Įstatymo pataisa: jaunu žmogumi siūloma laikyti asmenį iki 35 metų amžiaus

Jaunu žmogumi siūloma laikyti 14–35 metų asmenį, o ne iki 29 metų imtinai, kaip yra dabar.

Tarptautinės jaunimo dienos proga Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Andrius Bagdonas įregistravo tai siūlančias Jaunimo politikos pagrindų įstatymo pataisas.

„Amžiaus tarpsnis, apibrėžiantis jauną žmogų, iš esmės yra socialinis susitarimas. Lietuvoje esame sutarę, kad jaunimu laikome asmenis imtinai iki 29 metų, vis dėlto jauna šeima įstatymu įvardijama kaip tokia, kurioje vienas narys yra iki 36 metų amžiaus. Tokios šeimos, pavyzdžiui, gali pasinaudoti valstybės parama, įsigyjant pirmąjį būstą. Išplėtus šiuo metu galiojančią amžiaus ribą, iki kurios asmenis laikome jaunais, suteiktume daugiau galimybių jauniems suaugusiesiems gauti valstybės lengvatą įsigyjant pirmąjį būstą, sėkmingiau integruotis į darbo rinką, dalyvauti jaunimo mainų, stažuočių, savanorystės programose“, – teigė A. Bagdonas.

Nuostata įstatyti jauną žmogų į 14–29 m. amžiaus rėmus priimta 2003 metais. Seimo nario vertinimu, prabėgus beveik dviem dešimtmečiams jauni žmonės pasikeitė. „Statistiškai jauni žmonės Lietuvoje tuokiasi, kuria šeimas, priima sprendimus auginti vaikus ar įsigyti nuosavą būstą žymiai vėliau nei prieš kelis dešimtmečius. 1991 m. sutuoktinių amžiaus vidurkis Lietuvoje buvo 22 m., dabar šioje statistikoje vyrauja 30 m. ir vyresni žmonės. Todėl kartu turi keistis ir jaunimo politikos teisinis reglamentavimas“, – sakė A. Bagdonas.

Tikimasi, kad išplėtus viršutinę jaunus asmenis apibrėžiančią amžiaus ribą iki 35 metų, šie asmenys sėkmingiau integruosis į darbo rinką, pradės savarankišką veiklą, pasinaudodami Užimtumo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos programomis, aktyviau naudosis valstybės lengvatomis įsigyjant pirmąjį būstą, įsitrauks į jaunimo mainų, stažuočių programas.

Europos Sąjungos valstybės, apibrėždamos jaunus asmenis, taiko skirtingus amžiaus tarpsnius. Apatinė amžiaus riba daugumoje valstybių narių svyruoja tarp 12–16 metų, viršutinė – tarp 24–35 metų. Aukštesnę, 35 metų amžiaus ribą, yra priėmusios tokios valstybės kaip Graikija, Kipras, Rumunija ar Ukraina.

Jaunimo politikos pagrindų įstatymu šiuo metu įtvirtintas jauno žmogaus apibrėžimas, taikomas asmenims nuo 14 iki 29 metų (įskaitytinai).

Beje, jauno žmogaus apibrėžimas Lietuvos teisės aktuose yra nevienareikšmis. Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatyme jauna šeima yra apibrėžta kaip šeima, kurioje kiekvienas iš sutuoktinių ar asmenų, sudariusių registruotos partnerystės sutartį, yra iki 36 metų, taip pat šeima, kurioje motina arba tėvas, globėjas vieni augina vieną ar daugiau vaikų arba vaikus, kuriems nustatyta nuolatinė globa, ir yra iki 36 metų.

Tuo tarpu Užimtumo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos paramos priemonėmis gali pasinaudoti jauni asmenys iki 29 metų. Pavyzdžiui, subsidija savarankiškam užimtumui remti gali būti skiriama, kai darbo vietą sau steigia bedarbiai iki 29 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

šitam

šitam portretas
Seime greit ir lyčių skirtumus panaikins ''liaudies gerovę'' skatindami .................

Klausimas

Klausimas portretas
Ar ne tada nuskambėjo skandalas, nes AMB, nepatikrinęs, ką pasirašo, pasirašė dokumentą, pagal kurį turėjo būti įteisinti lytiniai santykiai su 14-mečiais? Tada teisinosi prieš TV reporterius.

Na ir prajuokinot

Na ir prajuokinot portretas
Ukrainietės 18 metų jau nudėvėtos senutės. Jos tamsios, anksti bręsta. Anksti susensta. Viskas kas į pietų pusę - trumpo naudojimo. Nudėvėjai, ir išmetei kaip nusibidusią šliurę.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių