Kalėjimas už promiles: ar tai tikrai sustabdys girtus vairuotojus?

Jeigu vairavimas neblaiviam, kai nustatomas 1,5 promilės girtumas, yra kriminalizuojamas, taip pat turėtų būti kriminalizuojamos ir kitos veikos, kurios kitu atveju leistų išsisukti nuo bausmės.

Taip vertindamas naująją tvarką LRT RADIJUI sako Seimo narys Vitalijus Gailius. „Arba mes dekriminalizuojame 1,5 promilės girtumą, arba kriminalizuojame ir bandymus išvengti bausmės“, – siūlo V. Gailius. Kad įstatyme gausu spragų, kurios nesunkai leistų išsisukti nuo atsakomybės, sutinka ir Policijos departamento vyriausiasis patarėjas Darius Urbonas.

Įstatymas turės didelių pasekmių valstybės tarnautojams

Anot Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto nario parlamentaro V. Gailiaus, baudžiamoji atsakomybė – kraštutinė priemonė, kuri turėtų būti taikoma tik tada, kai kitos priemonės jau išnaudotos. Parlamentaras pripažįsta, kad įstatyme netrūksta spragų.

Vitalijus Gailiu, T. Lukšio / BFL nuotr.

„Spragos, kaip pastebėjote, paliktos, jų ne viena. Visų pirma, tai vengimas pasitikrinti blaivumą, o po to – pasišalinimas, pasipriešinimas pareigūnams ir visas spektras įvairių galimybių išsisukinėti nuo baudžiamosios atsakomybės“, – vardijo parlamentaras.

Aš esu linkęs nepalikti spragų ir, jeigu ši norma yra kriminalizuota, tai mes neturime palikti nekriminalizuotų galimybių, kaip išvengti baudžiamosios atsakomybės.

Jo teigimu, toks įstatymas turės didelių pasekmių ir valstybės tarnautojams, nes kriminalizavus vairavimą išgėrus, prasižengęs žmogus praranda nepriekaištingą reputaciją, įgyja teistumą, o dėl to valstybės tarnautojai gali netekti tarnybos.

„Aš esu linkęs nepalikti spragų ir, jeigu ši norma yra kriminalizuota, tai mes neturime palikti nekriminalizuotų galimybių, kaip išvengti baudžiamosios atsakomybės. Iš esmės atsirastų tokia ydinga situacija, kad baudžiamojon atsakomybėn būtų traukiami tik padarę didelę klaidą ir sąžiningai pripažinę, pasitikrinę blaivumą, bendradarbiavę su pareigūnais asmenys, o tie, kurie vengtų pareigūnų patikros, bėgtų nuo pareigūnų, būtų traukiami administracinėn atsakomybėn. Arba mes dekriminalizuojame 1,5 promilės girtumą, arba kriminalizuojame ir bandymus išvengti bausmės“, – siūlo V. Gailius.

Parlamentaras tvirtina užregistravęs Seimo antikorupcijos komisijos vardu naują projektą. „Tikiuosi, svarstymo stadijoje parlamentas apsispręs, ar palaikyti mūsų teiktą projektą, ar sugrįžti prie buvusios situacijos, kai šios veikos buvo vertinamos kaip administracinės teisės pažeidimai“, – sako V. Gailius.

Jis atkreipia dėmesį – jei vairavimas neblaiviam, kai girtumas siekia 1,5 promilės, bus kriminalizuotas, su šiuo įstatymu susijusių bylu skaičius siektų 3 tūkst. bylų per metus.

Nesutikus pasitikrinti girtumo gresia tik administracinė bausmė

Siekiant stabdyti norą vairuoti išgėrus, įteisintas siūlymas baudžiamojon atsakomybėn patraukti tuos asmenis, kurie vairuos apsvaigę nuo alkoholio ir jiems bus nustatytas didesnis kaip 1,5 promilės girtumas. Pasak Policijos departamento vyriausiojo patarėjo D. Urbono, kalbant apie veiklos kvalifikavimą, baudžiamoji atsakomybė kils visais atvejais, o lengvinančios aplinkybės numatytos Baudžiamajame kodekse. Bet, departamento atstovo žodžiais, tai yra bausmės individualizavimo klausimas, o ne veikos vertinimo.

„Sustabdyto automobilio vairuotojas bus tikrinamas alkotesteriu. Kai alkotesteris parodys daugiau kaip 1,5 promilės, žmogus bus privalomai pristatomas į medicinos priežiūros įstaigą ir ten bus tiriamas kraujas. Kraujas bus tikrinimas teismo medicinos tarnyboje. Gavus rezultatus, visa medžiaga bus perduodama teismui“, – aiškina D. Urbonas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

0.14

0.14 portretas
uz tiek mane ismete is darbo vairuot su 0.4 lyg galima

Cirkui girtuoklių klausimas

Cirkui girtuoklių klausimas portretas
ą tai jau žinai???

cirkas girtuoklių

cirkas girtuoklių portretas
Nei vienas nebus pasodintas...........nebus kur.....naujų kalėjimų nepastatėte.....seni užpildyti...
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių