G. Nausėda: Vakarų pasyvumas dėl Rusijos veiksmų tik kursto jos agresiją

Rusija išlieka didžiausia ilgalaike grėsme NATO, o Vakarų pasyvumas dėl Rusijos karinių veiksmų tik kursto šios šalies agresiją, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

G. Nausėda Vilniuje antradienį vykstančiame „Bukarešto devintuko“ užsienio reikalų ministrų susitikime Vilniuje antradienį pabrėžė, jog pasigirstantys nauji raginimai „remtis nauja geopolitine sąranga“ laužo Vakarų liberalios demokratijos principus.

„Pakviesti Rusiją būti bendros geopolitinės erdvės dalimi, susidarius klaidingą įspūdį apie bendrus interesus, būtų strateginė klaida. 2014 metai turi likti kaip skaudžiausias įrodymas ir nuvylęs įrodymas, kokį „rezultatą“ duoda interesai be vertybių“, – sakė prezidentas.

Jis ragino jokiomis aplinkybėmis nenusileisti  dėl principų, kuriais paremtas Europos ir Šiaurės Amerikos saugumas, vadindamas tai „ne tik mūsų pareiga, bet ir misija“.

„Rusija lieka aiškia svarbiausia ilgalaike grėsme NATO. Rusija sąmoningai pasirinko ir siekia sugriauti nusistovėjusią pasaulio tvarką. Neturėtume turėti jokių su tuo susijusių iliuzijų. Tačiau turime galimybę rinktis neįteisinti jokių beatodairiškų Rusijos veiksmų. Privalome reikalauti Rusijos atskaitomybės. Privalome nepamiršti, kad pasyvumas tik skatina agresiją“, – savo kalboje akcentavo Lietuvos vadovas.

Jis taip pat pabrėžė, jog Rusija skleidžia melagingas kalbas, kad NATO pajėgos rytiniame flange, ypač Baltijos valstybėse, gali išprovokuoti karinį konfliktą.

„Rusija bando įtikinti, kad už įtampą regione yra atsakingas Aljansas, ir bando šią versiją įpiršti visuomenei. Tai labai pavojingos kalbos. Privalome su jomis kovoti“, – ragino G. Nausėda.

Jis atkreipė dėmesį dėl nepakankamų NATO pajėgų rytiniame flange, ypač turint omenyje Rusijos karinius pajėgumus Karaliaučiaus srityje.

„Todėl neturėtume bijoti garsiai pasakyti: sąjungininkų pajėgos mūsų regione yra tam, kad atgrasytų ir apgintų mus. Žinia, kad net menkiausias puolimas ar invazija paskatins neišvengiamą Aljanso atsaką, turėtų būti labai aiški ir tvirta, tokia, dėl kurios nekiltų jokių abejonių. Žinutės apie atgrasymą yra labai svarbios. Ir jomis siekiama padėties deeskalavimo, o ne įtampos eskalavimo“, – pabrėžė G. Nausėda.

Kviečia vienytis dėl Ukrainos, Sakartvelo narystės NATO

Prezidentas Gitanas Nausėda „Bukarešto devintuko“ valstybes pakvietė vienytis palaikant Ukrainos, Sakartvelo siekius tapti NATO narėmis.

„Geriausios kandidatės ir patikimos partnerės Sakartvelas ir Ukraina turėtų sulaukti tvirtos paramos ir stipraus signalo, skatinančio tęsti reformas. Šių metų liepos 7 dieną Vilniuje vyks 4-oji Ukrainos reformų konferencija. Raginu visas jūsų valstybes aktyviai joje dalyvauti. Jūsų indėlis nepaprastai svarbus“, – antradienį Vilniuje kreipdamasis į ministrus kvietė G. Nausėda.

Šalies vadovo teigimu, atvirų durų politika tapo „labiausiai pasiteisinusia priemone užtikrinant saugumą ir taiką milijonams europiečių“.

„Politinės valios stoka vilkinant ryžtingus veiksmus ir priimant sprendimus dėl šių dviejų valstybių partnerių per ilgam mus apgaubia „strateginio sumišimo“ rūko skraiste ir kelia grėsmę sumenkinti NATO politikos patikimumą“, – tvirtino G. Nausėda.

„Mano ypatingas prašymas „Bukarešto devynetukui“ – sustiprinti vienybę ir ryžtą padėti Sakartvelui ir Ukrainai tapti NATO šeimos narėmis. Bukarešto viršūnių susitikimo sprendimas galioja jau dešimtmetį. Tai yra ir mūsų pažadas. Sprendimus reikia įgyvendinti, o pažadų laikytis“, – pridūrė prezidentas.

Savo kalboje šalies vadovas akcentavo, kad Sakartvelas, Ukraina, Sirija yra „gerai žinomi pavyzdžiai ir pamoka“ suprantant, kad laisvė ir nepriklausomybė „nėra duotybė“, todėl jas reikia būti pasirengus apginti, taip pat būti pasirengus padėti kitiems.

Jis kvietė ir toliau remti Ukrainą, besiginančią nuo Rusijos agresijos, padėti jai vykdyti reformas, taip pat „kalbėtis su Ukraina lyg su tikru draugu ir aiškiai laikytis neteisėtos Krymo aneksijos nepripažinimo politikos“.

„Bukarešto devintuką“ sudaro devynios NATO rytinio flango šalys.  Formatas sukurtas 2015 metais, reaguojant į 2014 metais Rusijos įvykdytą agresiją Ukrainoje. Reguliariuose susitikimuose, kurie vyksta įvairiais lygiais, siekiama iškelti NATO rytinio flango šalių gynybos ir atgrasymo poreikius, aptarti aktualiausius saugumo politikos klausimus.

Vilniuje dvi dienas vyksiančiame susitikime užsienio reikalų ministrai iš Čekijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Rumunijos, Slovakijos, Vengrijos ir Bulgarijos ketina aptarti NATO sprendimus dėl kolektyvinės gynybos įgyvendinimo NATO rytiniame flange. Taip pat planuojama apsikeisti nuomonėmis apie Rusiją, Kiniją, informacinių technologijų ir 5G saugumą, NATO vaidmenį kovojant su terorizmu, energetinį saugumą.

NATO dubliuojanti ES gynybos sistema

Svarstymai, jog Europos Sąjunga galėtų turėti savo atskirą gynybos sistemą, kelia ypatingą nerimą ir įneštų painiavos dubliuodama NATO, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

Vilniuje, „Bukarešto devintuko“ susitikime G. Nausėda pabrėžė, jog siekiant užtikrinti regiono saugumą, „transatlantinis ryšys yra neabejotinai svarbiausias“.

„Taigi, kad išlaikytume Europos Sąjungos galią, mums reikia JAV ir tai vienintelė strategija, leisianti pasiekti pergalę mums visiems“, – pabrėžė G. Nausėda.

„Vienas labiausiai klaidinančių ir nerimą keliančių dalykų šiame kontekste yra kalbos apie strateginę Europos autonomiją. Taip, Europa turi gerokai daugiau investuoti į gynybą ir jos kokybę. Tačiau dvi kolektyvinės gynybos sistemos – viena NATO, kita Europos – keltų painiavą ir sudarytų sunkumų“, – sakė prezidentas.

Prezidentas pabrėžė sakantis „taip“ NATO ir ES bendradarbiavimui, kur jis yra įmanomas, „ir „ne“ pastangų dubliavimui“.

Prancūzijos pasiūlytą iniciatyvą įkurti Europos gynybos grupę 2018-ųjų viduryje palaikė devynios ES šalys, įskaitant iš Bendrijos jau išstojusią Didžiąją Britaniją. Šalių pasirašytame plane dėl Europos intervencinės iniciatyvos keliamas tikslas – užtikrinti galimybę vadovauti atsakui į humanitarines krizes ir evakuacijos operacijoms, taip pat vykdyti įprastus kariuomenės uždavinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bbb

Bbb portretas
Zoro, kada tau buvo gerai? Visada blogai ir blogai.

Zoro

Zoro portretas
Kaip visada viskas blogai.Bankiras yra bankiras.Gerai nors ne komunistas:)

Ignas

Ignas portretas
Asila neverta komentuoti
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių