Apie ugniagesio žūtį – daugiau detalių: šalia buvę kolegos nesugebėjo sustabdyti kraujavimo

  • Teksto dydis:

Pasienyje su Baltarusija žuvusio ugniagesio šeimai bus išmokėta kompensacija, taip pat – padengtos laidotuvių išlaidos, teigia vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė. Spaudos konferencijos metu taip pat buvo atskleista daugiau detalių apie antradienį įvykusią tragediją.

Primename, kad 47 metų ugniagesys Egidijus Karla, dirbęs Ignalinos gelbėjimo tarnyboje, žuvo antradienį pasienyje su Baltarusija pjaudamas krūmus grandininiu pjūklu, ruošiantis tiesti pjaunančią vielą, vadinamąją koncertiną.

A. Bilotaitė: žuvusio ugniagesio šeimai bus išmokėta kompensacija

Pasienyje su Baltarusija žuvusio ugniagesio šeimai bus išmokėta kompensacija, taip pat – padengtos laidotuvių išlaidos, teigia vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

„Parama, kuri priklauso pagal mūsų statutą, tai yra 93 mėnesių vidutinio darbo užmokesčio vidutinė darbo išmoka šeimai ir šeimos nariams bus išmokėta“, – trečiadienį žurnalistams sakė ministrė.

Ji taip pat pridūrė, kad bus pasirūpinta ir laidojimo išlaidomis.

„Tai yra mūsų pareiga. Suprantame, kad šitie materialiniai dalykai, šitos kompensacijos tikrai negali kompensuoti to širdies skausmo ir netekties, bet tikimės, kad tai bus nors nedidelis, bet kažkoks kompensavimas šioje nelaimėje“, – teigė A. Bilotaitė.

Šiuo metu dėl nelaimės atliekamas ikiteisminis tyrimas, taip pat pradėtas tarnybinis patikrinimas.

„Šiuo metu dėl šio atvejo vyksta ikiteisminis tyrimas, taip pat vyksta tarnybinis patikrinimas, ir tikimės, kad pasibaigus jiems, turėsime daugiau informacijos ir žinosime daugiau aplinkybių“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė.

Ji sakė, kad bus stengiamasi dėti daugiau pastangų, siekiant nuo panašių nelaimių apsaugoti pasienyje dirbančius pareigūnus.

„Koncertina bus statoma ir toliau, bet bus atsižvelgta ir į tai, kad papildomai bus pastiprinta apsauga, saugos dalykai, pirmiausiai susiję su medicinos pagalba, paramedikų darbu“, – teigė A. Bilotaitė.

„Kolegos nesugebėjo sustabdyti kraujavimo“

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktorius Saulius Greičius sakė, kad išgelbėti ugniagesio gyvybės nepavyko ir netoliese buvusiems kolegoms.

„Apmaudus atvejis, kai ir greta buvę kolegos, kurie žino, kaip suteikti pagalbą, kurie ne kartą yra gelbėję kitų žmonių gyvybes, tiesiog nesugebėjo sustabdyti kraujavimo. Turbūt toks atvejis gali pasitaikyti vienas iš milijono, kai praktiškai nieko neįmanoma padaryti“, – žurnalistams sakė šalies ugniagesių vadas.

Anot jo, nelaimė įvyko ryte, apie 10 – 11 val., todėl greičiausiai tai nutiko ne dėl nuovargio.

„Nebūtų galima sakyti, kad tai būtų nuovargis“, – teigė S. Greičius.

Jis neatskleidė, kuriuo metu atvyko greitoji medicinos pagalba, taip pat nenurodė ir, kokiu atstumu nuo žuvusiojo buvo artimiausi kolegos, kadangi šiuo metu vykdomas tyrimas.

S. Greičiaus teigimu, šiuo metu pasienyje tiesiant koncertiną dirba 45-47 ugniagesiai.

Sutarta dėl darbo saugos priemonių

Ugniagesių gelbėtojų profsąjungos vadovas Saulius Džiautas teigė, kad sutarta pasienyje dirbančius pareigūnus aprūpinti darbo saugos priemonėmis.

„Sutarėme, kad pareigūnai bus aprūpinti visomis nebūdingo darbo saugos priemonėmis – medkirčio, miško pjovėjo, žoliapjovės darbo saugos priemonėmis, neperpjaunamomis kelnėmis dirbant su grandiniu pjūklu“, – žurnalistams teigė S. Džiautas.

Jis taip pat teigė besitikintis geresnės komunikacijos su pasienyje dirbančiomis kariuomenės paramedikų komandomis. Be kita ko, profsąjungos vadovas vylėsi, kad bus užtikrintas ir greitas greitosios medicinos pagalbos automobilių atvykimas.

S. Džiautas per susitikimą valdžios atstovų klausė, kodėl aplinkos darbams pasitelkiami ugniagesiai, o ne kiti, kurie turi patirties.

„Paklausiau, kodėl nebuvo pasitelkta, pavyzdžiui, iš ESO padaliniai, kurie valo krūmynus ir elektros linijas, o naudojama pigi darbo jėga – ugniagesys. Priminiau ministrei, kad ugniagesiais rūpintis reikia ne tik tada, kai kažkas nutinka“, – teigė Ugniagesių gelbėtojų profsąjungos vadovas.

Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas trečiadienį pranešė, kad kreipėsi į Vidaus reikalų ministeriją ir Vyriausybę su reikalavimu kuo skubiau stabdyti statutinių pareigūnų siuntimą tiesti ir montuoti koncertinos tvorą pasienyje su Baltarusija, kol bus užtikrinamos saugios jų darbo sąlygos.

Susivienijimo pirmininko Vladimiro Banelio teigimu, ugniagesio gelbėtojo parengimas dirbti su grandininiu pjūklu atliekant gelbėjimo darbus negali būti tapatinamas su pasiruošimu tvoros tiesimo darbams, teritorijos valymo ir želdinių genėjimui. Tam reikia atskirų leidimų ir atitinkamos kvalifikacijos.

A. Bilotaitė: Baltarusijos pasienyje netrukus prasidės jau ir metalinės tvoros statybos

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad jau netrukus prasidės suplanuotos metalinės tvoros statybos pasienyje su Baltarusija. Pasak jos, toliau tęsis ir koncertinos tiesimo pasienyje darbai. ELTA primena, kad antradienį žuvo paruošiamuosius darbus šiai užtvarai atlikęs ugniagesys.

„Netrukus prasidės jau ir metalinės tvoros statybos. Visi reikalingi tam sprendimai yra, yra priimtas įstatymas, yra Vyriausybės nutarimas, yra parinktas vykdytojas. Šiuo metu aktyviai dirbame dėl to, kad tam būtų skirta ir europinė parama“, – trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė A. Bilotaitė.

Antradienį pasienyje su Baltarusija, Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Varėnos pasienio rinktinės Aleksandro Barausko užkardos pasienio ruože, rengiantis tiesti ir montuoti koncertiną, mirtinai susižalojo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos (PAGD) pareigūnas.

Reaguojant į nelegalios migracijos krizę Baltarusijos pasienyje, Vyriausybė yra nutarusi statyti 508 kilometrų ilgio tvorą pasienio ruože su Baltarusija. Šį objektą ketinama pastatyti per metus, planuojama, kad tvora gali kainuoti iki 152 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių