G. Nausėda Rygos konferencijoje: JT privalo ginti žmogaus teises

  • Teksto dydis:

Jungtinės Tautos turi ginti laiko patikrintus principus – pagrindines žmogaus teises, suverenią visų valstybių lygybę ir tarptautinės teisės viršenybę, pažymėjo prezidentas Gitanas Nausėda nuotolinėje Rygos konferencijoje, kurios tema – „Jungtinėms Tautoms – 75-eri: ar dar geba spręsti šiandienos saugumo iššūkius?“

„Prieš 75-erius metus pasirašyta Jungtinių Tautų Chartija šiandien yra dar aktualesnė. Ieškodami atsakymų į aštriausius šių dienų klausimus neišvengiamai atsigręžiame į laiko patikrintus principus – pagrindines žmogaus teises, suverenią visų valstybių lygybę ir tarptautinės teisės viršenybę. Kai kuri nors tarptautinės bendruomenės narė nesilaiko taisyklių, ji turi sulaukti atsako“, – teigė šalies vadovas, nuotoliniu būdu kreipdamasis į konferencijos dalyvius.

Kartu su Estijos, Latvijos ir Suomijos prezidentais šalies vadovas aptarė situaciją Baltarusijoje, Kalnų Karabache, istorinės atminties aspektus ir tarptautinės teisės principus bei būtinybę užtikrinti jų laikymąsi.

Valstybės vadovas pabrėžė, kad Baltijos šalys labai gerai žino tarptautinės tvarkos ir tarptautinės teisės pažeidimų kainą. Visuomet tikimės ryžtingų Jungtinių Tautų veiksmų reaguojant į tarptautinių normų pažeidimus. Prezidentas pareiškė įsitikinimą, kad, norint užtikrinti daugiašališkumo veiksmingumą, jis turi būti pagrįstas esamų susitarimų laikymusi. Privalu pasimokyti iš sudėtingų Europos istorijos pamokų, kovoti su pasenusiu ir smerktinu požiūriu į interesų sferas ir slaptus susitarimus.

Konferencijoje valstybės vadovas akcentavo Baltarusijos pavyzdį, pabrėždamas, kad Jungtinės Tautos ir kitos tarptautinės organizacijos privalo imtis esminio vaidmens, padėdamos Baltarusijos pilietinei visuomenei. Dialogas įtraukiant visus visuomenės atstovus yra geriausias būdas aptarti pokyčius šalyje, sustiprinti nepriklausomybę ir ginti žmogaus teises.

Prezidentas pabrėžė, kad, siekdami išvengti tolesnių esminių žmogaus teisių pažeidimų ir destabilizuojančio užsienio šalių kišimosi Baltarusijoje, privalome reikalauti, kad šis klausimas būtų aptariamas įvairiuose daugiašaliuose forumuose. Lietuva pakartotinai reiškė susirūpinimą šiuo klausimu Jungtinėse Tautose, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijoje (ESBO) ir Europos Taryboje. Dėl to žmogaus teisių pažeidimams Baltarusijoje tirti buvo pasitelktas vadinamasis Maskvos mechanizmas.

Rugsėjo mėnesį sakydamas savo kalbą 75-ojoje Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje šalies vadovas kvietė tarptautinę bendruomenę glaudžiau bendradarbiauti įveikiant dabarties iššūkius, ryžtingiau ginti žmogaus teises ir tvirčiau palaikyti taiką.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Iškamša...

pritariu

pritariu portretas
Šaunuolis, pradėk nuo 2 metus be teismo kalinamo ir kankinamo politinio disidento paleckio.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių