Kol valdantieji džiaugiasi žinia dėl Taivano atstovybės, opozicija įspėja ruoštis Kinijos atsakui

Ketvirtadienį Taivanui paskelbus apie atstovybės atidarymą Vilniuje, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis neslėpė džiaugsmo dėl šios žinios. Tačiau opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas įspėja, kad Vyriausybei jau dabar reikia ruoštis Kinijos atsakui.

Konservatorius Ž. Pavilionis atstovybės atidarymą būtent Taivano pavadinimu laiko viso demokratinio pasaulio pergale.

„Tai yra laisvo pasaulio pergalė, kad pagaliau apie laisvę galime kalbėti laisvai ir įvardinti daiktus savo vardais“, – Eltai teigė Ž. Pavilionis.

Politikas sakė turintis lūkesčių, kad ir kitos Europos valstybės paseks Lietuvos pavyzdžiu.

„Kalbėjausi su Čekijos Užsienio reikalų komiteto pirmininku ir jam sakiau, kad labai tikiuosi, jog naujoji Vyriausybė leis tą patį padaryti ir pas save“, – sakė jis.

Be to, konservatorius pabrėžė, kad šiuo metu laukiant galimos Kinijos reakcijos, kitoms Rytų Europos valstybėms reikėtų pasitraukti iš bendradarbiavimo su Pekinu formato 16+1 ir visai Europos Sąjungai formuoti vieną politikos su šia valstybe kryptį.

„Labai tikiuosi, kad ir kitos šalys pasitrauks iš 16+1 ir susibursime į 27-uką, kuriame vienu balsu mąstysime, kaip kalbėti su Pekinu ir neleisime jiems mūsų skaldyti“, – aiškino Ž. Pavilionis.

G. Paluckas: Kinija tikrai pasistengs apsunkinti gyvenimą Lietuvai

Tačiau opozicinės socialdemokratų frakcijos seniūnas naujieną dėl Taivano atstovybės pasitiko ne taip entuziastingai. Politikas net neabejoja, kad artimiausiu metu Kinija imsis spaudimo priemonių Lietuvos atžvilgiu, todėl Vyriausybė, pasak jo, tokiam scenarijui turėtų pradėti ruoštis jau dabar.

„Net neabejoju, kad Kinija, laikydamasi savo švento „Vienos Kinijos“ principo, kuris pasaulyje yra pripažįstamas, tikrai pasistengs apsunkinti gyvenimą Lietuvai diplomatinėmis, ekonominėmis priemonėmis“, – įsitikinęs G. Paluckas.

Vis dėlto jis pabrėžia, kad pasiruošimas Kinijos spaudimui, nereiškia, jog Lietuva pripažintų bijanti šios valstybės.

„Suprasti tuos dalykus ir juos modeliuoti nereiškia bijoti, bet pasverti ir prisiimti atsakomybę už savo veiksmus“, – akcentavo socialdemokratas.

ELTA primena, kad Vilniuje ketvirtadienį oficialiai pradeda veikti Taivano atstovybė Lietuvoje, sakoma Taivano užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Pirmuoju atstovybės vadovu bus paskirtas Ericas Huangas, šiuo metu einantis Taivano misijos Latvijoje vadovo pareigas. 

Kinijos Respublikos (Taivano) URM pranešime sakoma, kad Taivanas ir Lietuva turi didžiulį bendradarbiavimo potencialą įvairiose pramonės šakose, pavyzdžiui, puslaidininkių, lazerių, finansinių technologijų ir daugelyje kitų.

Nuo šiol Taivano atstovybė Lietuvoje tvarkys visus reikalus, tarp jų ir konsulinius. Tuo tarpu Taipėjaus atstovybė Latvijoje ir toliau bus atsakinga už santykius su Latvija ir Estija. Abi atstovybės ir toliau skatins glaudžius santykius tarp Taivano ir Baltijos šalių, aptarnaus ir gins Taivano piliečius šiose šalyse, sakoma pranešime.

Lietuvai ėmus megzti glaudesnius ryšius su Taivanu, ėmė blogėti santykiai su Kinija. Šią vasarą Kinija konsultacijų atšaukė savo ambasadorių Vilniuje ir paragino atšaukti Lietuvos ambasadorių Pekine. Lietuvos ambasadorė Kinijoje Diana Mickevičienė į Vilnių konsultacijų grįžo rugsėjį.

Lietuvos sprendimas leisti atidaryti atstovybę, kurios oficialiame pavadinime yra žodis „Taivanas“, įsiutino komunistinę Kiniją, kuri Taivaną laiko maištaujančia savo provincija. Pekinas kitų valstybių veiksmus, kurie faktiškai ar simboliškai stiprina Taivano nepriklausomybę, laiko kišimusi į Kinijos vidaus reikalus ir prieštaravimu „Vienos Kinijos principui“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Karbauskis ir sausio 13 d.

Karbauskis ir sausio 13 d. portretas
Kur buvo tas valdzios siekiantis jaunuolis, kada Lietuvos zmones kovojo del laisves, muru stojo prie Kauno, Vilniaus,Sitkunu televizijos bokstu? Niekada nepamirsiu tos drasos,orumo, paprasto tikro didvyriskumo ju akyse. Nei mitingu, nei skambiu zodziu. Tiesiog ryztas- nesitrauksim. Mus palaike maza salis Islandija. Kaip tai buvo svarbu! Kiek jegu vilties suteike mazos salies mazai saliai_Lietuvai sis palaikymas. Islikime orus nesuterskime musu didvyrisku poelgiu 1991 m.etu sausi!

be \\\\\.../////

be \\\\\...///// portretas
abejo BUS.

chi - juokas

chi - juokas portretas
O - jau ir Kauno dienoje bus cenzūra
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių