie traumų skyriaus lekia viena greitoji po kitos, o dėl pacientų gausos eilėje tenka laukti ir joms. Kartais dešimt minučių, kartais ir ilgiau.

„Daug ligonių, nespėja priimti, būna, netgi trūksta vietų“, – sakė paramedikas Virginijus Gailiušis.

Ne ką geresnė situacija ir su vaikais. Per parą į Skubios pagalbos skyrių patenka apie 30 traumuotų nepilnamečių.

„Vaikų kritimai, batutai, nedidelės žaizdos. O vyresnių vaikų – kritimai, susidūrus elektrinėms transporto priemonėms – paspirtukais“, – kalbėjo Kauno klinikų Vaikų intensyvios terapijos gydytojas Algirdas Dagys.

Vaikų gydytojas sako, kad dabar populiariausios vaikų transporto priemonės – jiems pavojingiausios: „Šie metai – paspirtukininkų traumų. Praeitais metais buvo dviračiai madoj“.

Pernai Lietuvoje buvo sužaloti 385 dviračių vairuotojai, penkiolika žuvo. Taip pat 101 paspirtuko vairuotojas, du žuvo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių