Apžvalga: svarbiausi trečiadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių trečiadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.

Ministrų kandidatūros. Į premjeres teikiama Ingrida Šimonytė paskelbė kandidatus į ministrus:

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai: Arvydas Anušauskas – krašto apsaugos; Agnė Bilotaitė – vidaus reikalų; Arūnas Dulkys – sveikatos apsaugos; Gabrielius Landsbergis – užsienio reikalų; Monika Navickienė – socialinės apsaugos ir darbo; Gintarė Skaistė – finansų; Jurgita Šiugždinienė – švietimo, mokslo ir sporto; Dainius Kreivys – energetikos.

„Laisvės partija“: Kasparas Adomaitis – susisiekimo, Aušrinė Armonaitė – ekonomikos ir inovacijų; Evelina Dobrovolska – teisingumo.

Liberalų sąjūdis: Simonas Gentvilas – aplinkos apsaugos; Simonas Kairys – kultūros.

* Kandidatas į žemės ūkio ministrus kol kas nepaskelbtas. Dėl šių kandidatūrų taip pat dar nėra susitarta su prezidentu Gitanu Nausėda.

* I. Šimonytė interviu BNS sakė, kad buvęs valstybės kontrolierius Arūnas Dulkys buvo jos pirmas pasirinkimas į sveikatos apsaugos ministrus, tačiau pripažįsta neturinti prezidento pažado dėl ministrų tvirtinimo. Prezidentūra paskelbė, kad šalies vadovas šios srities ministrui kels profesinės patirties ir gebėjimo valdyti krizes reikalavimus. Pats A. Dulkys teigia, kad dirbdamas neieškotų buvusių valdančiųjų klaidų.

* Kadenciją baigiantis premjeras Saulius Skvernelis teigė, jog I. Šimonytė yra „labai drąsi“, siūlydama tokią komandą. Pasak jo, tarp kandidatų yra vertų pozicijų žmonių, bet ir „keistų asmenybių“.

Koronaviruso situacija:

* Per parą vėl registruotas naujų COVID-19 atvejų šuolis – 1935, mirė 24 žmonės – tai didžiausias paros mirčių skaičius nuo pandemijos pradžios. Lietuvos ligoninėse nuo COVID-19 gydomi 1363 žmonės, 93 iš jų – reanimacijoje.

* Vyriausybė patikslino karantino nuostatas, aiškiau apibrėždama ribojimus sporto klubams, baseino ir pirčių paslaugoms. S. Skvernelis teigė, kad tolesni laikinosios Vyriausybės sprendimai dėl karantino pratęsimo priklausys nuo koronaviruso plitimo rodiklių, ligoninių apkrovimo, tačiau patvirtino, kad karantinas tęsis bent iki jo vadovaujamo Ministrų kabineto darbo pabaigos.

* Lietuvos Vyriausybė pritarė siūlymui įsigyti 1,24 mln. vakcinos nuo koronaviruso dozių iš jas kuriančių farmacijos kompanijų „BioNTech“ ir „Pfizer“. Pati „Pfizer“ pranešė baigusi vakcinos tyrimą, kuris parodė, kad preparato veiksmingumas siekia 95 procentus. 

* Koronavirusu užsikrėtė buvęs Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Gintaras Vaičekauskas, parlamento liberalai trečiadienį atliko testus dėl COVID-19, kad galėtų dalyvauti ketvirtadienio posėdžiuose.

* Europos Komisija pasirašė sutartį su Vokietijos farmacijos bendrove „CureVac“ dėl jos kuriamos COVID-19 vakcinos 225 mln. dozių tiekimo ir dar 180 mln. dozių rezervavimo ES narių vardu.

* Ukrainoje ir Lenkijoje fiksuota daugiausiai iki šiol paros mirčių nuo COVID-19 – atitinkamai 256 ir 603. Jungtinėje Karalystėje per parą mirė 598 koronavirusu užsikrėtę žmonės – daugiausiai nuo gegužės.

* Berlyne apie 5 tūkstančiai kaukių nedėvinčių žmonių protestavo prieš koronaviruso valdymo priemones. Policija prieš protestuotojus panaudojo vandens patrankas.

* Pietų Australijos valstija beveik 2 mln. savo gyventojų paskelbė šešių dienų karantiną prasidėjus staigiam koronaviruso protrūkiui po kelių mėnesių laikotarpio be užsikrėtimo atvejų.

Seimo vicepirmininkai. Į Seimo pirmininko pavaduotojų pareigas paskirti konservatoriai Paulius Saudargas ir Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė bei Laisvės partijos atstovas Vytautas Mitalas. Seimui atmetus „valstietės“ Aušrinės Norkienės kandidatūrą, patvirtinta ir socialdemokrato Juliaus Sabatausko kandidatūra. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija savo atstovą valdyboje galės turėti delegavę opozicijos lyderį, tačiau S. Skvernelis sako, kad dėl jo artimiausiu metu susitarti opozicijai nepavyks.

Sumažinta bauda. Europos Sąjungos Bendrasis Teismas sumažino „Lietuvos geležinkeliams“  Europos Komisijos skirtą 27,873 mln. eurų baudą iki 20,069 mln. eurų. Bauda skirta už 19 kilometrų ilgio ruožo iš „Orlen Lietuvos“ naftos perdirbimo gamyklos Mažeikiuose į Rengę Latvijoje išardymo 2008 metais.

Slovėnijos parama. Slovėnijos vyriausybės vadovas Janezas Janša išreiškė palaikymą Lenkijai ir Vengrijai, vetavusioms Europos Sąjungos biudžetą dėl planų lėšų mokėjimą susieti su tuo, kaip valstybės narės laikosi teisinės valstybės ir demokratijos principų. Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas pareiškė, kad šis principas prilygsta imigracijai nepritariančių šalių šantažavimui.

Baltarusijos dialogas. Baltarusijos užsienio reikalų ministras pareiškė, kad šalis nemato prasmės tęsti dialogą su Europos Sąjunga dėl žmogaus teisių. Vladzimiro Makejaus teigimu, dialogas pristabdomas, kol Europos Sąjunga nuspręs pakeisti Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko bei Europos investicijų banko, įšaldžiusių bendradarbiavimo su Baltarusija programas, politiką.

Atleidimas JAV. JAV prezidentas Donaldas Trumpas atleido vyriausybės vyriausiąjį rinkimų saugumo pareigūną, nes šis neigė prezidento tvirtinimus apie didžiulį klastojimą per balsavimą, kurį valstybės vadovas pralaimėjo savo varžovui demokratui Joe Bidenui. Patikrinimų metu jokių įrodymų apie kokius nors reikšmingus klastojimus nėra rasta, o kai kurie JAV politikai išreiškė palaikymą atleidžiamam pareigūnui dėl jo gerai vykdyto darbo.

Kontingentų mažinimas. Pentagonas paskelbė, kad planuojama sumažinti amerikiečių karinius kontingentus Irake ir Afganistane, kiekvienoje šalyje paliekant po 2,5 tūkst. karių. Naujasis planas reiškia, kad karių išvedimas iš Afganistano ir Irako Donaldo Trumpo kadencijos paskutiniosiomis dienomis bus paspartintas, nors kai kurie aukšto rango kariškiai pasisakė už lėtesnį ir tvarkingesnį pasitraukimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tre

Tre portretas
Kada nuteisit veryga už karantina mirties basme to lauke visa lietiva
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių