Taivano ministras: leidimas atidaryti Lietuvos ambasadą Taipėjuje jau duotas

Taivano užsienio reikalų ministras Josephas Wu tikina, kad Lietuvos atstovybė Taipėjuje atsidarys jau labai greitai. Ministras teigia Lietuvos Vyriausybei jau davęs sutikimą atstovybės atidarymui.

„Nenoriu daryti pareiškimų prieš jūsų Vyriausybę, bet, manau, Lietuvos atstovybė atsidarys labai greitai. Aš Lietuvos Vyriausybei jau daviau sutikimą dėl atstovybės steigimo, taigi laukiame jūsų Vyriausybės paskirtų Lietuvos atstovų“, – Lietuvos žurnalistams surengtoje spaudos konferencijoje teigė J. Wu.

Ministras pabrėžė, kad Taivano Vyriausybė Lietuvai dėl atstovybės atidarymo suteiks visą pagalbą, kokios tik reikės. J. Wu taip pat pažymėjo, kad Lietuvos atstovybės Taipėjuje funkcijos priklausys nuo Lietuvos Vyriausybės sprendimų.

„Atstovybės funkcijos priklauso nuo Lietuvos Vyriausybės. Jei ji mano, kad šiuo metu reikia tik prekybinės veiklos, mes tai gerbiame. Bet jei Lietuvos Vyriausybė mano, kad atstovybei reikia vykdyti konsulines funkcijas, tai būtų labai sveikintina. Pavyzdžiui: dėl pasų išdavimo, vizų taivaniečių piliečiams vykti į Lietuvą arba jūsų piliečiams atvykti į Taivaną, naujų pasų gavimui ir panašiai. Tai keliavimą tarp Taivano ir Lietuvos padarytų labai patogų“, – sakė ministras.

Aš labai vertinu Lietuvos Vyriausybę dėl leidimų Taivanui įkurti Lietuvoje atstovybę leidžiant mums pavadinti save teisingu vardu. Tai yra teisingas dalykas.

„Jūsų atstovybę Taivane mes laikome jūsų Vyriausybės ir žmonių atstove. Dėl to nėra abejonių“, – taip pat pažymėjo jis.

Jis taip pat akcentavo gerbsiantis Lietuvos atstovybę pavadinti taip, kaip patys lietuviai nori.

„Mes gerbiame jūsų sprendimą įkurti jūsų atstovybę taip, kaip jūs norite. Pavadinti ją taip, kaip jūs norite. Ir manau, kad tai yra abipusė pagarba“, – akcentavo J. Wu.

„Aš labai vertinu Lietuvos Vyriausybę dėl leidimų Taivanui įkurti Lietuvoje atstovybę leidžiant mums pavadinti save teisingu vardu. Tai yra teisingas dalykas“, – taip pat pažymėjo ministras.

ELTA primena, kad Lietuvai leidus Vilniuje veikti Taivaniečių atstovybei, paaštrėjo Vilniaus ir Pekino santykiai. Kinija teigia, kad sprendimas pavadinti atstovybę „taivaniečių“ vardu rodo Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei, o tai, komunistinės valstybės atstovų įsitikinimu, prieštarauja „Vienos Kinijos“ politikai.

Dėl jai neįtinkančio atstovybės pavadinimo Kinija ėmė Lietuvai taikyti ekonominio ir politinio spaudimo priemones, įspėjo užsienio įmones stabdyti bendradarbiavimą, jei šios naudos lietuviškos kilmės detales.

Reaguodama į Pekino veiksmus, Europos Sąjunga metų pradžioje iškėlė Kinijai bylą Pasaulio prekybos organizacijoje.

Taivano ministras: smerkiame Rusijos veiksmus Ukrainoje

Taivano diplomatijos vadovas J. Wu akcentuoja, kad Taivanas smerkia Rusijos karinius veiksmus Ukrainoje. Todėl ministras atkreipia dėmesį, kad Taivanas prisijungė prie tarptautinės bendruomenės Rusijai taikomų sankcijų

„Manome, kad neteisinga jokiai šaliai inicijuoti karinių veiksmų prieš kitą šalį. Tai neteisinga ir prieštarauja tarptautiniams principams. Taigi mes nepalaikome ir prieštaraujame Rusijos veiksmams prieš Ukrainą. Ir kai mes pamatėme tuos žiaurumus Ukrainoje, pasmerkėme juos. Yra siaubingai neteisinga žudyti nekaltus žmones, bombarduoti ligonines ar gyvenamuosius rajonus ir taip toliau. Mes labai smerkiame tai“, – Lietuvos žurnalistams surengtoje spaudos konferencijoje sakė J. Wu.

Mes nenorime, kad taivanietiški produktai, ypač tie produktai, kurie gali būti naudojami ginklams, ukrainiečių žudymui, būtų tiekiami Rusijai. Viskas sustojo.

Užsienio reikalų ministras pabrėžė, kad būtent todėl Taivanas negalėjo likti nuošalyje ir prisijungė prie sankcijų Rusijai.

„Taivano atsakomybė yra prisijungti prie tarptautinės bendruomenės, stengtis įtikinti ar priversti Rusiją sustabdyti karą. Nepaisant to, kad Taivanas yra labai mažas, bet mes vis tiek prisijungėme prie tarptautinių sankcijų, mes paskelbėme daugybę sankcijų Rusijai“, – sakė J. Wu.

„Mes nenorime, kad taivanietiški produktai, ypač tie produktai, kurie gali būti naudojami ginklams, ukrainiečių žudymui, būtų tiekiami Rusijai. Viskas sustojo“, – pridūrė jis.

Ministras akcentavo, kad į Rusijos pradėtą karą Ukrainoje ypač jautriai sureagavo ir Taivano gyventojai.

„Kai Taivano žmonės pamatė, kad Rusija pradėjo karą prieš Ukrainą, ką didelis peštukas gali padaryti mažesnei šaliai ar autoritarinė valstybė kitai demokratijai, jie buvo sukrėsti. Ir kai jie pamatė ukrainiečių drąsą ginant savo šalį, ginant savo suverenitetą, ginant savo laisvę, taivaniečiai buvo labai sujaudinti“, – atkreipė dėmesį ministras.

Pasak jo, taivaniečiai paragino Vyriausybę įkurti pagalbos Ukrainoje sąskaitą, kurioje buvo surinkta 33 mln. JAV dolerių.

„Taigi visi kartu mes surinkome 33 mln. JAV dolerių pabėgėlių iš Ukrainos pagalbai Lenkijoje, Slovakijoje, Vengrijoje, Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje“, – sakė ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių