Baltarusijoje galėjo kilti afrikinio kiaulių maro protrūkis?

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad atsižvelgiant į Rusijos žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, kad Baltarusijos, Baranovičių rajone esančiame kiaulių komplekse „Vostočnii“ galėjo pasireikšti afrikinis kiaulių maras, pasienio regionuose sustiprinamas biosaugos priemonių taikymas ir kontrolė.

Pasak Rusijos žiniasklaidos, afrikinio kiaulių maro židinio likvidavimui Baltarusijoje pasitelkti net kariškiai, o gyvuliai naikinami ne tik pačioje kiaulių fermoje, pradėtos naikinti ir kiaulės laikomos privačiuose šeimos ūkiuose, esančiuose 10 km spinduliu apie fermą.

Neoficialiais duomenimis, kiaulės kiaulių komplekse „Vostočnii“ buvo naikinamos jau visą savaitę, tačiau nedeginamos, o tik apipilamos dezinfekcinėmis medžiagos ir užkasamos. Specialistų teigimu, šiai pavojingai ligai sustabdyti tokių priemonių nepakanka, nes virusas ilgai išlieka gyvybingas kraujyje, išmatose ir audiniuose, be to jį gali platinti erkės.

Baltarusijos Baranovičių regiono valdžia neigia, kad kiaulių komplekse „Vostočnii“ buvo nustatytas afrikinis kiaulių maras.

„Ši žinia kelia itin didelį susirūpinimą Lietuvos veterinarijos specialistams ir kiaulių laikytojams, nes oficialaus pranešimo apie afrikinio kaulių maro viruso nustatymą iš Baltarusijos kompetentingų institucijų nėra, neturime informacijos apie viruso plitimą ir apsaugos priemonių taikymą. Kadangi galimo protrūkio židinys yra vos už 200 km nuo Lietuvos Respublikos sienos, informavome apie galimą riziką veterinarijos inspektorius ir pasienio rajonų kiaulių laikytojus“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos skyriaus vedėjo pavaduotojas Egidijus Pumputis.

Specialisto teigimu, Lietuvoje afrikinis kiaulių maras niekada nebuvo registruotas, tačiau vertinant riziką, kiaulių laikytojai turėtų ypatingai griežtai laikytis biosaugos reikalavimų.

Informacija perduota ir medžiotojams, prašant atkreipti dėmesį į šernų sveikatos būklę, o pastebėjus bent menkiausius užkrečiamosios ligos požymius, nedelsiant informuoti teritorinę valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą.


Šiame straipsnyje: kiaulių marasBaltarusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių