G. Landsbergis aiškinosi dėl santykių su prezidentu: dėjau visas pastangas

Lietuvos socialdemokratų frakcijos posėdyje ketvirtadienį dalyvavęs užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sulaukė klausimų dėl savo santykių su prezidentu Gitanu Nausėda. Opozicijai priklausantys parlamentarai Lietuvos diplomatijos vadovo teiravosi, ar jo santykiai su šalies vadovu iš tikrųjų yra geri.

„Vakar prezidentas savo kalboje keletą kartų taip nedviprasmiškai ar tai taikė Užsienio reikalų ministerijai, ar konservatoriams, ar Seimo daugumai, bet prezidentas minėjo primityvią kažkieno valios primetimą ir priešpriešą. Ir paskutinis jo sakinys... Jis vakar pasakė: atėjo diena, kai daugiau negalime nuodyti vienas kito kivirčais iš pasalų. Kaip jūs galvojate, ar tai buvo taikoma apskritai kiekvienam iš mūsų, ar čia buvo taikoma užsienio politikai?“ – ministro teiravosi socialdemokratas Algirdas Sysas.

„Tai kokie yra santykiai su prezidentu?“ – G. Landsbergio klausė politikas.

„Jūs esate labai patyręs politikas ir jūs žinote, kad komentuoti kitų politikų pasakymus nėra priimtina. Geriausiai, kad žmonės patys paaiškintų, ką jie turi galvoje ir kokius kivirčus mato“, – A. Sysui atsakė G. Landsbergis.

Tiek, kiek priklauso nuo manęs, aš dėjau visas pastangas ir darysiu viską, kad santykiai būtų geri.

„Tiek, kiek priklauso nuo manęs, aš dėjau visas pastangas ir darysiu viską, kad santykiai būtų geri, kad mes galėtume priimti sprendimus, kurių reikia valstybei. Niekada nesakiau kitaip ir niekada nedarysiu kitaip“, – nuotoliniame socialdemokratų frakcijos posėdyje sakė G. Landsbergis.

Užsienio reikalų ministro teigimu, esminių nesutarimų su prezidentu nekyla ir dėl Taivano atstovybės Lietuvoje pavadinimo. Nors socialdemokratų frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas, užduodamas klausimą, pažymėjo, kad Taivano atstovybės pavadinimo klausimu Užsienio reikalų ministerijos ir Prezidentūros pozicijos neatrodo suderintos ir kad tai jau tapo Lietuvos diplomatijos problema, G. Landsbergis akcentavo turįs priešingą nuomonę.

„Man atrodo, kad su prezidentu nuomones ir pozicijas esame konsolidavę. Tiesą sakant, buvome tą padarę gerokai anksčiau, nei tai atsidūrė viešojoje erdvėje. Jis žinojo poziciją, aš esu pristatęs, kur mes esame, kaip mes kalbame su partneriais, su ES. Ši pozicija nesikeičia“, – teigė G. Landsbergis.

ELTA primena, kad, Lietuvai leidus Vilniuje veikti Taivaniečių atstovybei, paaštrėjo Vilniaus ir Pekino santykiai. Kinija teigia, kad sprendimas pavadinti atstovybę „taivaniečių“ vardu rodo Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei, o tai, komunistinės valstybės atstovų įsitikinimu, prieštarauja „Vienos Kinijos“ politikai. Dėl jai neįtinkančio atstovybės pavadinimo Kinija ėmė Lietuvai taikyti ekonominio ir politinio spaudimo priemones.

Pastaruoju metu Lietuvos viešojoje erdvėje diskutuojama, ar reikėtų pakeisti Taivano atstovybės Vilniuje pavadinimą kinų kalba. Apie tai užsimena ir prezidentas Gitanas Nausėda. Pasak jo, yra įvairių užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio pateiktų pasiūlymų, kaip deeskaluoti pašlijusius santykius su Kinija. Visgi, kaip yra pažymėjęs Lietuvos vadovas, Taivaniečių atstovybės pavadinimo anglų, lietuvių ir kinų kalbomis suvienodinimas yra, ko gero, pirmasis žingsnis, kurio būtų galima imtis taisant santykius su Kinija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
Po dejau jis norejo padeti kableli

Aaa

Aaa portretas
Labiau panašu kad tik dėjas tik neaišku ką ir ant ko

Adas

Adas portretas
Dejai pastangas kad sugriaut uzsienio politika
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių