A. Anušauskas: VRM sprendimas pradėti tyrimą dėl P. Gražulio sulaikymo - politinis spaudimas

  • Teksto dydis:

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narys konservatorius Arvydas Anušauskas Vidaus reikalų ministerijos (VRM) tyrimą dėl "tvarkiečio" Petro Gražulio sulaikymo prieš homoseksualų eitynes vadina politiniu spaudimu.

Pasak A.Anušausko, galima nuspėti, kokios išvados bus pateikiamos po "tvarkiečio" Dailio Alfonso Barakausko vadovaujamos VRM pradėto tyrimo, kai partijos "Tvarka ir teisingumas" vadovas Rolandas Paksas jau yra paskelbęs vertinimą, kad eitynių metu policijos pareigūnų veiksmai prieš Seimo narį P.Gražulį yra neproporcingi ir pažeidė asmens laisvę ir orumą.

Praėjusią kadenciją NSGK vadovavęs A.Anušauskas išsako nuogąstavimus, kad gali būti pradėtas neteisėtas pareigūnų persekiojimas dėl tariamų tarnybinio nusižengimo požymių.

"VRM pradėtą tyrimą pagal partijos "Tvarka ir teisingumas" pirmininko R.Pakso kreipimąsi į ministrą D.A.Barakauską vertinu vienareikšmiškai, - tai politinis spaudimas pareigūnams, kurie tik vykdė savo pareigas. Mano supratimu, net jei aš ir nepritariu buvusių eitynių sureikšminimui, policija veikė pagal Lietuvos įstatymus ir užtikrino asmenų saugumą, nepriklausomai nuo jų pažiūrų ir orientacijos, protestuotojai jie ar demonstracijų dalyviai, užima jie vienokias ar kitokias pareigas", - išplatintame Seimo nario pareiškime cituojamas A.Anušauskas.

Seimo nario nuomone, Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo protestas visiškai pagrįstas.

"Kartu neatmesčiau galimybės kreiptis į generalinę prokuratūrą dėl neteisėtų Vidaus reikalų ministerijos tyrimų teisinio įvertinimo, ar taip neperžengta naudojimosi tarnybiniais įgaliojimais riba tenkinant partinius užsakymus", - sako parlamentaras.

Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas (NPPSS) Vidaus reikalų ministerijos pradėtą tyrimą dėl P.Gražulio sulaikymo prieš eitynes "Už lygybę" vadina "politikų teroru".

Profsąjungos pirmininko pareigas laikinai einančio Tomo Vaitkunsko antradienį išplatintame pranešime sakoma, kad VRM sprendimas pradėti tyrimą "yra daugiau nei keistas, o šio tyrimo rezultatus galima nuspėti iš anksto".

VRM antradienį pranešė pradėjusi tyrimą dėl P. Gražulio sulaikymo, sakydama, kad tyrimu "siekiama nustatyti incidento tarp Seimo nario P. Gražulio ir policijos pareigūnų, kuris įvyko liepos 27 dieną Lietuvos gėjų lygos organizuotų eitynių "Už lygybę" metu, aplinkybes". Pasak ministerijos pranešimo, šio tyrimo išvadų pagrindu būtų sprendžiamas klausimas dėl tarnybinio patikrinimo inicijavimo.

Ministerijos pranešime patvirtinama, kad tyrimą VRM pradėjo partijos "Tvarka ir teisingumas" pirmininko Rolando Pakso kreipimosi į ministrą D.A.Barakauską pagrindu.

"Juo bus siekiama kaip galima tiksliau nustatyti incidento aplinkybes, taip pat, ar policijos pareigūnų veiksmuose esama tarnybinio nusižengimo požymių", - rašoma ministerijos pranešime.

Vidaus reikalų ministras "tvarkietis" BNS sakė norintis oficialiai su komisija peržiūrėti partiečio Seimo nario P.Gražulio sulaikymo įrašus.

"Jūs atidarykite žiniasklaidą, pažiūrėkite įrašus, mes norime pasižiūrėti, kaip atrodo tie įrašai, oficialiai su komisija, tokią teisę turi kiekvienas Lietuvos pilietis. Jūsų klausimas, man dar gulint ligoninėj, esant atostogose, yra nekorektiškas", - BNS antradienį sakė D.A.Barakauskas, paklaustasm ar partijos vadovo prašymu pradėtas tyrimas dėl partijos frakcijos seniūno sulaikymo nekelia abejonių dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Prieš homoseksualų eitynes Vilniuje liepos 27 dieną P. Gražulis buvo sulaikytas, kai su šių eitynių priešininkais bandė prasibrauti pro policininkų užkardą. Seimo narys buvo įsodintas į policijos automobilį ir išgabentas.

P. Gražuliui skirta 200 litų bauda už tai, kad jis renginio metu Gedimino prospekte perėjo specialią policijos nutiestą "Stop" juostą.

Be skiros baudos P.Gražuliui surašyti dar du administracinės teisės pažeidimų protokolai - dėl pasipriešinimo pareigūnams ir jų reikalavimų nevykdymo. Už tai gresia ne tik bauda, bet ir iki 30 parų areštas. Šias bylas būtų galima nagrinėti tik tuo atveju, jei Seimas panaikintų P. Gražulio teisinę neliečiamybę.

Parlamentaras sako eitynėse nukentėjęs nuo policininkų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

GAZ

GAZ portretas
Kas per vienas tas Gražulis, kad jam reikia tiek dėmesio. Pirmiausia jam trūksta kuklumo.Matomai dauniška prigimtis.

FA

FA portretas
Barakauskui jau laikas į užtarnautą poilsį.Reikia dirbti, o ne ligoninėse voliotis.

visi

visi portretas
kas zadate balsuoti uz konservantus atidziai perziurekite sarasus, nes ir nepajusite kaip simonko atsidurs europarlamente.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių