Lenkų kilmės seserys puoselėjo lietuvybę

Ryškiausias J.Chodakauskaitės biografijos etapas prasidėjo 1918 m. pabaigoje, kai jai buvo pavesta Šveicarijos sostinėje Berne įsteigti pirmąjį Lietuvos informacijos biurą. Iš čia siunčiamas žinias apie Lietuvą perspausdindavo didžiausios to meto telegramų agentūros. Jadvyga buvo charizmatiška, mokėjo penkias kalbas, todėl greitai užmezgė naudingų ryšių ir tapo pirmąja Lietuvos moterimi diplomate.

Tuo pat metu Jadvyga padėjo Sofijai, kuri, bijodama bolševikų, su vaikais pasitraukė į Vokietiją. Netrukus Jadvyga pasirūpino, kad sesuo atvažiuotų gyventi į Berną.
1919 m. balandžio 4 d. A.Smetona buvo išrinktas pirmuoju Lietuvos prezidentu. Sofija nedalyvavo prisaikdinimo ceremonijoje. Diplomatijos etiketą išmananti Jadvyga supažindindavo ją su politikos naujienomis, mokė, kaip viešumoje privalo elgtis ir rengtis prezidento žmona.

J.Chodakauskaitė dalyvavo ir garsiojoje Paryžiaus taikos konferencijoje. Būdama lanksti diplomatė, ji pelnė prancūzų spaudos simpatijas ir ne kartą sulaukė palaikymo Lietuvai.

1919 m. rudenį Sofija pavadavo seserį Lietuvos spaudos biure. Prezidentienei teko kruopščiau rūpintis savo išvaizda ir drabužiais. Pinigų trūko, todėl jų tekdavo skolintis.
Sofija smarkiai susipyko su Lietuvos generalinio įgaliotinio finansų reikalams užsienio šalyse Martyno Yčo žmona, kai ši paprašytą sumą įteikė prezidentienei jos tarnaitės akivaizdoje. Sofija tai palaikė pažeminimu.

Kortos tarnavo diplomatijai

1919 m. pabaigoje S.Smetonienė su sūnumi Juliumi grįžo į Kauną, o dukra Marytė liko Šveicarijoje baigti gimnaziją.

Nepriklausomybės kovos tęsėsi, todėl prezidento žmona eidavo į Karo ligoninę lankyti sužeistų karių. Su kitomis Lietuvos Vyriausybės narių žmonomis ji atnešdavo ligoniams maisto, vaistų ir žadino kareivių dvasią.

Knygos autorė I.Jakubavičienė mano, kad prezidentienės drąsiai viešumoje išsakoma nuomonė ir kandokos replikos buvo klaidingai vertinamos kaip arogancijos išraiška. Klaidingai jai prikišama ir priklausomybė nuo azartinių žaidimų. Pasak knygos autorės, Sofija suprato, kad lošdama kortomis ji galės labiau suartėti su užsienio diplomatais, kitais asmenimis ir gauti vyrui svarbios informacijos.

S.Smetonienė labai mėgo kiną ir teatrą, domėjosi sportu. Sofija vadinama rankinio pradininke, nes 1931 m. išmetė žaidėjoms kamuolį pirmosiose rankinio varžybose Lietuvoje. 1937 m. ji tapo ir geriausio lietuviško sklandytuvo "Biržietis" krikštamote.

Paršelių pribuvėja

1934 m. Tautininkų partijos komitetas už surinktas lėšas A.Smetonai 60-mečio proga nupirko Užulėnio palivarką. Prezidentui į būsimąją rezidenciją teko investuoti nemažai lėšų. Čia šeima įsikūrė tik 1937 m. vasarą.

Kartą, ankstų pavasario rytą, A.Smetona atvažiavo į dvarą neįspėjęs žmonos ir aptiko ją darbo drabužiais. Paaiškėjo, kad prezidentienė visą naktį praleido tvarte, kur kiaulė atsivedė dvylika paršiukų. Šiame dvare, be šeimos narių, niekada netrūko kitų vasarotojų. Prezidentienė pati sukdavosi virtuvėje, buvo maloni ir išradinga šeimininkė.

Diktavo to laiko madas

"Seseris Sofiją ir Jadvygą galima vaidinti to laiko lyderėmis, – įsitikinusi profesorė V.Jurėnienė. – Jos diktavo ne tik šeimos, drabužių, elgesio, bet ir aktyvaus dalyvavimo visuomeninėje veikloje madas."

Prezidento ir ministro pirmininko žmonų statusas užtikrindavo jų vadovaujamoms labdaros organizacijoms finansinę paramą ir padėjo nuveikti daug prasmingų darbų.

Apie Sofijos įtaką valstybės gyvenime byloja rodos nežymus, bet daug pasakantis faktas iš anuomet itin įtemptų Lietuvos ir Lenkijos santykių istorijos. Viename 1928 m. lenkų žvalgybos informaciniame pranešime, kurį aptiko VDU istorikas Jonas Vaičenonis, pateikiama informacija apie svarbiausius Lietuvos valstybės veikėjus. Du šio pranešimo puslapiai buvo skirti A.Smetonos veiklai, o net du trečdaliai informacijos buvo skirta jo žmonai.

Jadvyga taip pat pasižymėjo ryžtingumu ir išmone. Kai J.Tūbelienei įgriso jos gerbėjo A.Voldemaro priekabiavimai, ji padarė tai, kas nepavyko net prezidentui, – nuvertė A.Voldemarą. Moters sumanumas lėmė, kad 1929 m. rudenį A.Voldemaras buvo pašalintas iš ministro pirmininko posto, o jo vietą užėmė darbštusis Jadvygos vyras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JOO

JOO portretas
KRAUJOMAISA IS PILSUDSKIO GENAI -AUKSCIAUSIOS PRABOS
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių