V. Landsbergis: J. Panka, tu nesi tauta

Pirmasis faktinis Lietuvos valstybės vadovas, europarlamentaras profesorius Vytautas Landsbergis vėl šaukia tautą prabusti ir duoti atkirti tiems, kurie tarsi maži hitleriukai mano, kad jie yra tauta.

Pirmasis faktinis Lietuvos valstybės vadovas, europarlamentaras profesorius Vytautas Landsbergis vėl šaukia tautą prabusti ir duoti atkirti tiems, kurie tarsi maži hitleriukai mano, kad jie yra tauta.

Lietuviškas A.Hitleris?

Europarlamentaras V.Landsbergis išplatino pranešimą, kuriame referendumo, skirto uždrausti žemės pardavimą užsieniečiams, iniciatorius vadina "nacionalsocialistais", o žmones paragino "siųsti telegramas Seimui" ir prašyti atšaukti savo parašus.

Savo laiške jis džiaugiasi dėl to, kad "piliečiai pradeda susivokti, kas ištiktų Lietuvą "tautinio socializmo, t. y. nacionalsocialistų, laimėjimo atveju".

Paklaustas, kodėl pasirinko paralelę su nacistinės Vokietijos jėga, jis sakė nematantis skirtumo tarp "tautinio socialisto ir nacionalsocialisto".

"Kodėl manote, kad baigėsi nacionalsocializmas? O ką reiškia visokie neonaciai, kurie dygsta kaip grybai visose šalyse. Žinoma, savęs jie taip neįvardija, reikia įvardyti gražiai <...>. O kaip žmonės pasirašydami ir balsuodami padėjo Adolfui Hitleriui ateiti į valdžią? Ką, jie numatė viską, kas bus? Labai gražiai kalbėjo, buvo puikus oratorius, suprantama, pranokstantis Julių Panką. Bet ir jis moka "varyti" savo tezes. Ir gali minios eiti iš paskos. Ir, neduok Dieve, turėsime (panašią situaciją – red. past.)", – sakė V.Landsbergis.

"Panka sako – aš tauta. Sakoma, kad tauta yra  referendumo iniciatorė. Bet tai jis yra iniciatorius. Tai jam taip išeina, kad "aš esu tauta", – kritikos vienam referendumo iniciatorių nevengė V.Landsbergis.

Siūlo žaisti atvirai

V.Landsbergis priminė, kad pagal Konstitucinio Teismo išaiškinimą, Lietuvos Konstitucijos nuostatos negali prieštarauti stojimo į ES sutarčiai, išskyrus vienintelį atvejį – jei tauta referendumu apsispręstų išstoti iš ES.

"Vyriausioji rinkimų komisija svarstė vieno komisijos nario pasiūlymą, kad, atsižvelgiant į Konstitucinio Teismo išaiškinimą, referendumas turėtų būti stabdomas, nes nebuvo tinkamai pateiktas. Galbūt reikėjo pateikti ne taip, kaip ten buvo įkišta į patį tekstą net žvyro kasimas žemėje, bet reikėjo klausti būtent dėl narystės ES. Tai galėjo pasiūlyti Vyriausioji rinkimų komisija: sustabdyti referendumo eigą ir pasiūlyti per Konstitucijoje numatytą laiką surinkti parašus dėl sprendimo išstoti iš ES, atvirai, o ne paslėptu būdu nutraukiant sutartį", – vieną galimybių pateikė V.Landsbergis.

Jis tikino, kad dabar įvyko tik "pateiktų parašų apytikrio skaičiaus patvirtinimas", o ne pačių parašų teisėtumo. Beje, profesorius į scenarijų žvelgė optimistiškai, esą išaiškinus, kad referendumas iš esmės yra siūlymas išstoti iš ES, žmonės apsispręs balsuoti prieš.

"Na, visa eiga tikrai verta dramos, teatro spektaklis galėtų būti tikrai įspūdingas <...>. Jei referendumas įvyks, ne visai aišku, ar žmonės eis balsuoti žinodami, kad tai – išstojimas iš ES. Kai kiekvieną dieną tvirtinama šimtai programų, vyksta daugybė darbų naudojantis ES pinigais. O mes sakome, kad neleisime latviui nusipirkti ūkio Lietuvoje, tegu jis apauga Sosnovskio barščiais. Tad ar žmonės balsuos už tokį "patriotizmą"? Gal ir balsuos, visokių psichozių būna. Bet jei klausiame, ar padaugės euroskeptikų, ar pankoskeptikų, manau, bus antrasis variantas", – sakė jis.

LLRA proto užtemimai

Profesoriaus teigimu, jį stebina paradoksas, kai politikai, pasisakantys "prieš Lietuvos buvimą ES", vis tiek eina į Europos Parlamento rinkimus. Jis atkreipė dėmesį, kad europarlamentaras, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) pirmininkas Valdemaras Tomaševskis anksčiau pasisakė už referendumą, o dabar – jau ne, kiti valdančiosios daugumos atstovai taip pat pasisako prieš, nors bandoma teigti priešingai.

V.Landsbergis įgėlė V.Tomaševskiui dėl rinkimų retorikos ir netgi kai kurių Vilniaus savivaldybės, kurioje LLRA turi nemažai įtakos, sprendimų.

"Tos partijos interesas yra eskaluoti, kelti įtampą, sutelkti rinkėjus, save parodyti kaip gynėjus. Gynėjai jie tokie labai savotiški. Štai, Vilniaus savivaldybėje jie yra valdantieji, turi nemažą politinę įtaką. Bet jie nutarė, kad Vilniaus miesto neturi būti gediminaičių kelio turistinėje-kultūrinėje programoje. Pagrindiniai entuziastai buvo Lenkijos miestai, Ukraina. Bet Vilniaus taryba nusprendė, kad Vilniaus neturi būti gediminaičių kelyje. Tad proto užtemimų yra", – sakė jis.

Prisiminė okupacijos žalą

V.Landsbergis atsargiai vertino premjero Algirdo Butkevičiaus džiugesį dėl derybų su "Gazprom" – pokyčiai, kad Rusija pradėjo kalbėtis, yra geri, bet esą reikia nepamiršti, jog kalbamasi su partneriu, kuris "žodžio beveik niekada nesilaiko".

Dar daugiau – europarlamentaras laikėsi nuomonės, kad su Rusija kalbėtis "delikačiai", kaip siūlo kai kurie diplomatai, yra beviltiška. Esą Maskva gerbia tik tvirtą poziciją.

Beje, profesorius pripažino gerbiantis Prezidentės Dalios Grybauskaitės sprendimą nevykti į Sočį, o kai kurių verslininkų kritika, esą Prezidentės sprendimas ignoruoti Rusiją tik blogina Lietuvos padėtį, taip pat nieko verta: susitikimams užtenka ir premjero.

V.Landsbergis pasigedo ir buvusio premjero, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovo Andriaus Kubiliaus, susitikimuose su Rusijos vadovais dominavusių aukštesnių natų: neatmetė, kad reikėtų vėl prisiminti ir okupacijos žalos atlyginimo klausimą.

"Kiek reikia mokėti už neformalų susitikimą? Na, galbūt tai, kad premjeras ten pasimatė, pasikalbėjo šiek tiek, nėra nenaudinga. O kad D.Grybauskaitė būtų turėjusi nuvažiuoti ir sužinoti tą patį, bet už tai pagarbinti Sočį ir visą aferą... Nežinau, ar tai yra ta kaina, kurią reikėtų sumokėti už tai, ką Aleksejus Mileris pasakė. Arba už pasimatymą su Vladimiru Putinu, kuris galbūt net nenorėtų pasimatyti su D.Grybauskaite. Jis pademonstruotų, kad va, dabar važinėji čia, kažko tikiesi, bet man tavęs nereikia. Sakoma, ką nors reikia daryti. Bet ką? Kokias nors nuolaidas? Ko nors atsiprašinėti? Neteisinga sakyti, kad nieko nedaroma.

Pavyzdžiui, A.Kubilius buvo susitikęs su V.Putinu, su Dmitrijumi Medvedevu. A.Kubilius, kiek aš žinau, palietė okupacijos žalos atlyginimo klausimą kalbėdamas su V.Putinu. Tai V.Putinas nei prapliupo keiksmais, nei išvarė pro duris. Ir tai yra diplomatija. Jeigu tu tyli, tu jau priimi, kad be reikalo tas klausimas atsirado. A.Kubilius čia nesudreifavo", – teisingą bendravimo su Rusija pavyzdį įvardijo europarlamentaras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A

A portretas
Pasirodo Panka ne tauta o kgb agentas Dedule tauta.

blogas politikas

blogas politikas portretas
nesugalvoja,referendumą už nuosavybės naudojimo laisvę....

dr. Jonas Ramanauskas

dr. Jonas Ramanauskas  portretas
Manau, kad Vytautas Landsbergis turi pagrindo bijoti tautininku, kuriuos ivardina "nacionalsocialistais". Ir tas pagrindas yra tas, kad jei tautininkai prades gaudyti VAGIS ir KGBistus, ko nedare TS (KP) ir "socialdemokratai", tai tikrai Lietuvos koloborantu valdziai gali sudaryti rimtu keblumu isklikti valdzioje. Yra del ko jaudintis. Jau vien ka reiskia Kubiliaus veiksmas ismoketi 685 milinonus litu uz nepastatyta atomine elektrine! Cia ne centai... cia nusikaltimas pries valstybe, kuris padarytas glaudzioje sandraugoje TS(KP) su uspaskicho darba parcija!!! Jie prieme tokius istatymus ir tapo VAGYS pagal istatyma! Nuosalyje nestovi ir SOCIALdomkratai, skuduriniai.
VISI KOMENTARAI 83

Galerijos

Daugiau straipsnių