A. Skaisgirytė: Lietuvos ambasadoriaus ES skyrimas tapo labai politizuotas

Prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė teigia, kad Lietuvos ambasadoriaus Europos Sąjungoje (ES) skyrimas tapo labai politizuotas. Patarėja akcentuoja, kad dėl šios priežasties šis procesas tapo sudėtingesnis ir užsitęsė.

„Dabar status quo yra toks, kad prezidentas laukia naujos kandidatūros iš Vyriausybės. (...) Lauksime tol, kol ji bus pasiūlyta“, – LRT radijui teigė A. Skaisgirytė.

Prezidento patarėja pabrėžia, kad ES ambasadoriaus kandidatūra tapo labai politizuota. Jos teigimu, būtent dėl šios priežasties ES ambasadoriaus paskyrimo procesas tapo sudėtingesnis.

„Ši kandidatūra gana netikėtai tapo labai politizuota. Ir dėl to tai nėra kandidatūra kaip visos kitos, ji, kaip matome, todėl ir taip sunkiai yra skiriama. Tai nežinau, ar yra įmanomos švelnesnės, turbūt, kad jos yra įmanomos, bet kai politizuojamas paskyrimas, tai jis tampa tada sudėtingesniu ir veiksniai yra sąlygojami ne tik asmenybių, bet ir politinės konjunktūros“, – atkreipė dėmesį A. Skaisgirytė,

„Vis dėlto išliekame optimistai, kad kandidatūra bus pasiūlyta ir tokia, kuri priimtina prezidentui“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad pagal Konstituciją ambasadorius skiria ir atšaukia prezidentas Vyriausybės teikimu bei Seimo Užsienio reikalų komiteto pritarimu. Lietuva nuolatinio vadovo ambasadoje ES neturi nuo 2020 metų rugpjūčio mėnesio, kai baigėsi Jovitos Neliupšienės kadencija.

Panašu, kad dėl kandidato nesugeba susitarti Prezidentūra ir Užsienio reikalų ministerija (URM). Rugsėjo pradžioje tiek Prezidentūra, tiek URM žiniasklaidai teigė, kad procesas įstrigęs ne dėl jų kaltės.

Šalies vadovas tikino, kad atsakomybė dėl susiklosčiusios situacijos Lietuvos ambasadoje ES šiuo metu tenka ne Prezidentūrai.

„Šachmatininkai nedaro dviejų ėjimų iš eilės“, – pabrėžė G. Nausėda.

Savo ruožtu užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigė, kad Vyriausybė jau ne vieną kartą atliko reikalingą ėjimą, tačiau pasiūlyti kandidatai būdavo atmetami. Jis pabrėžė, kad reikiamus žingsnius jie kartos tol, kol bus paskirtas ambasadorius.

Tuo tarpu premjerė Ingrida Šimonytė rugsėjo viduryje, Seime komentuodama tai, kad Lietuvos atstovybė ES nuolatinio vadovo neturi ilgiau nei metus, tvirtino nematanti nė vieno argumento, kodėl į minimas pareigas negalėtų būti paskirtas šiuo metu atstovybei laikinai vadovaujantis ambasadorius Simonas Šatūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

J

J portretas
O kodėl nepaskirti pono Karoblio? Puikus žmogus, išsilavinęs, turys diplomato patirties.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių