Seimo pirmininkė: „valstiečių“ siūlomas jungtinės veiklos projektas – svarstomas

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) rengiamas Jungtinės veiklos susitarimų projektas šiuo metu yra svarstomas Teisės ir teisėtvarkos komitete, o Seimo darbotvarkėje gali atsidurti jau pavasario sesijoje.

Visgi Seimo pirmininkė pažymi, kad tai, jos nuomone, nebūtų tinkama alternatyva antradienį jau pateikimo stadijoje atmestam Partnerystės įstatymui.

„Galima diskutuoti, kiek tai yra alternatyva Partnerystės įstatymui. Mano supratimu, – nelabai, bet iš tiesų Teisės ir teisėtvarkos komitetas šį klausimą svarsto, organizuojami klausymai ir tikėtina, kad iki pavasario sesijos pabaigos irgi atsiras darbotvarkėje“, – ketvirtadienį Seime atsakinėdama į žurnalistų klausimus sakė V. Čmilytė-Nielsen.

ELTA primena, kad „valstiečiai“ siūlo Civilinio kodekso pataisas, kurios numatytų atskirą sutarčių rūšį – susitarimą dėl bendro gyvenimo, o tai neva atstotų Partnerystės įstatymo projektą ir kartu reglamentuotų dalį tos pačios lyties porų gyvenimo klausimų.

Galima diskutuoti, kiek tai yra alternatyva Partnerystės įstatymui. Mano supratimu, – nelabai.

Tuo metu Seime antradienį jau pateikimo stadijoje buvo atmestas ir grąžintas tobulinti daugybę emocijų visuomenėje keliantis lyčiai neutralios Partnerystės įstatymo projektas. Iniciatyvą palaikė 63 parlamentarai, 58 balsavo prieš ir 7 susilaikė.

Lyčiai neutralios Partnerystės projekto iniciatoriai teigia, kad Partnerystės įstatymas reglamentuos nesusituokusių, tačiau bendrai gyvenančių asmenų turtinius ir neturtinius santykius. Juo sprendžiamos praktinės kartu gyvenančių partnerių problemos: sukuriama galimybė pripažinti bendrą dalinę nuosavybę arba, esant poreikiui, nustatyti kitokį, abi puses tenkinantį bendros nuosavybės turto teisinį režimą, leidžiama paveldėti be papildomų mokesčių, sukuriami tam tikri asmeninio pobūdžio partnerio įsipareigojimai.

Parengtame įstatymo projekte taip pat numatoma leisti pasirinkti partnerio arba naudoti bendrą pavardę, įgalioti veikti vienas kito vardu ir interesais, atstovauti partneriui sveikatos priežiūros srityje. Taip pat projekte numatoma galimybė gauti su partnerio sveikata susijusią informaciją, galimybė neliudyti vienas prieš kitą teisme ir kt.

Penktadienį įregistruotą įstatymą teikė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis, premjerė Ingrida Šimonytė, Seimo nariai Algirdas Sysas, Tomas Vytautas Raskevičius, Eugenijus Gentvilas, Ieva Pakarklytė, Andrius Navickas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jooo

jooo portretas
Turtinius ir neturtinius santykius galima iteisinti ir kitais budais, nevien partnerystes iteisinimu. Sakykit tiesiai sviesiai, kad pasauli valdo belyciai ir reikalauja mums priimti tokius istatymus..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių