Prie „Sostų karų“ legendos prisidėjo ir lietuviai

"Sostų karų" epopėjoje padėtas taškas: gegužę parodytas paskutinis vieno populiariausių šių laikų televizijos serialų sezonas. Milijonai gerbėjų visame pasaulyje aštuonerius metus juokėsi ir verkė kartu su jo herojais, o dabar liūdi, kad pasakojimas apie fantastinėje karalystėje dėl sosto kovojančias šeimas baigėsi. Nepaisant prieštaringų vertinimų dėl smurto ir atviro sekso scenų, "Sostų karai" tapo fenomenu.

Sumušti rekordai

"Sostų karai" sukurti JAV kabelinės televizijos kompanijos HBO pagal populiaraus amerikiečių siaubo ir fantastinių romanų rašytojo Džordžo R.R.Martino knygų seriją "Ledo ir ugnies giesmė". Serialui suteiktas pirmosios dalies, kuri pasirodė 1996 m., pavadinimas. Iš viso išleistos penkios šios serijos knygos, rašoma šeštoji. Tiesa, nuo knygų siužeto seriale ilgainiui buvo nutolta.

Rekordas sumuštas rodant paskutinį serialo sezoną – premjeros dieną jį žiūrėjo 17,4 mln. žiūrovų 187 šalyse. Iš viso jį jau pamatė per 38 mln. žmonių. Ankstesnis prodiuserių D.B.Weisso ir Davido Benioffo kuriamo serialo žiūrimumo rekordas buvo 16,9 mln. žiūrovų. Šis sezonas buvo ir pats brangiausias: skelbiama, kad vienas jo epizodas atsiėjo apie 15 mln. eurų, o visas sezonas – net 90 mln. eurų.

Kaina ypač išaugo dėl specialiųjų efektų, gaminamų rekvizitų ir vietų, kuriose buvo filmuojama, gausos bei ypatumų. Tai vyko Šiaurės Airijoje, Škotijoje, Kroatijos sostinėje Dubrovnike bei Ispanijoje. Visur teko įrengti filmavimo aikšteles. Ankstesni sezonai buvo filmuojami ir JAV, Kanadoje, Maroke, Didžiojoje Britanijoje, Islandijoje, Maltoje. Seriale vaidina daugiausia britų ir airių aktoriai.

Tapatinasi su veikėjais

Serialo veiksmas vyksta išgalvotame viduramžių pasaulyje ir pasakoja apie jame gyvenančių dinastijų kovas. Siužeto netikėtumai yra viena iš priežasčių, kuri traukia žiūrovus. Nors filmo serijose gausu smurto ir sekso scenų, dialogams, personažams taip pat skiriama daug dėmesio, keliama ir filosofinių bei moralinių klausimų. Be to, fantastikos žanras leidžia pabėgti nuo kasdienybės.

Žmonėms, pavargusiems nuo pernelyg didelio tempo ir streso, mistinis pasaulis su drakonais, neaiškiomis būtybėmis, stebuklingais kardais išties patrauklus.

Žmonėms, pavargusiems nuo pernelyg didelio tempo ir streso, mistinis pasaulis su drakonais, neaiškiomis būtybėmis, stebuklingais kardais išties patrauklus. Tačiau, pasak kritikų, "Sostų karai" vis dėlto išlieka gana susiję su realiu pasauliu, esama ryšio su šiandienėmis aktualijomis, daugelis personažų elgiasi kaip tikri žmonės, todėl žiūrovai gali tapatintis su veikėjais ir situacijomis.

"Sostų karuose" susipina istorija, mitologija ir folkloras. Daug paslapčių, išdavysčių ir žmogžudysčių, meilės ir neapykantos. Daug veiksmo ir daug herojų. Teigiamų ir neigiamų. Viskas labai greitai keičiasi, taigi, žiūrėti neatsibosta. Pasibaigus vienam sezonui,  išlaikoma intriga, kas vyks kitame, gerbėjai skatinami spėlioti, kaip bus toliau plėtojama istorija.

Sukūrė šeimas

Per visus sezonus šiame seriale pasirodė keli šimtai personažų, iš jų 52 laikomi pagrindiniais. Vieni gyveno ilgiau, kiti trumpiau, nes buvo numarinti, o dalis išliko gyvi iki paskutiniojo sezono. Pavyzdžiui, nuo 13 metų jame Arya Stark vaidinanti Maisie Williams per tą laiką sulaukė pilnametystės ir ketina pradėti suaugusios aktorės karjerą. Nufilmavus paskutines "Sostų karų" serijas, jai suėjo 21-eri.

Aktoriai Kitas Harringtonas ir Rose Leslie, seriale vaidinę įsimylėjelius Joną Snou ir Igrit, pernai susituokė. 2012 m. filmavimo metu susipažinusi pora teigia, kad įtakos romantiškiems jausmams neabejotinai turėjo tai, jog kartu dirbo. Jų romanas užsimezgė filmuojantis Islandijoje. R.Leslie "Sostų karus" paliko 2014-aisiais, o garsųjį Joną Snou K.Harringtonas vaidino iki pat pabaigos.

Apie tai, kurie yra patys pačiausi, liudija ir atlyginimai. Penki "Sostų karų" aktoriai Emilia Clarke (Daenerys Targaryen), Kitas Haringtonas, Lena Headey (Cersei Lannister), Nikolajus Costeris-Waldau (Jaime Lannister) ir Peteris Dinklage'as (Tyrion Lannister), seriale vaidinantys nuo pirmojo sezono, už vieną seriją gavo po 500 tūkst. dolerių. Tai – vieni didžiausių atlyginimų už darbą draminiame seriale.

Socialinis reiškinys?

Kultinis serialas tapo ir socialiniu reiškiniu. Daugiau nei 100 žinomų pasaulyje prekinių ženklų kuria produktus, įkvėptus serialo herojų, jų aprangos, simbolių – pradedant sausainiais, baigiant drabužiais, makiažo priemonėmis ir avalyne. Organizuojamos kelionės, ekskursijos po vietas, objektus, kuriose buvo filmuojamos garsiausios ir įspūdingiausios scenos, įsimintiniausi epizodai.

Nors veikėjų vardai yra keisti, tai nesustabdo "Sostų karų" gerbėjų: pasaulyje netrūksta vaikų, kurie pavadinti taip pat kaip mėgstami filmo herojai. Populiariausias vardas yra Arija, taip pat dažni Kalisė, Sersėja, Brienė, Sansa, Tirionas, Teonas, Branas. Lietuviai taip pat neatsilieka. Vien Arijų Lietuvoje esama per 200. Galima sutikti ir Sansų, Teonų, Melisandrų.

Vien Arijų Lietuvoje esama per 200. Galima sutikti ir Sansų, Teonų, Melisandrų.

Kai prasidėdavo naujas sezonas, jis tapdavo viena populiariausių bendradarbių pašnekesių temų. Suskaičiuota, kad toks įsitraukimas į serialo peripetijas darbdaviams galėjo kainuoti 3,31 mlrd. dolerių. Remtasi prognozuojama prielaida, kad vienai serijai aptarti bus skiriama 60 min., ir valandinio atlyginimo įkainiu. Tačiau teigiama, kad darbuotojų diskusijos buvo naudingos, nes stiprina kolektyvą.

Sąsajos su Lietuva

Kultiniame seriale vaidmenį atliko ir lietuvė iš Alytaus. Airijoje gyvenanti Irma Mali penktajame kultinio serialo sezone atliko epizodinį vaidmenį. Mergina suvaidino prostitutę, kuri ją užsisakiusiam klientui, pasirodo, buvo per sena. Svečioje šalyje mergina atsidūrė prieš 13 metų. Modelių agentūrą lietuvaitė sužavėjo savo grožiu, tad greitai gavo darbą, kurį sėkmingai tęsia iki šiol.

Profesionalus kaskadininkas Tomas Ereminas – dar vienas lietuvis, kuris patyrė, ką tai reiškia dirbti su "Sostų karų" komanda. Jo tikslas – būti kuo mažiau atpažįstamam, nes tai garantuoja darbą kitame filme. Šiame seriale vyko begalė kovų, kur jo personažas mirdavo, bet tada jį perrengdavo, priklijuodavo barzdą, uždėdavo peruką ir naujoje scenoje jis vėl vaidindavo, pasakoja kaskadininkas.

Prieš dvejus metus keletas serialo aktorių, tiesa, ne pirmojo ryškumo žvaigždžių, lankėsi Lietuvoje, Vilniuje. Tai – Eugene Simon, suvaidinęs Lanselį Lanisterį, ir Ian Beattie, sukūręs karaliaus sargybos vado Lordo Meryno Trento personažą. Jie su gerbėjais dalijosi įspūdžiais apie filmavimąsi, užkulisius. Buvo galima su jais gyvai pabendrauti, nusifotografuoti, gauti autografų ir užduoti klausimų.

Įdomūs skaičiai

• Viso serialo filmavimo metu panaudota 1,7 t gumos, 1,5 t metalo, 52 tūkst. maišų dirbtinio sniego, 163 t propano, 15 tūkst. l dirbtinio kraujo, 21 tūkst. žvakių, 40 km virvės, 80 km audinio, 60 tūkst. faneros lakštų ir 20 mln. varžtų, 3 tūkst. pirotechnikos gaminių, 12,1 tūkst. perukų ir pridedamų plaukų sruogų.

• Buvo pasamdyta 40 vizualinius efektus kuriančių bendrovių.

• Filmavimai vyko 10 šalių. Vien tik Airijoje – 50 skirtingų vietų.

• Padaryta daugiau nei 1,4 mln. nuotraukų.

• Serialas pelnė daugiausiai "Emmy" apdovanojimų per visą istoriją – net 47. Be to, 1 "Auksinį gaublį", 7 SAG (Ekrano aktorių gildijos) ir 7 AFI (Amerikos kino instituto) apdovanojimus.


Šiame straipsnyje: Sostų karaiserialaslietuviai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaida

Klaida portretas
Parašykite - Kroatijos sostinė yra Zagrebe, o ne Dubrivnikas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių