Lietuviai apie karą Ukrainoje: beprotis šokdina pasaulį

  • Teksto dydis:

Lietuvos gyventojai įdėmiai seka karo eigą Ukrainoje ir taip pat reaguoja į besikeičiančią situaciją. Kai kurie planuoja, ką darytų kritiniu atveju, praneša LNK.

Rekomenduoja pasiruošti

„Beprotis šokdina pasaulį“, – trumpai tarė vienas pensininkas.

„Labai sunku įsivaizduoti, kad XXI amžiuje apskritai gali vykti tokie dalykai“, – antrino viena vilnietė.

„Nerimas tikrai didelis. Iš pat ryto žinios, kurios kelia jaudulį. Su šeima reikia apkalbėti įvairius scenarijus, kas būtų, jei bombos pasigirstų Vilniuje. Baisu apie tai net galvoti, tačiau tokius variantus reikia apgalvoti ir planuoti, turėti scenarijus. Baisu“, – nerimavo viena vilnietė.

„Karas visada blogai. Valstybė turi turėti planus“, – trumpai tarė kita..

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Taip mūsų tautiečiai reaguoja į tai, kas vyksta Ukrainoje. Reaguoja ir pareigūnai su priminimu.

„Akcentuoju pagrindinius dalykus: dokumentai, pinigai, maistas, vaistai“, – vardijo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) civilinės saugos valdybos atstovas Ernestas Trunovas.

Visada gerai šeimoje apsitarti, kur jūs, esant ekstremaliai situacijai, susitiksite.

Žinojimas saugo – taip sako ugniagesiai gelbėtojai ir rodo daiktus, kurių prireiktų esant ekstremaliai situacijai. Rekomendacijos nėra naujos – jos universalios, ką ir taip turėtų žinoti kiekvienas gyventojams, iškilus skirtingiems pavojams, ko galėtų prireikti, jei tektų palikti namus.

„Visada gerai šeimoje apsitarti, kur jūs, esant ekstremaliai situacijai, susitiksite“, – teigė E. Trunovas.

Negendančio maisto ir vandens reikėtų turėti 72 valandoms.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Šluoja parduotuvių lentynas?

O parduotuvėse, iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, jog kai kurios lentynos pustuštės. Tačiau atstovė ramino.

„Kai kurių prekių šiuo metu nėra, bet jų greičiausiai nespėta atvežti“, – sakė „Maximos“ atstovė Rima Aukštuolytė.

Anot atstovės, gyventojai racionalūs, perka tai, ką ir kiekvieną dieną, srautas nepadidėjęs.

„Nuo ryto stebime situaciją ir bendraujame su parduotuvėmis. Kol kas viskas yra kaip įprastai, bet tos naujienos keičiasi kas valandą“, – kalbėjo R. Aukštuolytė.

„Tiekimo grandinė yra tvirta, prekių turime ir jų bus. Šita situacija rutuliojasi ne vieną mėnesį ir ne du. Tikrai žinojome, kuo gali baigtis, dėl to esame pasiruošę, tvirtai užsitikrinę prekių tiekimą. Visiškai neverta panikuoti, reikia jaustis ramiai ir užtikrintai“, – komentavo „IKI“ atstovė Vaida Budrienė.

Tinklų atstovai sakė, kad jeigu kažkurias prekes ims pirkti sparčiau, jų tiekimas bus padidintas. Bet savo apsipirkimą reikėtų planuoti taip, kaip įprasta.

Mama jau prieš dvi dienas sakė, kad reikia nusipirkti grikių ir pinigų išsigryninti.

Skuba išsigryninti pinigų

„Mama jau prieš dvi dienas sakė, kad reikia nusipirkti grikių ir pinigų išsigryninti. Dabar po pietų galvoju nueiti į banką ir išsigryninti šiek tiek pinigų“, – šnekėjo viena vilnietė.

Taip pagalvojo ir daugiau gyventojų.

„Didelių pokyčių nepastebime. Matome, kad grynųjų pinigų poreikis šalyje kažkiek išaugo. Turbūt tai yra natūralu“, – svarstė Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamento direktorius Deivis Stankevičius.

Anot specialistų, nenumatytiems atvejams turėti grynųjų visada pravartu, tačiau nerimauti nėra dėl ko.

„Lietuva ir centrinis jos bankas yra euro sistemos dalis. Grynųjų pinigų atsargos yra didelės, grynųjų pinigų nepritrūks. Baimintis žmonėms dėl to tikrai nereikia“, – tikino D. Stankevičius.

Degalinėse – eilės

Šiek tiek daugiau žmonių ir kai kuriose degalinėse.

„Neramu. Daug kuro neįsipilsi. Kiek telpa, tiek telpa“, – sakė vienas gyventojas.

Buvo tų pamokų ir iš pandemijos, kai žmonės puolė pirkti kruopas, konservus ir visa kita. Aš tikrai nerekomenduoju šito daryti.

„Viskas gali prieiti ir iki mūsų. Jei mūsų valdžia ir toliau provokuos, sakys nesąmones, manau, viskas galėtų nueiti iki mūsų. Nereikėtų kištis į svetimus konfliktus, jei jie tarpusavyje turi konfliktų, tai Lietuva čia – ne prie ko“, – kalbėjo dar vienas vairuotojas.

Baiminamas, jog degalų kainos gali sparčiai kilti. Tačiau ekspertai tikino, kad degalų nepritrūksime.

„Žmonės reaguoja ganėtinai skausmingai, jie nepasitiki tolimesne situacija, jie prisiskaito, prisižiūri, padaro principas. Lietuvio principas yra toks – turėti pilną baką“, – kalbėjo Lietuviškų degalinių sąjungos vykdantysis direktorius Vidas Šukys.

Likti ramiais ragina ir Šaulių sąjunga, kuri šiuo metu sulaukia daug norinčių prisijungti.

„Buvo tų pamokų ir iš pandemijos, kai žmonės puolė pirkti kruopas, konservus ir visa kita. Aš tikrai nerekomenduoju šito daryti. Yra ir tam tikri valstybės sukaupti rezervai, ir nelaimės atveju savais piliečiais bus pasirūpinta“, – teigė Šaulių sąjungos vadas pulkininkas Albertas Dapkus.

Ne apie atsargų kaupimą, o apie pagalbą dabar ragina pagalvoti šauliai ir prideda: šiuo metu Lietuva kaip niekada saugi.

„Lietuvoje didesnės baimės ir panikai tikrai nematau jokio pagrindo. Mes, kaip valstybė, turime didžiausias saugumo garantijas, kokias tik esame turėję istorijoje. Reikia nepulti į paniką, pagalvoti, kaip mes galėtume pasirūpinti ne savimi, bet padėti mūsų netolimiems kaimynams ukrainiečiams“, – pabrėžė A. Dapkus.


Šiame straipsnyje: LNK turinyslietuviaigyventojairuošiasi karuikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių