UŽEIGOSE
Egzotiškų valgių vilionės
Karbonadų ir cepelinų persisotinę lietuviai neišvažiavę iš Klaipėdos gali paragauti daugelio pasaulio šalių patiekalų. Uostamiestyje duris atveria vis daugiau užeigų, restoranų, kuriuose stengiamasi sukurti ypatingą egzotiškų šalių atmosferą.
Pakvies ir turkai
Amerikietiškas „greitas maistas“ klaipėdiečiams jau seniai ne naujiena. Prie pikantiško savo patiekalų skonio jau spėjo įpratinti ir po visą pasaulį pasklidę kinai - jų virtuvė uostamiestyje itin populiari. Italai į pajūrį atvežė kitą suvokimą apie picą bei spagečius.
Picerijose „Pas Paolą“ galima paskanauti ir itin stiprios „espreso“ kavos - tokios kaip Italijoje. Restorane „Stora antis“, užeigoje „Ferdinandas“ pajusime slavišką atmosferą. Neseniai duris atvėrė armėnų restoranas „Ararat“, kur galima ragauti šašlykui giminingo patiekalo „chorovac“, duonos - „lavaš“, balandėlius primenančio „tolma“. Greitai klaipėdiečiai galės pasmaguriauti ir turkų virtuvės maistu.
Valgo pagaliukais
Kad paragautume tradicinių japoniškų patiekalų, nebūtina vykti ir į Japoniją. Restorane „Macu“ („Pušis“) aptiksime bent 15 rūšių suši, kuris toje tolimoje šalyje toks pat populiarus kaip pas mus cepelinai. Pasak čia besidarbuojančio virėjo Mindaugo, šio patiekalo esmė - marinuoti ryžiai su žalia žuvimi. Kitą, japonų itin mėgstamą patiekalą žmonės pasigamina patys. Tai - „šiabu-šiabu“: žalia, labai plonais griežinėliais supjaustyta mėsa pagaliukais palaikoma virš stale įtaisyto specialaus puodo, kur verda vanduo, paskui mirkoma dviejų rūšių padažuose, užkandant daržovėmis. „Šiabu-šiabu“ - kolektyvinis patiekalas, kurį smagu valgyti su kompanija. Pasak „Macu“ barmenės Linos, lietuvių virėjų (jų yra keturi ir visi vyrai) kvalifikaciją nuolat kelia čia atvažiuojantis virėjas japonas. Visi prieskoniai, maisto produktai, išskyrus daržoves, vežami iš Japonijos. 13,5 laipsnių stiprumo sakė geriama iš specialių indų. Restorane galima paragauti ir japoniško alaus „Asachi“. Japoniški pagaliukai žmonėms dažnai kelia juoką, tačiau išmoko valgyti lėtai ir mėgautis maistu.
Stebi pilvo šokį
Anot „Sindbado oazės“ savininko Shadie, - tai vienintelis arabiškas restoranas pajūrio regione, kurį pamėgo ne tik klaipėdiečiai, bet ir Kaliningrado bei Latvijos gyventojai. Shadie restorane siekė sukurti ypatingą arabišką atmosferą - pradedant maistu, kaljano rūkymu, baigiant pilvo šokiu. Arabiška dvasia alsuoja ir „Sindbado oazės“ interjeras, kur lankytojai gali prisėsti ant žemų minkštasuolių su gausybe pagalvėlių.
Arabų šalyse kaljanas rūkomas po valgio, siekiant atsipalaiduoti, pabendrauti. Tai aromatizuotas vyšnių, obuolių tabakas be nikotino ir dervų, su vyno, meliono, pieno skoniu. Arabų šalyse moterys prie vyro negali rūkyti cigarečių, o kaljano dūmą traukti joms nedraudžiama. Arabai nevalgo kiaulienos, tačiau čia gausu patiekalų iš avienos, vištienos, kalakutienos. Ypatinga ir arabiška kava, verdama specialiame inde ant smėlio. Prie stiprios kavos atsigaivinti patiekiama rožių vandens - spaustų rožių žiedlapių ekstrakto. Indus, interjero detales, prieskonius ir kai kuriuos maisto produktus Shadie veža iš Arabijos, Libano. Nors arabai ir nevartoja alkoholio, „Sindbado oazėje“ galima paragauti arabiškos anyžinės degtinės „Arak“.
Siūlo raudoną alų
Šveicarų maisto restorane „Hammerli“ akį patraukia šviesios spalvos. Čia neskamba tranki muzika, nerūkoma, lankytojai kviečiami prie serviruotų stalų. Šveicarijoje gyvena vokiečiai, italai, prancūzai ir retoromanai. Kiekvienas Šveicarijos kantonas turi savo tradicinius patiekalus, tačiau bendra tai, jog šveicarai gamindami siekia maksimalaus malonumo tiek akiai, tiek skrandžiui.
Pasak šio restorano virėjo, dietinės mitybos specialisto Makso Hamerli, šveicarai nemaišo daržovių, jas patiekia atskirose lėkštėse. Šiek tiek ir kita maisto vartojimo kultūra. Svarbus valgymo ritualas, bendravimas, o ne maisto kiekis. Atvykęs į Lietuvą, Maksas pats apvaikščiojo ir išragavo tiek lietuviškas daržoves, tiek kitus produktus. 30 metų darbo patirtį turintis virėjas pats kepa bandeles, tortą iš morkų. Paklaustas apie tradicinius šveicarų valgius, Maksas minėjo „Riostli“ - keptos trintos bulvės su sūriu, keptais kiaušiniais ir pomidoru. Tradiciniu laikomas ir fondiu - kolektyvinis vyno, sūrio ir duonos ar mėsos patiekalas, gaminamas specialiame inde. Šveicariško maisto restoranas lankytojus pavaišins ir neįprastu, raudonu, alumi. Ko į jį primaišyta, Maksas paslapties neišdavė.
Naujausi komentarai