Šalies vadovai sutarė dėl pagrindinių principų Kaliningrado tranzitui

Prezidentūroje pirmadienį susirinkę šalies vadovai sutarė „dėl pagrindinių principų ir pamatinių nuostatų“, konsultuojantis su Europos Komisija (EK) dėl to, kaip įgyvendinti Europos Sąjungos (ES) sankcijas Rusijai vežant sankcionuojamas prekes Kaliningrado tranzitu.

Apie tai po tarpinstitucinio pasitarimo pranešė prezidento Gitano Nausėdos patarėjas Kęstutis Budrys. Šis pasitarimas vyko EK atnaujinant gaires dėl sankcijų įgyvendinimo.

„Buvo vieningai šiandien sutarta dėl pagrindinių principų ir pamatinių nuostatų, kurių Lietuva turėtų laikytis, siekiant patikslinti tam tikrus dalykus Europos Komisijai“, – žurnalistams sakė prezidento vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais.

Konkrečių principų ir nuostatų jis nekomentavo.

Susitikime dalyvavo G. Nausėda, ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, kitų institucijų vadovai.

E. Ovčarenko/BNS nuotr.

Prieš pusantros savaitės įsigaliojus ES sankcijoms, Lietuva apribojo plieno bei juodųjų metalų tranzitą į Kaliningradą, ir nurodė tai padariusi remdamasi EK išaiškinimu.

Maskva sako, kad tranzito ribojimais pažeidžiami tarptautiniai susitarimai ir pagrasino atsaku.

Lietuva savo ruožtu toliau įgyvendins savo suverenias teises ir nacionalinius interesus.

Reaguodama į situaciją, EK šiuo metu rengia atnaujintas gaires dėl sankcijų.

„Viso to rezultatas bus, mes neabejojame, tam tikras išaiškinimas, kuris galios visai ES. Kaip žinia, ne tik per Lietuvos teritoriją vyksta tranzitas į Kaliningrado sritį“, – sakė K. Budrys.

„Jokių išimčių nebus sukurta, nes ir dabar jokių išimčių, susijusių konkrečiai vien tik su Lietuva, nėra, o Lietuva savo ruožtu toliau įgyvendins savo suverenias teises ir nacionalinius interesus“, – pridūrė jis.

Pasak prezidento patarėjo, šiuo metu keleivių ir nesankcionuojamų prekių tranzitas vyksta į ir iš Kaliningrado.

Jo teigimu, Lietuva laikosi savo įsipareigojimų, tačiau tuo pačiu įgyvendina suverenias teises vykdyti keleivių ir krovinių patikras.


Šiame straipsnyje: KaliningradasKaliningrado tranzitassankcijoskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių