V. Ušackas: ES ir Rusijos vadovai aptars padėtį Ukrainoje, prekybos klausimus

  • Teksto dydis:

Šią savaitę viršūnių susitikime Europos Sąjungos (ES) ir Rusijos lyderiai aptars padėtį protestų apimtoje Ukrainoje, sako ES ambasadorius Rusijoje Vygaudas Ušackas.

Lietuvos diplomatas BNS teigė, kad ES vadovai taip pat ketina atvirai diskutuoti apie santykiams trukdančius "dirgiklius", įskaitant prekybos ribojimus ir Maskvos spaudimą Rytų partnerystės šalims.

V.Ušacko teigimu, antradienį Briuselyje ES Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso (Žozė Manuelis Barozas) ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy (Hermanas Van Rompėjus) per susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu didžiausią dėmesį skirs ES ir Rusijos santykiams, taip pat bus aptarta situacija Sirijoje, Irane, Afganistane.

"Žinoma, Ukraina taip pat bus diskusijų ES ir Rusijos viršūnių susitikime centras, dėl pastarojo meto įvykių Ukrainoje ir aiškių mūsų prieigų skirtumų dėl šios šalies ir jos laisvės laisvai rinktis savo pageidaujamą plėtros kelią – kaip matėme prieš Vilniaus Rytų partnerystės viršūnių susitikimą", - sakė V.Ušackas.

Ukrainoje protestai įsiplieskė, kai lapkričio mėnesį Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius viršūnių susitikime Vilniuje atsisakė pasirašyti asociacijos ir laisvos prekybos sutartį su ES bei nusprendė grįžti prie glaudesnių ryšių su Rusija.

Vėliau protestai peraugo į didesnio masto prieš Vyriausybę nukreiptus neramumus, o per Kijeve vykusius demonstrantų ir milicijos susirėmimus žuvo bent trys žmonės.

BNS paklaustas, kodėl ES Rusijai šįkart pasiūlė surengti trumpesnį, vos kelių valandų viršūnių susitikimą, diplomatas teigė, kad esami nesutarimai reikalauja "atviros strateginės diskusijos".

"Šis viršūnių susitikimas tikrai nebus "įprastinis reikalas". Santykiai tarp ES ir Rusijos yra labai įvairiapusiai ir daugiaaspekčiai, apima prekybą, investicijas, dialogą dėl žmogaus teisių, energetiką ir, taip pat, bendradarbiavimą regioniniais ir tarptautiniais klausimais. Tačiau pastaraisiais metais iškilo virtinė klausimų, kurie dabar neleidžia mums pasinaudoti visu mūsų bendradarbiavimo potencialu. Šie dirgikliai (pavyzdžiui, neįvykdyti PPO įsipareigojimai, diskriminacinė prekybos politika, spaudimas Rytų partnerystės šalims, santykiai tarp vyriausybės ir pilietinės visuomenės) reikalauja atviros strateginės diskusijos tarp lyderių", - teigė ambasadorius.

"Todėl ES pasiūlė ir prezidentas V.Putinas sutiko, kad būsimame viršūnių susitikime vyktų fokusuota diskusija ribotu formatu dėl mūsų nuomonių skirtumų ir būdų stumti į priekį mūsų strateginę partnerystę, taip pat – daryti pažangą derybose dėl naujo ES ir Rusijos susitarimo, kuris pakeistų mūsų seną Partnerystės ir bendradarbiavimo susitarimą", - sakė V.Ušackas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aktyviausi politikai "mailiaus" byloje

Aktyviausi politikai "mailiaus" byloje portretas
Aktyviausi politikai "mailiaus" byloje buvo Tvarkos ir teisingumo partijos nariai, - trys muškietinikai - R. Žemaitaitis, K. Komskis ir V. Mazuronis, kurie skleidė demagogiją ir taip padėjo gaminti netikrą "mailiaus" bylą FNTT tarnybai ir Generalinei prokuratūrai. D'Artanjanas čia irgi dalyvavo - tai R. Palaitis (buvęs VRM ministras, tiesioginis FNTT viršininkas), bet jis iš kitos partijos, todėl prie trijų muškietininkų jo negalime priskirti, tai tiesiog "mailiaus" bylos šaunioji ketveriukė. Visi jų nuotykiai yra aprašyti. Retorinis klausimas: o kas šioje istorijoje buvo kardinolas Rišelje?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių