Iniciatyvinė grupė rinks parašus dėl pabėgėlių įstatymo

  • Teksto dydis:

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį įregistravo piliečių iniciatyvinę grupę, kuri sieks priversti Seimą svarstyti projektą, kuriuo būtų panaikintas pabėgėlių perkėlimą į Lietuvą įteisinęs įstatymas.

Ši grupė bandys surinkti ne mažiau kaip 50 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių parašų, kad parlamentas svarstytų jų parengtą projektą netekusiu galios pripažinti pernai lapkričio 26 dieną Seimo priimtą Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pakeitimo įstatymą.

Kaip ketvirtadienį per VRK posėdį sakė vienas iš iniciatyvinės grupės narių, Kovo 11-osios Akto signataras Zigmas Vaišvila, Seimo priimti įstatymo pakeitimai sukelia teisinį chaosą valstybėje, supriešina nelegaliai atvykstančius žmones su Lietuvos piliečiais.

„Turėtų būti įstatymai priimami labiau apdairiai“, – teigė jis.

2015 metų lapkričio 26 dieną Seimas įteisino galimybę pabėgėlius iš Europos Sąjungos (ES) valstybės narės arba trečiosios valstybės teritorijos perkelti į Lietuvą. Jame taip pat teigiama, kad užsieniečių perkėlimas vykdomas bendradarbiaujant su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis narėmis, trečiosiomis valstybėmis, Europos Sąjungos institucijomis ar tarptautinėmis organizacijomis.

Sprendimą dėl užsieniečių perkėlimo į Lietuvos teritoriją priima Vyriausybė. Migracijos departamentas savo ruožtu priima sprendimą dėl kiekvieno atrinkto konkretaus asmens perkėlimo.

Įstatyme numatytas ir naujas straipsnis dėl leidimo laikinai gyventi išdavimo užsieniečiui, kuris negali išvykti iš Lietuvos dėl humanitarinių priežasčių. Tokiu atveju asmeniui išduodamas ne ilgiau kaip vienerius metus galiojantis leidimas laikinai gyventi šalyje su teise dirbti.

Be to, dokumente įtvirtinta, kad prieglobsčio prašytojai gali būti apgyvendinami ne tik Užsieniečių registracijos centre, bet ir kitose apgyvendinimo vietose Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos nustatyta tvarka.

Pietų Europai susidūrus su pabėgėlių antplūdžiu, Lietuva per dvejus metus įsipareigojo priimti 1105 pabėgėlius iš tokių šalių kaip Sirija, Irakas ir Eritrėja. Lietuva labiau pageidauja priimti šeimas, bėgančias iš Sirijos ir Irako. Pirmieji pabėgėliai į Lietuvą perkelti praėjusių metų pabaigoje.

Tam, kad Seimas svarstytų piliečių grupės projektą panaikinti priimtus įstatymo pakeitimus, iniciatyvinė grupė per du mėnesius privalo surinkti ne mažiau kaip 50 tūkst. Lietuvos piliečių, turinčių rinkimų teisę, parašų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zigmas

Zigmas portretas
Bet Ačiū Dievui kad ne Vaišvila

Rikas

Rikas portretas
Artėja rinkimai, dygsta visokie "gelbėtojai", pavz. - Vaišvila.

jis

jis portretas
kur Kaune bus renkami parasai
VISI KOMENTARAI 41

Galerijos

Daugiau straipsnių