Apžvalga: svarbiausi pirmadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Viruso plitimas. Per parą patvirtinta 15 naujų koronaviruso atvejų – keturi iš jų yra įvežtiniai, aštuoni siejami su židiniais, dėl trijų aiškinamasi. Nors šalyje pastebimas atvejų skaičiaus šoktelėjimas, sveikatos priežiūros specialistai sako, jog dauguma atvejų yra susiję su žinomais protrūkiais ir kelionėmis, todėl nerimo kol kas nekelia. Šią savaitę intensyvesni profilaktiniai tyrimai bus atliekami Trakų, Šakių, Šalčininkų, Utenos ir Kretingos rajonų bei Kauno miesto savivaldybėse.

Koronavirusas kaimynystėje. Ukrainoje per parą užregistruotas 651 naujas koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejis, 13 žmonių mirė, Baltarusijoje – 118 naujų atvejų, mirė keturi žmonės, Rusijoje – 5,9 tūkst. naujų atvejų, 85 užsikrėtusieji mirė, Lenkijoje per parą nustatyti dar 279 nauji atvejai, mirė keturi sirgusieji. Latvijoje naujų atvejų nenustatyta.

Izoliacijos reikalavimai. Iš Kroatijos grįžtantiems lietuviams dėl šioje šalyje fiksuojamo spartaus koronaviruso atvejų augimo nuo pirmadienio įvesta privaloma dviejų savaičių izoliacija. Turizmo asociacija sako, kad nebenorintiems keliauti į šią šalį kelionių organizatoriai pasiūlys kelias alternatyvas, tačiau pinigų grąžinimas gali užtrukti. Tuo metu iš Ukrainos grįžusiems Lietuvos gyventojams nuo pirmadienio izoliacija nebebus būtina. Atvykstantiems iš Islandijos ir Ispanijos izoliuotis rekomenduojama.

ES lyderių derybos. Briuselyje nuo penktadienio besitęsiant derybų maratonui dėl ekonomikos gaivinimo fondo, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis pasiūlė nuo 500 mlrd. iki 390 mlrd. eurų sumažinti paketo dalį, kuri nuo koronaviruso nukentėjusioms šalims būtų skiriama kaip negrąžinama parama. Nauja plenarinė sesija turėtų prasidėti pirmadienio vakarą, joje turėtų būti pristatytas naujas ES biudžeto ir ekonomikos gaivinimo fondo projektas. Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda išsakė viltį, kad „ši diena atneš proveržį“ derybų maratone.

Ministrų atostogos. Šią savaitę atostogas pradeda šeši ministrai ir premjeras Saulius Skvernelis, ilgiausiai, penkias savaites, atostogaus sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, jį pavaduoja susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius. Teigiama, jog premjeras ir sveikatos ministras yra nuolat informuojami apie epidemiologinę padėtį šalyje ir esant būtinybei yra pasirengę nutraukti atostogas.

Mirties bausmė už šnipinėjimą. Irane įvykdyta mirties bausmė buvusiam vertėjui, nuteistam už šnipinėjimą Jungtinėms Valstijoms ir Izraeliui. Mahmoudas Mousavi Majdas buvo nuteistas už tai, kad už didžiulį finansinį atlygį iš Izraelio žvalgybos agentūros „Mossad“ ir JAV Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) šnipinėjo Irano ginkluotąsias pajėgas, kad padėtų amerikiečiams susekti įtakingą iraniečių generolą Qasemą Soleimani (Kasemą Soleimanį), kuris kuris sausio mėnesį, buvo nukautas per JAV drono ataką Bagdade.

K. Westo rinkimų kampanija. Amerikiečių reperis Kanye Westas oficialiai pradėjo savo rinkimų kampaniją, siekiant lapkritį vyksiančiuose valstybės vadovo įveikti perrinkimo sieksiantį prezidentą Donaldą Trumpą. Per chaotišką renginį reperis apsipylė ašaromis ir tvirtino norėjęs, kad žmona Kim Kardashian nutrauktų nėštumą, kai laukėsi jų pirmagimės dukros. K. Westo kalbos ištraukos išprovokavo pasipiktinimo bangą socialiniuose tinkluose ir nerimą dėl atlikėjo psichikos sveikatos.   

JAE Marso misija. Iš Tanegašimos kosminio centro pietų Japonijoje pakilo raketos nešamas Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) zondas „al Amal“ („Viltis“): tai pirmasis kurios nors arabų šalies sukurtas Marso tyrimų zondas. Tikimasi, kad „al Amal“ į orbitą aplink Raudonąją planetą įskries 2021 metų vasarį, minint JAE suvienijimo 50-ąsias metines. Jis turėtų suktis aplink Marsą ištisus jo metus, trunkančius 687 Žemės dienas, per kurias tikimasi daugiau sužinoti apie planetos orų dinamiką ir galbūt atverti kelią tolesniems mokslo proveržiams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių