Istorinis vizitas: G. Nausėda pasiūlė Lietuvoje atidaryti Indijos ambasadą

Prezidentas Gitanas Nausėda, šeštadienį Vilniuje susitikęs su Indijos viceprezidentu Venkaiah Naidu (Venkaja Naidu), pažymėjo, kad Lietuva tikisi tolesnių šios Azijos šalies investicijų.

Klausimas dėl Indijos ambasados Lietuvoje atidarymo išlieka atviras.

Pasak G. Nausėdos, nors abiejų šalių ekonominiai ir kultūriniai santykiai vis labiau stiprėja, yra sričių, kuriose esama neišnaudoto potencialo, pavyzdžiui, tarpusavio prekybos apyvarta galėtų būti didesnė.

„Indijos investicijų Lietuvoje jau turime, ko negalime pasakyti apie Lietuvos investicijas Indijoje. Tačiau, turint omenyje tai, kad yra pakankamai liberalus „fintech“ sektoriaus reguliavimas, kad yra tikrai nemaži Lietuvos pasiekimai gyvybės mokslų, biotechnologijų srityje, mes pakvietėme Indijos kompanijas aktyviau investuoti šiose srityse, didinti savo pajėgumus mūsų regione“, – bendroje spaudos konferencijoje Prezidentūroje kalbėjo G. Nausėda.

Indijos viceprezidentas V. Naidu pakvietė Lietuvą pasinaudoti Indijos ekonomikos galimybėmis.

„Siekiame stiprinti bendradarbiavimą žemės ūkio srityje, maisto perdirbimo, informacinių technologijų, finansinių paslaugų sektoriuje, taip pat finansinių technologijų ir kitose srityse. Indija yra viena sparčiausiai besivystančių ekonomikų pasaulyje, o tai sudaro daug galimybių Lietuvai pasinaudoti tais ekonominiais pranašumais“, – kalbėjo Indijos viceprezidentas.

Abu politikai atkreipė dėmesį į glaudžius kultūrinius ryšius, pabrėžė lietuvių ir sanskrito kalbų giminystę, taip pat aptarė ir politinį bendradarbiavimą.

Pasak Lietuvos Prezidentūros, dvišaliams santykiams sustiprinti G. Nausėda pakvietė Indijos viceprezidentą apsvarstyti galimybę atidaryti Indijos ambasadą Lietuvoje.

„Buvo kalbėta ir apie tai, kad nuo 2005 metų yra diskutuojama apie Indijos ambasados atidarymą Lietuvoje, tačiau sprendimai kol kas nepriimti. Manau, kad šiek tiek sukaupus kantrybės galima laukti tų sprendimų ateityje, bet žinoma, tai priklauso ne nuo mūsų“, – spaudos konferencijoje sakė G. Nausėda.

Lietuvos ambasada Indijoje veikia nuo 2013 metų. G. Nausėda šeštadienį taip pat minėjo, kad kalbėta ir apie Indijos kultūros centro atidarymo Vilniuje galimybę.

Indijos viceprezidentas mano, jog abiejų šalių santykiai tik stiprės.

„Mes esame patenkinti augančiu kultūriniu bendradarbiavimu ir Indija vis labiau skatina Lietuvos piliečius keliauti ir yra palengvinusi vizų išdavimą (...) Esu įsitikinęs, kad mano vizitas į Lietuvą sustiprins ir pagerins abipusį supratimą bei bendradarbiavimą. Lietuvius laikome draugais“, – sakė V. Naidu.

V. Naidu vizito Lietuvoje metu pasirašomi 3 susitarimai dėl glaudesnio bendradarbiavimo tarp Lietuvos ir Indijos Žemės ūkio, Kultūros ir Užsienio reikalų ministerijų: bendradarbiavimo žemės ūkio ir susijusiuose sektoriuose darbo planas 2019-2022 metais, kultūrinių mainų bendradarbiavimo programa 2019-2021 metais ir Protokolas dėl Ekstradicijos sutarties ratifikacinių raštų pasikeitimo.

Anot Lietuvos Prezidentūros, tai pirmas kartas, kai Lietuvoje oficialaus vizito lankosi tokio aukšto lygmens Indijos pareigūnas, todėl „šis vizitas vertintinas kaip naujas aktyvaus dvišalio bendradarbiavimo etapas“.

Pastarąjį kartą Indijoje valstybinio vizito Lietuvos prezidentas lankėsi 2001 metais.

V. Naidu Lietuvoje viešės iki pirmadienio. Vizitu Lietuvoje jis pradeda turą ir kartu pirmąją savo viešnagę Baltijos šalyse.

Indijos prezidento ir viceprezidento pozicijos pagal Konstituciją yra daugiau ceremoninės, o valdžia sutelkta į premjero ir jo kabineto rankas.

Vis dėlto V. Naidu įtaką didina tai, kas jis kartu yra aukštųjų parlamento rūmų pirmininkas.

Indija yra trečia pagal dydį Azijos ekonomika po Kinijos ir Japonijos, tačiau ūkio augimas pastaraisiais metais ėmė lėtėti.

Šį mėnesį Indija sulaukė didelio dėmesio dėl sprendimo panaikinti Kašmyro regiono autonomiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

N_Akademija

N_Akademija portretas
vienas raso: esam europiečiai... net pasidare juokinga: juk ubagai, gobsus, kerstingi, "ereliai"... t.y lietuvis lietuviui - lietuvis

copy

copy portretas
Šiandien 15min_lt: Apsigyvenimą Kaune indė pavadino klaida: niekinantys žvilgsniai, neįprastos studijos...

haa

haa portretas
neuzilgo atvarys is Bangladeso,Mozambiko,Papua Naujosios Gvinejos pasiuntiniai...
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių