Politiniai komitetai savivaldos rinkimams turės būti registruoti iki gruodžio 10-osios

Įsigaliojus naujam Politinių organizacijų įstatymui, savivaldos rinkimuose dalyvauti norintys politiniai komitetai turės būti įregistruoti iki gruodžio 10 dienos, antradienį skelbia Teisingumo ministerija (TM).

Pagal įstatymą, 2023 metų savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose galės dalyvauti ne vėliau kaip prieš 85 dienas iki šių rinkimų dienos įregistruoti politiniai komitetai, todėl galutinė politinių komitetų įregistravimo Juridinių asmenų registre data yra šių metų gruodžio 10-oji.

Teisingumo ministerija pažymi, kad pagal naują tvarką politiniai komitetai turės būti įsteigti kaip juridiniai asmenys, šių komitetų steigimo dokumentai ir steigėjų sąrašai turės būti teikiami Teisingumo ministerijai. 

Ministerija duomenų ir dokumentų tikrumą turės patvirtinti per 30 dienų nuo jų gavimo dienos ir Juridinių asmenų registrui surašyti išvadą dėl jų registravimo. Tais atvejais, kai bus pateikiami ne visi dokumentai ar duomenys, TM per 15 dienų nuo jų gavimo dienos raštu praneš apie trūkumus.

Patvirtinti dokumentai turės būti pateikti Juridinių asmenų registro tvarkytojai valstybės įmonei Registrų centrui politinio komiteto įregistravimui Juridinių asmenų registre.

Politinius komitetus galima kelti savivaldos ir Europos Parlamento rinkimuose. Asmuo gali priklausyti tik vienam politiniam komitetui arba partijai.

Seimas šiemet sugriežtino politinių komitetų registravimo tvarką: nustatyta prievolė steigti juos kaip juridinius asmenis, nustatyti didesni reikalavimai dėl steigėjų skaičiaus. EP rinkimuose dalyvauti norinčiam politiniam komitetui reikės mažiausiai 1 tūkst. steigėjų, o savivaldos rinkimams – mažiausiai 0,1 proc. tos savivaldybės gyventojų.

Ligšiolinis įstatymas numatė, kad rinkimų komiteto keliamą kandidatų į savivaldybės tarybos narius sąrašą turi paremti ne mažiau kaip 20 proc. tos savivaldybės rinkėjų skaičiuojant vienam mandatui, bet ne mažiau kaip 100 tos savivaldybės rinkėjų.

Įstatymą Seimas priėmė birželio pabaigoje, tačiau prezidentas Gitanas Nausėda jį vetavo argumentuodamas, kad griežtesni reikalavimai steigiant rinkimų komitetus apsunkins jų dalyvavimą politiniame gyvenime ir „nesudarys lygių sąlygų į vietos savivaldą bei ES reikalų sprendimą įtraukti kuo daugiau politinio proceso dalyvių“.

Seimas rugsėjį 97 balsais atmetė prezidento veto. Jam įveikti reikėjo bent 71 balso „už“. Sprendimas buvo priimtas visų Seimo frakcijų narių balsais, išskyrus „valstiečius“ ir kelis pavienius opozicijos atstovus.

Seimas planuoja savivaldos rinkimus paskelbti kitų metų kovo 5 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių