A. Bilotaitė: prieglobsčio negavę migrantai iš Irako įtikinėjami grįžti savanoriškai

Prieglobsčio negavę irakiečiai migrantai įkalbinėjami grįžti į savo šalį, o su Iraku deramasi, kad priimtų ne tik sutinkančius grįžti savanoriškai, bet visus savo piliečius, sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Irakas yra ta šalis, kuri priima tik norinčius grįžti, ir visos institucijos šiuo metu intensyviai dirba, kai priimamas sprendimas ir žmogus negauna prieglobsčio statuso, kad įtikintų tuos asmenis grįžti į savo namus, kad čia nėra jokių galimybių, kad jie apsispręstų tai padaryti savanoriškai, ir europiniu lygmeniu tai bus klausimas aukščiausiam lygmeny“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

40 į Lietuvą neteisėtai patekusių migrantų jau sulaukė galutinių teismų sprendimų nesuteikti jiems prieglobsčio ir turi būti išsiųsti į savo kilmės šalis, tačiau Vidaus reikalų ministerija (VRM) tvirtina, kad kol kas nėra galimybės to padaryti, kadangi didžioji dalis minėtų asmenų yra irakiečiai – jie patys išvykti nenori, o Irakas priima tik grįžtančiuosius savanoriškai. 

Galbūt įtikinsime sugrįžti, galbūt su Vyriausybe kaip nors susitarsime, tas procesas yra ilgas.

„Yra gerokai paprasčiau, kai kilmės šalys sutinka tuos asmenis priimti, (kai nesutinka) matyt, tokių atvejų turėsime nemažai, vyksta aktyvus darbas ES su Iraku, nes akivaizdu, kad čia būtinas aukščiausias įsijungimas, ir mūsų institucijos dirba, kad Irakas priimtų asmenis ne tik tuos, kurie savanoriškai sutinka grįžti, bet ir tuos, kurie priverstinai grąžinami, o jie yra didžioji dalis“, – situaciją komentavo ministrė.

Premjerė Ingrida Šimonytė apie šią situaciją sako, kad „čia yra sunkus klausimas, bet tai nereiškia, kad tai yra kokia nors istorijos pabaiga“.

„Galbūt įtikinsime sugrįžti, galbūt su Vyriausybe kaip nors susitarsime, tas procesas yra ilgas. Nesakyčiau, kad šita žinia yra koks nors padėtas taškas. Kol kas žinome tik tiek, kad prieglobstis jiems nėra suteiktas ir kol kas jie nėra išreiškę noro grįžti savanoriškai“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė premjerė.

Vidaus reikalų ministrė taip pat pateikė duomenis, kad Migracijos departamentui liko išnagrinėti apie 200 Lietuvos sieną kirtusių migrantų prašymų. Iš iki šiol išnagrinėtų prašymų, anot A. Bilotaitės, prieglobstis suteiktas dešimčiai žmonių, dar apie 26 asmenims, daugiausiai tai Afganistano piliečiai, suteikta galimybė gyventi Lietuvoje dėl humanitarinių priežasčių.

VRM teigimu, priklausomai nuo to, ar užsienietis turi kelionės dokumentus, nuo susisiekimo maršruto sudėtingumo, COVID-19 situacijos, visos išsiuntimo procedūros įgyvendinimas gali užtrūkti nuo penkių dienų iki keliolikos mėnesių.

Ministerija primena, kad savanoriškai grįžtantiems migrantams, net jei teismas priėmęs sprendimą dėl jų išsiuntimo, nuperkamas kelionės dokumentas bei skiriama 300 eurų vienkartinė išmoka.

Kaip antradienį skelbė Vidaus reikalų ministerija, iš Lietuvos išvyko arba buvo išsiųsta per  320 migrantų, dar beveik 80 yra išreiškę norą išvykti patys. Iš viso gautas 3161 prieglobsčio prašymas, 2835 iš jų išnagrinėti.

Šiemet į Lietuvą neteisėtai pateko beveik 4,2 tūkst. migrantų.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl to Lietuvoje paskelbta ekstremali situacija.

Ties Baltarusijos siena su Lenkija susitelkus gausiam skaičiui migrantų, Seimas Lietuvos pasienyje mėnesiui įvedė ir nepaprastąją padėtį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kunigas

Kunigas  portretas
Šita valkata prileido šitų issigimeliu tai lai galvoja kaip jeis atsikratyti kol jie nedasigavo Iki jos vaikų
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių