Seimo pirmininkas V. Gedvilas: ne paslaptis, kiek uždirbu

Šiandien portale 1kaunodiena.lt lankėsi Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas, atsakęs į skaitytojų klausimus apie šalies politines, ekonomines, socialines aktualijas. Parlamento vadovas įsitikinęs, kad atominė elektrinė Lietuvai būtų naudinga ir pripažino, kad vadovauti Seimui taip pat sunku, kaip ir kadaise Moterų krepšinio rinktinei.

Kokia vis dėlto Lietuvos valdžios pozicija dėl atominės elektrinės. Dauguma tautos pasisakė prieš statybas, bet valdantieji vis tiek vėl kelia bangas, kad dar niekas nenuspręsta. Ar tai reiškia, kad spjaunama į tautos nuomonę?

Visos partijos savo rinkiminėje programoje buvo įtraukusios nuostatą, kad atominė elektrinė reikalinga. Po rinkimų, kai buvo suformuota valdančioji dauguma, Seimas priėmė sprendimą iki gegužės15 dienos Vyriausybę įpareigoti parengti ekspertų išvadas dėl Lietuvos energetinio saugumo ir jas pateikti Seimui. Darbinei grupei buvo suformuluotos užduotys: pirma – kaip užtikrinti energetinį saugumą be atominės elektrinės ir antra – kaip užtikrinti tą patį energetinį saugumą su atomine elektrine.

Referendumas dėl atominės elektrinės įvykęs, bet jis buvo patariamasis. Vyriausybė gali atsižvelgti į tautos nuomonę, bet jei turi naujų faktų, gali priimti kitą sprendimą. Tačiau galutinį sprendimą dėl elektrinės statybų priims Seimas, atsižvelgdamas į ekspertų išvadas.

Tokius referendumo rezultatus nulėmė tai, kad viešoje erdvėje buvo nepakankamai informacijos, jog visuomenė susidarytų objektyvią nuomonę. Man asmeniškai atrodo, kad atominis reaktorius Lietuvai reikalingas, bet vieni šio projekto mes neįgyvendinsim. Pavyzdžiui, 50 proc. visos elektros energijos Švedijoje sukuria atominės elektrinės. Švedai nekalba apie tai, kad reikia uždaryti reaktorius, nors jų yra net 12.

Ar atsižvelgsit į mūsų prašymus ir sustabdysit planuojamas skalūnų kasybas mūsų sklypuose?

Klausimas labai platus, tačiau Aplinkosaugos komitetas ir Aplinkos ministerija yra atsakingi už galutinį sprendimą, kaip toliau elgsis Vyriausybė dėl skalūninių dujų gavybos. Galutinis sprendimas dėl šio projekto dar nepriimtas. Per valdančiosios koalicijos pasitarimą pasiūlyta atskirti skalūnų žvalgybą ir gavybą. Buvo net tokių pasiūlymų, kad Lietuva pati turėtų atlikti skalūnų žvalgybą, tačiau tai kainuotų apie 50 mln. litų. Dabar sutartis dar nepasirašyta, toliau vyksta diskusijos šiuo klausimu.

Kokia Jūsų pozicija dėl Lietuvos pilietybės suteikimo užsienio šalių piliečiams išimties tvarka? Ar Jums neatrodo, kad į išimtinius atvejus, pavyzdžiui, kelialapį į olimpines žaidynes Lietuvai iškovojusios dailiojo čiuožimo atstovės amerikietės Isabellos Tobias, derėtų atsižvelgti lanksčiau?

Turi būti sudaryta galimybė suteikti dvigubą pilietybę, tačiau reikalingos Konstitucijos pataisos. Šiuo metu grupė Seimo narių yra užregistravę Konstitucijos įstatymo pataisas dėl referendumo dėl dvigubos pilietybės.

Kada valstybinės pensijos bus atstatytos į prieškrizinį lygį, kada bus numatytas neišmokėtų pensijų kompensavimo mechanizmas?

Vyriausybėje šiuo metu yra sukurta darbo grupė, kuri peržiūri mokestinę sistemą, tarp jų ir pensijas. Jos išvados bus pristatytos Seimui.

Įdomu, kiek uždirba Seimo pirmininkas?

8 tūkstančius litų po mokesčių. Tai nėra paslaptis.

Ar sutinkate su nuomone, kad mažos valstybės, kokia yra Lietuva, turi vadovautis išmintinga užsienio politika? Ką, Jūsų galva, reikėtų pakeisti Lietuvos užsienio politikoje? Kas negerai ir kas gali būti pakoreguota?

Dabartinė Vyriausybė tęsia buvusių Vyriausybių užsienio politiką, tas tęstinumas yra labai svarbus. Prioritetai – ES, NATO ir Rytų kaimynystės politika. Nuo liepos 1 d. Lietuva pradeda pirmininkauti ES Tarybai. Vienas iš pirmininkavimo prioritetų bus Rytų kaimynystės politika.

Lietuvai derėtų pagerinti santykius su artimiausiais savo kaimynais.

„Žalgiris“, mūsų valstybės simbolis, žlunga, jam padedame tik žodžiais. Kada bus atstatyti seni sportininkų mokesčių įkainiai, nes užsienietis kainuoja pigiau nei lietuvis sportininkas. Ar padėsite atsigauti sportui, kuri konservatoriai baigia sužlugdyti? Kada bus grąžinta „Žalgiriui“ 2 mln. skola už Eurolygos čempionų taurę?

Klausimas dėl užsieniečių yra teisingas. Mes mokam mažiau mokesčių už užsienio sportininkus ir trenerius. Mano pavedimu yra suburta specialistų grupė, kuri ruošia pataisas. Jei Seimas pritars, bus suvienodinti mokesčiai tiek užsieniečiams, tiek lietuviams.

Nesutikčiau su nuomone, kad „Žalgiriui“ padedama tik žodžiais. „Žalgirui“ padeda Kauno miesto savivaldybė, rėmėjai. Didžiausi šalies krepšinio klubai rūpi ir Vyriausybei. Tai atspindi valstybinių įmonių parama.

Dėl skolos negaliu komentuoti, nes nežinau detalių.

Jūs pasiekėte vieną didžiausių pergalių Lietuvos krepšinio istorijoje. Tačiau tai buvo beveik prieš du dešimtmečius. Man atrodo neteisinga, kad tokie krepšinio strategai nedirba krepšinyje. Jei visgi tektų palikti politiką, ar po tokios ilgos pertraukos sugebėtumėte aukščiausiame lygyje vėl dirbti treneriu?

Sugebėčiau, tik reiktų 2-3 metų tam pasiruošti. Dabar kartais pavartau savo užrašus, skaitau knygas apie krepšinį, domiuosi naujausiomis krepšinio tendencijomis. Tačiau šiui metu daugiausia tenka domėtis politika.

Kas sunkiau – vadovauti Moterų krepšinio rinktinei ar Seimui? Kodėl?

Sunku ir ten, ir ten. Didelė atsakomybė, didelis visuomenės, žiniasklaidos dėmesys. Ir sporte, ir politikoje reikia rodyti gerus rezultatus.

Sakykite, ar užimant aukštą postą lieka laiko poilsiui. Kokie jūsų laisvalaikio pomėgiai?

Laisvo laiko lieka labai nedaug. Žiemą pagrindinis pomėgis – lankyti sporto ir sveikatingumo centrą. Vasarą patinka žaisti golfą.

Jei turiu mažiausią galimybę, žaidžiu šachmatais su anūku.

Visą pokalbį su politiku galite skaityti čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vida.

vida. portretas
Ar traukiniu atvykote i Kauna taupydamas tautos pinigus ar kitokiu budu kaip visada.

o čia tai geras

o čia tai geras portretas
nuo kada klaipeda.diena tapo "portalu"DDDDD čia kieno didybės manija??? gal vyr.redaktorius lietuviškai įvardins žodį "portalas"DDDDD

as

as portretas
ar drauge moka uz komunalines paslaugas seimo viesbutyje
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių