- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
„Mes ne tik maitiname žmones, mes kuriame charakterį, savo veidą, nuotaiką, galiausiai – ir Lietuvos kulinarijos, ir kultūros identitetą“, – sako restoranų „Somm“, „Dine“ bendraturtis, someljė Arminas Darasevičius. „Ir tai yra daugiau nei verslas“, – jam pritaria vienas geriausių Lietuvos virtuvės šefų, restoranų „Gastronomika“, „Meat“, „Ramen“ įkūrėjas Liutauras Čeprackas. Po vieną kovoti už mažųjų teises jie nebenori – praėjusią savaitę Lietuvoje įkurta Viešojo maitinimo įstaigų asociacija.
Karantinas ir jo suvaržymai labai aiškiai parodė, kad prieš pandemiją stipriai į priekį šoktelėjusi maisto kultūra šiandien yra visiškai sustingusi. „Kalbame ne apie didžiuosius, kurie ir toliau tiekia pašildytą maistą, bet apie išskirtinumą, savo veidą turinčius restoranus. Kartu su maistu mes parduodame emociją, o jos taip lengvai į vienkartinius indus nesupakuosi ir nenuveši į namus“, – sako vienas iš naujosios asociacijos iniciatorių L. Čeprackas. Jis įsitikinęs, kad tokiai veiklai atėjo laikas – po vieną kalbančių restoranų savininkų niekas negirdi, valdininkams atrodo, kad jų problemos pernelyg mažos. Tačiau iš tiesų restoranų situacija Lietuvoje šiandien primena sprogusį balionėlį.
Prieš pat pandemiją Vilniaus senamiestyje atidaręs naują restoraną „Gastronomika“ virtuvės šefas po mėnesio buvo priverstas jį uždaryti. Duris užvėrė ir į geriausių Lietuvos restoranų penkioliktuką patenkantys klaipėdiečio virtuvės šefo Vytauto Samavičiaus restoranai „Momo“ ir „Momo Grill“ Kaune bei Klaipėdoje. Savo patiekalų vežioti į namus nenorėjęs šefas komandą bandė gelbėti įkurdamas šviežios pastos pristatymo į namus paslaugą „Makaronistai“. „Vargo vakarienė...“ – taip šiandien šefas ją vertina ir teigia darantis viską, kad išlaikytų komandą tai dienai, kai restoranai atvers duris. Jei atvers, žinoma. Ir jei darbuotojai neišsilakstys į statybas ar spaustuves, kaip jau yra nutikę.
Restorano „Somm“ bendraturtis A. Darasevičius pasakoja, kad ir jų gelbėjimosi ratas nebuvo labai vykęs – restorane užsisakiusiems išsinešti gaminama tik dėl psichologinio komforto. „Restoranas yra daugiau nei maistas“, – įsitikinęs A. Darasevičius. Jis ruošiasi aktyviai įsitraukti į naujosios asociacijos veiklą ir neabejoja, kad šiandien restoranams reikia kitokio dėmesio ir kitokios valstybės globos.
Viešojo maitinimo įstaigų asociacija kol kas dar tik dėlioja savo planus ir kviečia iniciatyvius žmones, kuriems svarbu išsaugoti tai, kas buvo kuriama gerus penkiolika metų. „Tai, kad Lietuvoje pradėjo rastis gastronomijos kultūra, yra tikrai ne tinklinių restoranų, o mūsų, mažųjų, nuopelnas, – sako L. Čeprackas. – Nežinau, ar galima verslu vadinti dvylikos kvadratų restoranėlį, kuris siūlo veganiškus patiekalus ar pristato kokios nors egzotinės šalies virtuvę. Arba maisto vagonėlį? Viso to, ką kūrėme, ieškodami savojo identiteto, siekdami savo svajonių, gali tiesiog nelikti, jei vyriausybės požiūris į mažuosius išliks toks, koks yra dabar.“
L. Čeprackui pritaria ir V. Samavičius, teigiantis, kad šalies kulinarijos kultūrai per penkiolika metų mažieji restoranai daug nuveikė ir be asociacijos, tačiau šiandien, kai tą kultūrą reikia gelbėti, jos kūrėjai turi vienytis. „Kito kelio nėra“, – teigia šefas. Jis neabejoja: jei restoranai šiandien negaus pagalbos, Lietuva tiesiog išnyks iš pasaulio gastronomijos žemėlapių.
„Problemų turime daug ir, jei nedarysime nieko, viskas gali baigtis labai blogai. Aukojamės dėl žmonių – mus pirmuosius uždarė, paskutinius atidarys, tačiau mes juk irgi – žmonės, turime šeimas, mums reikia valgyti ir išlaikyti komandas“, – sako A. Darasevičius.
„Mes girdime apie testų prievolę, tačiau skiepų sąraše esame vieni iš paskutinių, – nerimauja L. Čeprackas. – Gal kažkam atrodo: jums neaktualu, juk nedirbate, bet mes norime dirbti ir pradėti galėtume jau paskiepyti. Norime konkrečiai žinoti, kada bus atnaujinta viešojo maitinimo įstaigų veikla ir lauke, ir viduje. Apie atidarymo datas kalbėtis turime jau šiandien, juk veiklas planuojame iš anksto – pasirengimas užtrunka ne keletą dienų, o keletą savaičių. Skaudulių – daugybė, kasdien jų lenda vis naujų. Jei nedarysime nieko, nieko ir nelaimėsime.“
Susijungę į asociaciją virtuvės šefai pamažu dėlioja ir trumpalaikius, ir ilgalaikius tikslus, kurie restoranams leistų kuo greičiau atsistoti ant kojų. Jie nenorėtų laukti penkerius ar daugiau metų, kol pavyks grįžti į priešpandeminę situaciją. „Lengviau kvėpuoti mums leistų bent jau minimalios darbo užmokesčio kompensacijos ir PVM mokesčio lengvatos, taip pat galimybė avansu nemokėti pelno mokesčio ar neskaičiuoti jo nuo investuojamos pelno dalies. Estai tai daro puikiai“, – sako V. Samavičius ir priduria, kad tokių sprendimų laukia visa mažųjų restoranų bendruomenė.
„Gastronomijos kultūra šiandien bloškiama į užribį, mes vėl tampame prastų picų ir pusfabrikačių šildytojų tauta. Negalime tikėtis, kad į tokią šalį ateis gastronomijos vertintojai, besidairantys ypatingų, išskirtinių restoranų. Jų užuomazgų Lietuvoje jau būta, tačiau šiandienos situacija yra daugiau nei sudėtinga, – teigia asociacijos vadovas L. Čeprackas. Jis primena, kad restoranas yra sudėtingas verslas, reikalaujantis nemažų investicijų ir nuolat sulaukiantis itin griežtų reikalavimų bei kontrolės. – Anokie mes verslininkai, mes – kromelininkai, kurių veikla reikalauja nepaprastų įgūdžių. Jei valstybė mums šiandien nepadės, gastronomijos kultūra grįš penkiolika metų atgal. Nežinau, kas turi pasikeisti, kad galėtume išgyventi patys, daugybė restoranų jau dabar uždaryti ir tikrai nebus atidaryti, bus lengva suskaičiuoti tuos, kurie vėl priims svečius. Pasaulis turi gerų pagalbos smulkiajam verslui pavyzdžių, politikams reikia tik apsidairyti ir priimti sprendimus.“
Naujoji Lietuvos viešojo maitinimo įstaigų asociacija kviečia jungtis naujus narius – mažųjų restoranų, maitinimo įstaigų savininkus. Asociacijos vadovas L. Čeprackas sako esantis pasirengęs stiprinti ir jos veiklą, ir narių skaičių. „Jei reikės, kiekvienam asmeniškai paskambinsiu ir pakviesiu“, – žada naują veiklą pradėjęs virtuvės šefas.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
18-asis Vilniaus trumpųjų filmų festivalis atidarytas: programoje – ne vien tik kinas
Trečiadienio vakarą vykusioje ceremonijoje atidarytas pilnametystę švenčiantis 18-asis Vilniaus trumpųjų filmų festivalis. ...
-
„Eurovizijos“ antrasis pusfinalis – šį šeštadienį2
Dar vienas sausio šeštadienis – dar vienas EUROVIZIJA.LT vakaras per LRT. Antrajame nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos pusfinalyje lauks aštuonių dalyvių pasirodymai, iš kurių dviems pavyks iškovoti kel...
-
Staiga išgarsėjęs Adomas Vyšniauskas atskleidė, ar jo širdis užimta
Kone per naktį išgarsėjęs dainininkas Adomas Vyšniauskas šiandien jau žinomas visai Lietuvai. Vis dėlto, koks buvo jo kelias iki muzikos? Ar dainininkas jaučia spaudimą dėl to, kad jo tėvas – pats Ovidijus Vyšniauskas...
-
Arūnas Valinskas atvirai: įvardijo tris savo ir žmonos susitarimus5
Šį trečiadienio vakarą LNK laida „Šeškinės 20“ kvies žiūrovus į linksmą ir intriguojantį pokalbį su spektaklio „Uošvis“ aktoriais – laidų vedėju Arūnu Valinsku, stand-up‘o meistru Man...
-
Prieš antrąją „Eurovizijos“ atrankos laidą – pokyčiai dalyvių sąraše2
Artėjant antram nacionalinės „Eurovizijos“ atrankų filmavimui, paaiškėjo, kad jame vietoj planuotų 9 pasirodymų bus 8. Viena atlikėja pusfinalyje nedalyvaus. ...
-
21 metų norvegė tapo jauniausiu žmogumi, pasiekusiu Pietų ašigalį1
21 metų norvegė tapo jauniausiu žmogumi, savarankiškai ir be pagalbos pasiekusiu Pietų ašigalį slidėmis, antradienį naujienų agentūrai AFP pranešė jos komanda. ...
-
Velso princesė grįžo į vėžio centrą, kuriame buvo gydoma, kad padėkotų medikams1
Velso princesė Catherine (Ketrin) antradienį apsilankė ligoninėje, kurioje buvo gydyta nuo vėžio, ir padėkojo medikams, padėjusiems jai išgyti bei teikiantiems pagalbą dabar gydomiems pacientams. ...
-
Pirmasis Meškausko mylimosios interviu: paklausiau, kodėl man rašai, kai turi antrąją pusę?14
„Nežinau, kaip aš išdrįsau parašyti Astai, nes man tai nebūdinga. Žiūriu, graži, simpatiška mergina ir tiesiog parašiau – labas!” – apie pažintį socialiniuose tinkluose su mylimąja LNK laidoje...
-
Mamontovas apie Sausio 13-osios naktį: buvo aišku, kad kovosime iki galo3
Lietuvoje minima Sausio 13-oji. Apie Laisvės gynėjų dieną LNK žurnalistas kalbėjosi su dainininku Andriumi Mamontovu. ...
-
Statkevičius prisiminė kruviną Sausio 13-ąją: jei dabar reikėtų eiti prieš tankus, eičiau
Tuomet, kai jauną nepriklausomą Lietuvą supurtė kruvini Sausio įvykiai, Juozas Statkevičius buvo 22-ejų metų svajoklis, studentas. Šaltą žiemos naktį visiems laikams pasikeitė ne tik mūsų šalies, bet ir jo gyvenimas. Išskirti...