Staškūniškio dvaro sodyba Širvintų rajone paskelbta valstybės saugoma

  • Teksto dydis:

Kultūros ministras Simonas Kairys valstybės saugomu paveldo objektu paskelbė Širvintų rajone esančią Staškūniškio dvaro sodybą.

Sodyba žymi tuo, kad centrinis jos pastatas – ponų namas – yra seniausias šalyje išlikęs medinis gyvenamasis dvarų rūmų pastatas.

Tyrimų duomenimis, jis galėjo būti suręstas XVII amžiaus pabaigoje, kai šį dvarą įsigijo Livonijos stalininkai Samuelis Šadurskis ir Kotryna Daumontaitė-Siesickaitė-Šadurskienė.

Pagal ministro įsakymą, sodyba yra regioninio reikšmingumo lygmens. Ją sudaro ponų namas – dvigaliai mediniai rūmai su centrine priemene, virš kurios yra mansarda, – koplyčia, svirnas ir parko fragmentai.

Šis objektas turi būti saugomas viešajam pažinimui ir naudojimui.

Staškūniškio dvaro istorija atsekama nuo XVI amžiaus antrosios pusės, kai dvaras priklausė didžiojo Lietuvos kunigaikščio raštininkui, Vilniaus pakamorei Mikalojui Jasienskiui (Jasinskiui).

XVII amžiaus pradžioje dvaras atiteko Rapolui Zigmantui Skorulskiui, Bartkuškio Musninkų savininkui, jo sūnus Kauno maršalas Jonas Kazimieras 1686 metais  Staškūniškį pardavė Livonijos stalininkams Samueliui ir Kotrynai Daumontaitei-Siesickaitei Šadurskiams. Ūkininkaujant S. Šadurskiui ir jo sūnums suformuotas dvaro sodybos planas, supirktas dvaro žemių masyvas, išlyginti naudmenys.

Kultūros registro duomenimis, XIX amžiaus viduryje Staškūniškio dvaras buvo vidutinio stambumo ūkis, kuriame vyravo pieno ūkis ir sodininkystė, gerai išplėtota žemdirbystė, auginta daug bulvių, užveisti dideli sodai.

Šiuo metu Širvintų rajono savivaldybei priklausančio dvaro būklė labai prasta, jis apleistas, statiniai smenga į žemę, parkas užžėlė krūmais ir nevertingais medžiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tuoj ir supuves sikanas labusams bus kaip dvaras. Cha cha cha ..... dvaaaaaras

tai

tai portretas
gavo nurodyma litvaku kurie sugriuvus pastatui pakeis statusa ir prichvatizuos jei ner valstybes tai ner ir konstitucijos laisvas bardakas o zeme naglesniu uz zydeli ner ??? =0

ABSURDAS

ABSURDAS portretas
LEIDŽIA SUGRIŪTI--TADA SAUGO.ĮTARTINAS PINIGŲ ŠVAISTYMAS.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių