Gyventojų apklausa: pasitikinčiųjų teismais daugėja

  • Teksto dydis:

Pernai pasitikinčiųjų teismais buvo beveik dvigubai daugiau nei 2012-aisiais, parodė Vidaus reikalų ministerijos (VRM) ir Nacionalinės teismų administracijos (NTA) iniciatyva atlikta apklausa.

Pagal šią apklausą, pernai teismais pasitikėjo 51 proc. gyventojų, 2012 metais taip teigiančių buvo 26 procentai.

Teisėtų tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius geresnio visuomenės požiūrio į teismus nesieja su konkrečiomis bylomis, o sako, kad tai lemia diegiami nauji vadybos standartai, didesnis dėmesys žmonių aptarnavimo kokybei.

"Šuolį siečiau ne su konkrečiomis bylomis, o su sisteminiu tam tikru pokyčiu kalbant apie tai, kad pasikeitė kiekvieno mūsų bendruomenės nario arba teismo kolektyvo pozicija į šituos reikalus", - spaudos konferencijoje penktadienį sakė G.Kryževičius.

Apklausą 2013 metų rugpjūčio, rugsėjo ir spalio mėnesiais atliko Socialinės informacijos centras, iš viso apklausti 3036 gyventojai nuo 15 iki 74 metų amžiaus.

41 proc. respondentų nurodė teismais nepasitikintys - taip teigė 1368 gyventojai. 45 proc. iš jų nurodė, kad jų nepasitikėjimą teismais lemia įsitikinimas apie korupciją teismuose, 39 proc. abejoja teismų priimamais sprendimais. Nepasitikėjimą teismais neigiama asmenine patirtimi motyvavo 3 proc. šių respondentų.

"Korupcijos teismuose suvokimas yra nutolęs nuo realybės: tik 9 proc. respondentų (t.y. 21 iš 229), turėjusių reikalų su teismais, nurodė, kad teisėjai iš jų reikalavo ar davė suprasti, kad nori kyšio. Ir tik dviem atvejais kyšio davimas padėjo išspręsti problemą", - sakoma tyrimo išvadose, kurios penktadienį pristatytos Teisėjų tarybos posėdyje.

Pasak G.Kryževičiaus, teisėjų korupciją reikia vertinti visuomenės kontekste.

"Teisėjai yra tos pačios visuomenės dalis ir mes tikrai neneigiame, kad apskritai tokių reiškinių esama, tai būtų visiškai kvaila arba neobjektyvu, niekada net ir minčių tokių neturėjau sakyti, kad ne, tai yra melagingi duomenys", - sakė Teisėjų tarybos pirmininkas.

Tuo metu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro "Vilmorus" apklausos apie pasitikėjimą šalies institucijomis tokio ryškaus gyventojų nuomonės gerėjimo nerodo: 2012 metais teismais pasitikėjo 17 proc., 2013 metais - 19 proc. respondentų.

Tačiau VRM Viešojo saugumo politikos departamento vyriausioji specialistė Eglė Vileikienė, teisėjams penktadienį pristačiusi tyrimą, pažymėjo, kad Socialinės informacijos centro vykdyta apklausa - didesnio reprezentatyvumo, mat apklausta daugiau žmonių nei tradicinėse apklausose, kuriose klausiama apie 1 tūkst. gyventojų nuomonės.

G.Kryževičiaus teigimu, teismų įvaizdį numatoma gerinti didinant visuomenės informuotumą apie jų darbą, labiau paaiškinant konkrečius teismų sprendimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Netikiu,

Netikiu, portretas
kad pasikeite i pasitikejimo puse.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių