Seimo vadovė: dabar mėginti blokuoti parlamento darbą yra neatsakinga

Dabartinėje geopolitinėje situacijoje mėginti blokuoti parlamento darbą yra neatsakinga, teigia Lietuvos parlamento vadovė.

„Dabartinėje geopolitinėje situacijoje mėginti blokuoti parlamento darbą yra neatsakinga, aš manau, kad tai puikiai supranta ir opozicija, arba bent jau jos dalis“, – ketvirtadienį visai Seimo opozicijai nutarus nedalyvauti plenariniame posėdyje „Facebook“ paskyroje paskelbė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Vidinė destrukcija yra būtent tai, ko dabar labiausiai ir nori Lietuvai priešiškos šalys. Todėl kviečiu opoziciją savo nepasitenkinimą reikšti demokratiniais įrankiais ir procedūromis. Susitarimas visada galimas, jeigu jo siekiama“, – teigia ji.

Vidinė destrukcija yra būtent tai, ko dabar labiausiai ir nori Lietuvai priešiškos šalys.

Pasak Seimo vadovės, parlamentas nuolat svarsto klausimus, susijusius ir pagalba Ukrainai, ir su šalies gynyba, šiuo metu rengiami ir nacionaliniai susitarimai dėl užsienio politikos bei gynybos.

„Manau, kad šios opozicijos, tokios didelės, skaitlingos, arsenale yra daug demokratinių įrankių, kaip jie gali savo nuomonę išsakyti“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Valdantiesiems trečiadienį surengus nenumatytą posėdį, kad būtų baigtas balsavimas dėl interpeliacijos žemės ūkio ministru, ketvirtadienio rytą susirinkę opozicinių frakcijų seniūnai nutarė posėdžiauti atskirai.

Išklausę Graikijos prezidentės kalbą plenarinėje posėdžių salėje opozicijos atstovai pareiškė, kad su jais nesiskaitoma ir paliko salę.

„Tęsti posėdį tokioje aplinkoje tikrai negalime, organizuojame pasitarimą Kovo 11-sosios salėje, tęsime darbą ten“, – pranešė Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.

Ten susirinkę Darbo partijos, Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“, Lietuvos socialdemokratų partijos, Lietuvos regionų bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariai pradėjo ruošti reikalavimų valdantiesiems sąrašą.

Seimo pirmininkė teigė nepriimanti priekaištų dėl opozicijos teisių varžymo ir nenumatyto posėdžio surengimo.

„Seimo valdybos posėdis 19 val. nėra kažkas išskirtinio, nes Seimo darbas vakarais, kaip, beje, ir rytais, yra įprastas dalykas. Ne vienas posėdis yra baigęsis po 20 ar 21 valandą. Opozicija, darydama taktinį žingsnį antradienį ir prašydama pertraukos, dėl to, kad negalėjo balsavime dalyvauti vienas opozicijos politikas, neįvertino visų galimų tokio veiksmo pasekmių ir šią interpeliaciją pralaimėjo. Ją, beje, galės kartoti, jeigu norės, pagal įstatymų numatytus terminus“, – tvirtina V. Čmilytė-Nielsen.

„Taigi pamatėme labai tradicinį pozicijos ir opozicijos apsikeitimą taktiniais sprendimais“, – konstatavo ji.

Seimo pirmininkė atmetė priekaištus ir dėl opozicijai priklausančių parlamento vicepirmininkų nušalinimo nuo pirmininkavimo plenariniam posėdžiui.

„Jis (pirmininkavimo grafiko pakeitimas – BNS) susijęs su tuo, kad po vakarykščio (nenumatyto) posėdžio boikoto, kilo klausimas, ką darysime, jei opozicija toliau boikotuos posėdžius. Dabar jau grąžintas senas grafikas. Jei opozicija grįš į Seimo posėdžių salę, berods, Julius Sabatauskas turėtų pirmininkauti posėdžiui“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Ji pranešė ketvirtadienį pakvietusi opozicinių frakcijų seniūnus susitikti ir vylėsi, kad pavyks sutarti, jog parlamentarai grįžtų dirbti į posėdžių salę.

Nors valdančioji dauguma formaliai turi daugiau kaip pusę balsų Seime, realiai visi daugumos atstovai dėl įvairių priežasčių nesusirenka, todėl opozicijos atstovų dalyvavimas reikalingas per įstatymų priėmimo procedūrą, kai privalo dalyvauti ne mažiau kaip 71 parlamentaras.

„Opozicijos projektai Seime svarstomi nuolat, ne tik per opozicinę darbotvarkę, tikrai apmaudu, kad šitas geranoriškumas, kuris buvo rodomas visą tą laiką, mano akimis, nėra labai vertinimas“, – kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

„Opozicija turi įvairių įrankių apsunkti Seimo darbą. Atkreipsiu dėmesį, kad ministrų interpeliacijų yra pasitaikę įvairiuose Seimo kadencijose, paprastai jos būdavo nesėkmingos. Reikia pripažinti, kad opozicija pirmą kartą imasi tokių destruktyvių veiksmų“, – sakė ji.

Opozicijos inicijuotą interpeliaciją žemės ūkio ministrui Seimas svarstė antradienį. Likus balsavimui, ar pritarti ministro atsakymams į klausimus, demokratų iniciatyva padaryta pertrauka iki kito posėdžio, tikintis pakeisti politinių jėgų pusiausvyrą per balsavimą ketvirtadienį.

Valdantieji, reaguodami į tai, trečiadienio rytą sušaukė nenumatytą posėdį ir pritarė K. Navicko atsakymams. Protestuodama prieš tai opozicija jau trečiadienį nedalyvavo Seimo posėdyje. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Faxas vaxas

Faxas vaxas portretas
Čmyr,o jūsų veiksmai - atsakingi?

Kaip jums negėda , ponia liberale Čmilyte ,

Kaip jums negėda , ponia liberale Čmilyte ,  portretas
pradėkime nuo to kas yra neatsakinga esant prastai geopolitinei situacijai, gal narkotikų dekriminilizavimas , ar civilinė santuoka , o gal tas faktinio įšventinimas ? Jūs liberalieji elgiatės neatsakingai ! Opozicija siūlo ___spręsti pirmo aktualumo klausimus : kainos , mokesčiai ir t.t ! Kodėl jūs, ponia seimo pirmininke , neišklausiusi opozicijos PALIKOTE SEIMO SALĘ ? ! Atsakinga ? ! Apie ką kalbate , liberalioji ?

Anonimas

Anonimas portretas
Tai ką ,turi sutikti su viskuo, ką čia giedi.Blokuoti ir kuo greičiau.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių