Ant dviračių – atostogaujantys vaikai

  • Teksto dydis:

Vienas pagrindinių vaikų vasaros užsiėmimų – važinėjimas dviračiu. Nors tai smagi ir sveikatai naudinga veikla, specialistai atkreipia dėmesį, kad vaikai, savarankiškai leisdamiesi į kelią, turi žinoti, kaip elgtis įvairiose situacijose, ką privalo turėti su savimi ir į ką gali kreiptis pagalbos ištikus nelaimei.

Privalomas duetas

„Dviračių akademijos“ vaikų dviračių trenerė Ineta Baltramiejūnaitė atskleidžia, kad dažniausios problemos, su kuriomis susiduria dviratininkai – pradurta padanga ir nelaimingi atsitikimai, kurių metu vaikai ir paaugliai patiria traumas.

I. Baltramiejūnaitė pabrėžia, kad važiuojant dviračiu svarbiausia pasirūpinti savo saugumu.

„Nesvarbu, koks numatyto maršruto atstumas, visada dėvėkite šalmą. Jis yra svarbiausia apsaugos priemonė, apsauganti nuo galvos sužeidimų nelaimingo atsitikimo atveju. Karštomis vasaros dienomis taip pat svarbu pasiimti gertuvę su vandeniu. Ilgesnėse kelionėse būtina turėti dviračių padangų remonto komplektą. Jei kelyje padanga staiga sprogtų arba būtų pradurta, galėsite ją susitvarkyti ir sklandžiai užbaigti kelionę“, – teigia trenerė.

Namų darbai – būtini

Prieš pradedant intensyviai važinėti, I. Baltramiejūnaitė pataria nuvežti dviratį į profesionalų servisą nuodugniai patikrai.

„Specialistai patikrins ir, esant reikalui, suremontuos visas svarbiausias dviračio dalis, užtikrindami, kad jis yra saugus ir tinkamas naudoti. Leisdamiesi į kelią dviračiu nepamirškite patikrinti padangų slėgį, įsitikinkite, kad gerai veikia stabdžiai ir kad priekinis ir galinis ratas yra tinkamai priveržti. Kad dviratis ilgai ir tinkamai važiuotų, reguliariai jį valykite, ypač po važiavimo per purvą ar lietų. Svarbu nuo grandinės nuvalyti nešvarumus ir tepalo likučius ir sutepti ją specialiu dviračių grandinės tepalu, kad ši transporto priemonės dalis veiktų sklandžiai ir ilgai tarnautų“, – pataria trenerė.

Sąlyga: I. Baltramiejūnaitė pabrėžia, kad važiuojant dviračiu svarbiausia pasirūpinti savo saugumu. / I. Baltramiejūnaitės asmeninio archyvo nuotr.

Tinkama apranga

„Įvykus nelaimingam atsitikimui ar susižeidus svarbiausia išlikti ramiems – įvertinti situaciją ir patikrinti, ar nesate sužeisti. Jei reikia papildomos pagalbos, eikite į netoliese esančią įstaigą arba prekybos vietą ir paprašykite suaugusiųjų pagalbos. Jei turite telefoną, paskambinkite tėvams arba pagalbos tarnyboms“, – vardija, ką turtų daryti nukentėję vaikai, I. Baltramiejūnaitė.

Važiuojant dviračiu svarbu tinkamai apsirengti, nes tinkama apranga užtikrina saugumą, komfortą ir matomumą.

„Vilkėkite ryškius ir šviesą atspindinčius drabužius, naudokite pirštines, kurios apsaugo rankas ir suteikia geresnį sukibimą su vairu. Akiniai nuo saulės padės apsaugoti akis nuo ryškios šviesos, vėjo, dulkių ir vabzdžių. Taip pat labai svarbu turėti priekinius ir galinius dviračio žibintus“, – pataria dviračių trenerė.

Ausinės – trukdis

Saugus važiavimas dviračiu yra labai svarbus tiek dviratininkams, tiek kitiems eismo dalyviams.

„Laikykitės eismo taisyklių, važiuokite dešine kelio puse ir paisykite kelio ženklų, šviesoforų ir kitų eismo reguliavimo priemonių. Naudokite rankų signalus, kad informuotumėte kitus eismo dalyvius apie savo ketinimus sukti, sustoti ar keisti juostą. Jei yra galimybė, naudokitės dviračių takais ar specialiomis juostomis, skirtomis dviratininkams. Venkite naudoti ausines ir kitus įrenginius, kurie gali sumažinti jūsų gebėjimą girdėti aplinką, signalus ir kitus eismo dalyvius“, – pabrėžia saugaus važiavimo dviračiu taisykles I. Baltramiejūnaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių