Siūlo įteisinti partijų analitinius centrus: siekiama stiprinti programų kokybę

  • Teksto dydis:

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) ir Laisvės partija Seimo sudarytai rinkimų sistemų peržiūros darbo grupei pateikė Politinių partijų įstatymo pakeitimų siūlymus, kuriais siekiama sudaryti galimybes politinėms partijoms steigti analitinius centrus. Siūlymą pateikusios partijos mano, kad tokie, nuo verslo paramos atriboti, analitiniai centrai stiprintų politines partijas ir jų programų turinį.

„Matydami gerąsias Europos Sąjungos šalių praktikas manome, kad siekiant užtikrinti kokybiškesnį politinį turinį Lietuvoje, partijų programas ir jų pristatomas idėjas,  politinėms partijoms yra reikalinga stiprinti jų analitinius pajėgumus. Atsižvelgdami į tai, siūlome Politinių partijų įstatyme numatyti galimybę partijoms steigti analitinius centrus, kurie galėtų reikšmingai prisidėti prie partijų analitinių pajėgumų didinimo, programinio turinio kūrimo ir taptų politinių idėjų kalvėmis“, – pranešime spaudai teigia TS-LKD vykdomasis sekretorius Martynas Prievelis.

„Siekiame stiprinti visuomenės pasitikėjimą politinėmis organizacijomis, ugdyti partijos narių kompetencijas ir gilinti jų žinias. Į politiką reikia pritraukti daugiau jaunų žmonių, naujos kartos būsimų sprendimų priėmėjų. Manome, kad tai reikšmingai prisidėtų prie demokratijos ir pilietinės visuomenės Lietuvoje stiprinimo“, – sakė Laisvės partijos administracijos vadovė Asta Padagaitė.

Seimo rinkimų sistemų peržiūros darbo grupei pateiktame TS-LKD ir Laisvės partijos siūlyme siekiama užtikrinti itin griežtą partijų analitinių centrų finansavimo skaidrumą. Analitiniam centrui būtų draudžiama tiesiogiai ir netiesiogiai gauti lėšas iš fizinių ar juridinių asmenų, kurių veiklos tikslai yra nesuderinami su valstybės interesais ir konstitucinėmis vertybėmis, nacionaliniu saugumu bei privačių juridinių asmenų. Analitiniai centrai kiekvieną mėnesį taip pat turėtų viešai skelbti savo finansavimo ataskaitas.

Politinių partijų įstatymo pataisų projektą pateikusios partijos siūlo, kad tenkinant politinės partijos viešuosius interesus analitiniai centrai galėtų vykdyti analitinę, švietimo, mokslinę, kultūrinę veiklą bei su tuo susijusią kitokią visuomenei naudingą veiklą. Galimybė politinėms partijoms steigti analitinius centrus, veikiančius kaip atskiri juridiniai asmenys nuo politinių partijų, yra numatyta Austrijoje, Čekijoje, Latvijoje bei kitose ES šalyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių