Siūloma palikti VU ir kurti naują Kauno universitetą

Tikina, kad universitetai nebus jungiami prievarta

Universitetai nebus jungiami prievarta, o pokyčius lems pati finansavimo tvarka, tvirtina Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos (LVŽS) deleguotas premjeras Saulius Skvernelis ir partijos vadovas Ramūnas Karbauskis.

„Jei mes galvojame, kad prievartiniu būdu mes galėsime administracijoms pasakyti, kiek universitetų turi likti, tai galima padaryti, bet tai nebus teisingas žingsnis. (...) Tikrai mus nėra svarbu, kas su kuo jungiasi, bet nesikeisti natūraliai nebus galima“, – antradienį žurnalistams Seime sakė premjeras po valdančiosios koalicijos frakcijų posėdžio, kuriame pristatyta siūloma aukštojo mokslo tinklo pertvarka.

Pasak S.Skvernelio, universitetus konsoliduotis vers pasikeitusi finansavimo tvarka, kuomet su universitetais bus sudaromos sutartys, kokius specialistus jos rengia keleriems metams į priekį numatant atitinkamą finansavimą, kiti faktoriai.

„Mes pakeičiame aukštųjų mokyklų finansavimą, darome sutartis su aukštosiomis mokyklomis, skatiname tiriamąjį mokslo darbą, keliame dėstytojų kvalifikaciją, skatiname ir optimizuojame aukštųjų mokyklų valdymą ir turtą, nustatome kartelę, kurią turi atitikti būsimas studentas, ir visi tie pokyčiai nori nenori vers aukštąsias mokyklas, kurios nori atitikti šitiems reikalavimams, konsoliduotis“, – kalbėjo premjeras.

Aukštojo mokslo tinklo pertvarkos siūlymus parengusi premjero Sauliaus Skvernelio sudaryta darbo grupė mato, kad Lietuvoje turėtų veikti du tarptautinio lygio universitetai Vilniuje ir Kaune bei du technologijų universitetai – sostinėje ir Klaipėdoje.

Didžiausios parlamento LVŽS frakcijos seniūnas R.Karbauskis irgi tvirtino, kad prievarta universitetai jungiami nebus.

„Kol kas apie jokį universitetų jungimą jies prieštaraujant nekalbama. Kalbama apie nemokamą auštąjį mokslą, studijų kokybę, tai yra visi sprendimai, kurie mūsų aukštąjį mokslą padarytų konkurencingu. O pats tinklas – kitas apsisprendimo kausimas, kuris susijęs su aukštųjų mokyklų finansavimu“, – žurnalistams antradienį Seime sakė R.Karbauskis.

R.Karbauskis komentuodamas siūlymus pažymėjo, kad „nėra ketinimo ką nors versti, yra darbo grupės pasiūlymai, kaip galėtų atrodyti tas tinklas ir kaip jie mato optimalų tinklą“.

„Jokios prievartos nebus, bus šnekama su aukštųjų mokyklų senatais ir akademine bendruomene, sprendimai bus priimti tokie, kurie bus optimalūs visais atžvilgiais. Pati finansavimo tvarka, kai šnekama apie nemokamą aukštąjį mokslą, akivaizdus studentų mažėjimas verčia ieškoti optimizavimo kelių, tie universitetai, kurie manys, kad nereikia ieškoti kelio optimizuoti savo veiklą, jie gali paprasčiausiai bankrutuoti“, – pabrėžė R.Karbauskis.

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto vadovas „valstietis“ Eugenijus Jovaiša irgi tvirtina, kad dėl universitetų jungimosi „jokio rankų laužymo nebus“, o pokyčius lems pasikeitęs finansavimo modelis, jis įsigalios nuo 2018 metų.

„Jokio rankų laužymo, kad jūs privalu (jungtis) su tuo, jūs privalu su tuo, nėra, nebuvo ir nebus, tegu tai būna protingos arba racionalios naudos paieškos, kad būtų mūsų švietimui geriau. Tai turi nuspręsti finansavimo keitimas, programų mažinimo sistema, kokybės paieškos. Susidarys visai naujos sąlygos veikti universitetams, ir jie naujose sąlygose, kai nebeveiks krepšelis, turės pačios suprasti, ką jos gali ir ko jos negali“, – kalbėjo E.Jovaiša.

„Mes norėtumėm, kad būtų mažiau universitetų, galbūt tikrai yra didelė prasmė konsoliduoti profesūrą, nes kada reikia teikti paraiškas įvairiems tyrimams, projektams, reikia stiprių pajėgų, toks mano atsakymas – keisis sąlygos, keisis ir skaičius. Patį finansavimo modelį rengiame, mes galvojame, kad nuo2018 metų sausio naujas finansavimo modelis turėtų atsirasti Lietuvoje“, – sakė komiteto vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Butvilė

Butvilė portretas
Apie kokį naują Kauno universitetą paistoma? Nuo pirmosios nepriklausomos Lietuvos laikų Kaunas turi Vytauto Didžiojo universitetą! Palaikykime Prezidento Valdo Adamkaus nuomonę: VDU turi išlikti! Apskritai pilečiai turėtų aktyviau reikšti savo nuomonę šiuo (ir kitais) klausimu. Ne kabinetų valdininkams spręsti, kiek reikia universitetų, Kur universitetų rektorių žodis, kodėl jie nedalyvavo sprendžiant šias problemas?!

kaunietis

kaunietis portretas
o kaip su VU apendiksu Kaune?

Nieko naujo

Nieko naujo portretas
Nieko naujo "ant Lietuvos". Pasaulis didelius monstrus skaido į mažesnius - specializuotus, o čia - atvirkščiai! Problema yra ne universitetų, o studijų programų skaičiuje. Tinkamai jas akredituotų - nereikėtų jokių dirbtinių sujungimų!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių