Darbo kodekso pakeitimų svarstymai: sutarta palikti „mamadienius“ ir „tėvadienius“

  • Teksto dydis:

Pirmadienį vykusiame Trišalės tarybos posėdyje sutarta dėl darbuotojų mokymo atostogų apmokėjimo bei dėl prastovų, tačiau streikų organizavimo klausimas liko neaptartas.

„Sutarėm dėl mokymo atostogų apmokėjimo. Sutarėm su darbdaviais, pritarė ir projekto rengėjai, kad nepriklausomai nuo to, ar mokomasi formaliame, ar neformaliame švietime, darbuotojui per metus apmokėtų 10 dienų mokymosi atostogų po 50 proc. darbo užmokesčio. Dabar, jei nebuvo darbdavio siuntimo, darbdavys galėjo visai nemokėti“, - BNS sakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovas Artūras Černiauskas.

Anot jo, taip pat buvo sutarta palikti vadinamuosius „mamadienius“ ir „tėvadienius“.

„Taip pat sutarėme dėl prastovos, užfiksavome, kad darbuotojas minimaliai prastovos atveju turi gauti ne mažesnį kaip minimalų darbo užmokestį, kad tas mėnesis, kai bus prastova, būtų įskaičiuotas į darbo stažą ir darbuotojas turėtų visas socialines garantijas“, - kalbėjo A.Černiauskas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) teigimu, Trišalės tarybos posėdyje pirmadienį taip pat sutarta steigti Garantinį fondą, iš kurio didesnį stažą sukaupusiems darbuotojams būtų mokamos papildomos išeitinės išmokos.

„Darbdavių atstovai sutiko, kad fondui reikalingos lėšos būtų kaupiamos mažiau intensyviai mažinant socialinio draudimo įmokas. Mokslininkai siūlė socialinio draudimo įmokas kasmet mažinti 1 proc., tačiau nusprendus kurti Garantinį fondą, mąstoma socialinio draudimo įmokas kasmet mažinti mažiau – iki tiek, kad iš išmokų būtų surenkamas fondo biudžetas“, - teigiama SADM pranešime spaudai.

Ministerijos teigimu, taip pat sutarta dėl nuostatų, susijusių su nekonkuravimu, darbuotojų komandiruotės sąvokos, išlygų smulkiam ir vidutiniam verslui – įmonėms iki 10 darbuotojų.

Profesinių sąjungų atstovo teigimu, Darbo kodekso pakeitimai, susiję su streikų organizavimu, pirmadienį nebuvo svarstomi. Šio klausimo svarstymas, kartu su išeitinėmis kompensacijomis turėtų būti svarstomas artimiausiame Trišalės tarybos posėdyje rugsėjo 8 dieną.

Vyriausybės parengtas socialinis modelis siūlo liberalizuoti darbo santykius bei pertvarkyti „Sodros“ pensijų sistemą. Iš viso planuojama pakeisti apie 40 teisės aktų.

Profesines sąjungas piktina Vyriausybės skuba, nes ji jau patvirtino ir Seimui perdavė visus socialinio modelio projektus.

Profesinės sąjungos rugsėjo pradžioje Vilniuje organizuoja didelį mitingą, kuriame protestuos prieš, anot jų, skubotai priimamą socialinį modelį. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija gavo leidimą į renginį surinkti 2 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių