R. Žemaitaitis, A. Zuokas ir A. Paulauskas prieš rinkimus vienija jėgas

„Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) lyderis Artūras Zuokas ir buvęs parlamentaras Artūras Paulauskas vienija jėgas – pasirašė susitarimą kitų metų Seimo rinkimuose dalyvauti vienu sąrašu ir nekonkuruoti vienmandatėse rinkimų apygardose.

Kartu A. Zuokas informavo, kad vėliau šios politinės jėgos planuoja jungtis.

„Susitarimas reikš, kad šiandien, prie šio stalo esančios trys politinės jėgos dalyvaus rinkimuose vienu rinkiminiu sąrašu, nekonkuruos vienmandatėse apygardose. Pagrindinis tikslas – siekti, kad ateityje taip pat būtų viena politinė jėga: centro liberali“, – antradienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje vienijančių jėgas politikų tikslą paaiškino A. Zuokas.

„Šiandien yra diena, kuri vainikuoja bendrą kelių mėnesių darbą“, – antrino R. Žemaitaitis, pasidžiaugęs, kad, pasak jo, buvo surasti bendri tikslai – privačios nuosavybės bei ekonomikos ir socialinio jautrumo temos.

Paklaustas, kas bus sąrašo lyderis, R. Žemaitaitis patikino, kad tai bus nuspręsta artimiausiu metu.

„Tą padarysime artimiausiu metu, per tris keturis mėnesius“, – teigė politikas.

A. Zuokas patikslino kolegą, kad lyderis šiuo metu yra ieškomas.

„Ieškome ir kalbame su asmenimis, kurie nėra aktyvūs politiniame gyvenime, tačiau yra žinomi visuomenėje“, – pabrėžė A. Zuokas.

Kartu R. Žemaitaitis įvardijo, kad pradiniame taške naujasis politinis judėjimas vienija per 16 tūkst. narių: 11 tūkst. „tvarkiečių“, daugiau kaip 5 tūkst. A. Zuoko vadovaujamos partijos liberalų ir apie 500 A. Paulausko judėjimo rėmėjų, o sąrašo pavadinimas, anot R. Žemaitaičio, bus patikslintas bus artimiausiu metu.

Buvęs Vilniaus meras A. Zuokas taip pat pabrėžė, kad naujosios politinės jėgos tikslai yra laisvas žmogus, atvira visuomenė ir stipri valstybė.

Kviečia jungtis ir kitus

A. Zuoko teigimu, šių politinių bendražygių tikslas ateityje yra jungtis bei pakviesti prisidėti ir kitas centro ir liberalias partijas. Politikas įvardijo, kad yra kalbamasi apie bendradarbiavimą ir su Liberalų sąjūdžiu.

„Atėjo laikas jungtis, nes jungimosi procesas yra jėgos rodymo demonstravimo požymis – gebėjimas susitarti“, –  antrino kolegai visuomeninio politinio judėjimo „Pirmyn, Lietuva“ lyderis A. Paulauskas, išreiškęs viltį turėti naujovišką, progresyvią politinę jėgą, nes, pasak jo, politinė sistema šiandien „giliai serga“.

Atėjo laikas jungtis, nes jungimosi procesas yra jėgos rodymo demonstravimo požymis – gebėjimas susitarti.

„Mes už tai, kad panašiai mąstantys žmonės (...) būtų vieningi, nes Lietuvos žmonėms reikalinga stipri liberali centro politinė organizacija“, – tvirtino A. Zuokas.

Paklaustas, ar jungtis kalbina ir liberalią Laisvės partiją, vadovaujamą parlamentarės Aušrinės Armonaitės, A. Zuokas atsakė, kad kvietimas yra išsiųstas.

„Tikėčiausi, kad ir Liberalų sąjūdis, ir Laisvės partija svarstytų apie bendradarbiavimą, o ne skaldytųsi“, – pažymėjo A. Zuokas, kartu išreiškęs viltį, kad, priešingai nei buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas, dabartinė šios partijos lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigiamai atsakys į kvietimą.

Kaip rodo naujienų agentūros ELTA užsakymu rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ spalio 15-29 dienomis atliktos apklausos duomenys, „tvarkiečius“ remia 3,1 proc. apklaustųjų, o A. Zuoko pirmininkaujamą Lietuvos laisvės sąjungą – 2 proc. apklausos respondentų.

Tuo tarpu A. Paulauskas su visuomeniniu rinkimų komitetu „Stipri Lietuva vieningoje Europoje“ dalyvavo šių metų rinkimuose į Europos Parlamentą, kur surinko 1,26 proc. balsų.

Iš valdančiųjų koalicijos išmestos „Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas R. Žemaitaitis dar lapkričio pradžioje pakvietė liberalus vienyti jėgas ir tokiu būdu sukurti atsvarą „valstiečiams“, konservatoriams bei socialdemokratams artėjančiuose Seimo rinkimuose. Vis dėlto buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Gentvilas tokias kalbas pavadino kliedesiais.

Nei Liberalų sąjūdis, nei Laisvės partija nesijungs

Nei Liberalų sąjūdis, nei Laisvės partija prie partijos „Tvarka ir teisingumas“, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) ir judėjimo „Pirmyn, Lietuva“ kuriamo naujo politinio darinio jungtis nemato galimybių.

„Mes esame atviri bendradarbiavimui su kitomis liberaliomis jėgomis, tačiau šio naujadaro netraktuojame kaip liberalios partijos ar judėjimo, kaip jie save bevadintų. Tai nėra liberalai“, – BNS sakė Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Jos vertinimu, liberalų partijos turėtų bendradarbiauti ideologiniu pagrindu, o galimybės Liberalų sąjūdžiui jungtis prie R. Žemaitaičio, A. Zuoko ir A. Paulausko judėjimo nemato.

„Laisvės partija šiemet buvo įkurta tam, kad Lietuvoje būtų ryžtingai atstovaujamos drąsios liberalios idėjos. Savęs toje kompanijoje nematome“, – situaciją BNS komentavo ir Laisvės partijos vadovė Aušrinė Armonaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ivaizdžio dizaineris.

Ivaizdžio dizaineris. portretas
Siūlau: trumpinį LaTe - skirtingų (trijų) rūšių kavos gėrimas; emblemą - garuojantis trijų auselių puodelis; partijos narius vadinti late (istai), (čiai); gerti atvėsintą. Geriausia su kotletu..

Rasa

Rasa portretas
Pamatysmar daug dar lietuvoje komunistėliu aferistu vagišiu kad už tokius balsuotu

onute

onute portretas
KAM PATINKA TIE TRYS VEIKĖJAI SPAUSKITE ŽALIA
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių