Apžvalga: svarbiausi antradienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių antradienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija:

* Per parą Lietuvoje nustatyti 32 nauji koronaviruso atvejai: 11 siejami su židiniais, septyni iš jų – Kauno transporto įmonėje „Hegelmann Transporte“, nepavyko nustatyti aštuonių asmenų užsikrėtimo aplinkybių, penki atvejai – įvežtiniai, aštuoni užsikrėtė po kontakto su sirgusiais. Ligoninėse gydoma 40 sergančiųjų, trys – reanimacijoje. Latvijoje nustatyti trys nauji atvejai, Estijoje – 32, Lenkijoje – 400, Ukrainoje – 2 tūkst. 411, Rusijoje – 5 tūkst. 99.

* Sveikatos apsaugos ministerija atnaujino rekomendacijas dėl saugaus mokinių maitinimo mokyklose – jose nebeliko siūlymo prioritetą teikti iš namų atsinešto maisto valgymui klasėse. Taip siekiama užtikrinti, kad moksleiviai gautų šilto visaverčio maisto.

* Koronavirusu serga 14 moksleivių, tačiau nė vienas iš jų neužsikrėtė mokymo įstaigoje. Saviizoliacijoje yra per 200 moksleivių, virusas užfiksuotas dviejuose darželiuose ir 13 mokyklų.

* Europos Komisija pasiūlė visose valstybėse narėse taikyti vienodus keliavimo rodiklius ir netaikyti saviizoliacijos asmenims, jei jie atvyko iš vietovių, kuriose koronaviruso sergamumo rodiklis per paskutines 14 dienų buvo iki 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Atvykstant iš vietovių su 25-50 atvejų 100 tūkst. gyventojų sergamumu galėtų būti reikalaujama atlikti testą, o viršijus 50 atvejų galėtų būti taikomas karantinas. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienį sakė, kad Lietuva palaiko šį siūlymą.

Padėtis Baltarusijoje:

* Baltarusijos valdžia antradienį paskelbė, kad garsi opozicijos veikėja Maryja Kalesnikava buvo sulaikyta bandanti kirsti Baltarusijos ir Ukrainos sieną, tačiau Kijevas pareiškė, kad ji buvo sulaikyta po to, kai pasipriešino išvarymui iš savo šalies. Šaltiniai praneša, jog M. Kalesnikava suplėšė savo pasą, kad nebūtų išsiųsta iš Baltarusijos. Dėl jos dingimo Minsko režimo pasiaiškinimo pareikalavo Vokietija ir Didžioji Britanija.

* Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pripažino, kad, galbūt, užsibuvo prezidento poste. „Taip, galbūt, truputį užsisėdėjau“, – sakė A. Lukašenka, tačiau taip pat tikino, jog baltarusius šiuo metu apginti gali tik jis.

* Lietuvoje esanti buvusi Baltarusijos opozicijos kandidatė prezidento rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja prašo tarptautinio spaudimo Baltarusijos režimui ir A. Lukašenkai. „Reikalingas tarptautinis spaudimas šiam režimui, šiam vienam žmogui, įsikibusiam į valdžią“, – kreipdamasi į Europos Tarybos Parlamentinę Asamblėją sakė ji. Su S. Cichanouskaja susitiko Vilniuje viešinti Norvegijos premjerė Erna Solberg.

* Maskva ir Minskas susitarė, kad Baltarusija skolą už gautas rusiškas gamtines dujas sumokės per šį mėnesį, pranešė Rusijos energetikos ministras. Anksčiau jis yra sakęs, kad Baltarusijos skola už rusiškas dujas yra išaugusi iki 328 mln. JAV dolerių.

* Seimo opozicijos lyderis konservatorius Gabrielius Landsbergis sako, kad Seimo rudens sesijoje bus siekiama griežtinti rugpjūčio viduryje priimtą rezoliuciją dėl Baltarusijoje vykusių prezidento rinkimų, papildant ją nuostata dėl Baltarusijos pasirašytų tarptautinių teisės aktų nelegitimumo bei įtraukiant 118 sankcionuojamus asmenis, kuriuos Užsienio reikalų ministerija siūlė įtraukti į „juodąjį sąrašą“.

Žiaurus elgesys su gyvūnais. Policija nuo šeštadienio pradėjo penkis ikiteisminius tyrimus dėl žiauraus elgesio su gyvūnais, susijusius su netinkamomis jų laikymo sąlygomis. Gyvūnų gerove susirūpinta, savaitgalį paaiškėjus faktams apie, įtariama, nelegalias šunų veisyklas.

L. Savicko apklausa. Paaiškėjo, kad Vyriausybės vicekancleris Lukas Savickas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos atliekamame tyrime dėl 6 mln. eurų vertės greitųjų koronaviruso testų pirkimo praėjusią savaitę apklaustas kaip specialusis liudytojas. Jis teigia neišgirdęs įtarimų nei savo, nei kanceliarijos atžvilgiu.

Pergalė futbole. Lietuvos futbolo rinktinė pirmadienio vakarą 1:0 įveikė dvigubai aukščiau pasaulio reitinge esančią Albanijos nacionalinę komandą. Tai pirma Lietuvos futbolininkų pergalė oficialiose rungtynėse po beveik ketverių metų.

Lietuvos BVP. Lietuvos ekonomikos susitraukimas antrąjį šių metų ketvirtį siekė 5,5 proc. lyginant su pirmuoju ketvirčiu ir buvo vienas mažiausių Europos Sąjungoje. Mažiau traukėsi tik Suomijos ekonomika – 4,5 procento.

Valstybės įmonės. Pernai valstybės valdomos įmonės į valstybės biudžetą sumokėjo 149 mln. eurų, kai tuo metu 2018 metais – 168,4 mln. eurų, o 2017-aisiais – 202,5 mln. eurų. Valdymo koordinavimo centras prognozuoja, kad ateityje turėtų išaugti energetikos įmonių indėlis, kuris gali nusverti dėl koronaviruso krizės paveiktos transporto srities rodiklius.

Žurnalistai Kinijoje. Du paskutiniai Kinijoje australų žiniasklaidai dirbę žurnalistai išvyko iš šalies, policijai iškvietus juos apklausai. Abu žurnalistai pastarosiomis dienomis buvo prisiglaudę Australijos diplomatinėse atstovybėse. Anksčiau Kinija sulaikė garsią Australijos žurnalistę, dirbusią kinų valstybinei žiniasklaidai Cheng Lei – kaip teigia, nacionalinio saugumo pagrindu. Pekinui atsisakius pratęsti kelių Amerikos žiniasklaidos organizacijų darbuotojų akreditacijas, Jungtinės Valstijos apkaltino Kiniją, kad ji baugina ir persekioja užsienio žurnalistus.

Prekybos eurokomisaras. Europos Komisija savo patyrusį vicepirmininką latvį Valdį Dombrovskį siūlo į prekybos komisarus. Šiame poste jis pakeistų atsistatydinusį airį Philą Hoganą. Dabar šias pareigas V. Dombrovskis eina laikinai.

Kalifornijos gaisrai. Miškų gaisrai Kalifornijoje išdegino daugiau kaip 2 mln. akrų (daugiau kaip 800 tūkst. ha) plotą: tokio dydžio išdegę plotai fiksuojami pirmą kartą per 33-ejus metus.

Istorinis išbandymas. Kinijos prezidentas Xi Jinpingas iškilmingoje medicinos specialistų apdovanojimo ceremonijoje gyrė Kiniją dėl atsako į koronaviruso pandemiją bei pareiškė, jog šalis savo atsaku išlaikė nepaprastą ir istorinį išbandymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių