Parodą „Dainos be žodžių“ įkvėpė žydų kultūra

Architektų namų antrame aukšte įsikūrusio Teatro klubo fojė atidaryta dailininko Gintauto Vaičio tapybos darbų paroda „Dainos be žodžių“.

Pristatydamas savo darbus dailininkas neslėpė jų sąsajų su žydų kultūra. Būtent joje G.Vaičį sudomino neįprasta dainų forma – dainos be žodžių. Atliekant šias religines dainas, vadinamąsias nigunim, vietoj dainų žodžių kartojami garsai, kartais – ir nuolat kartojamos citatos iš Biblijos.

Parodos anotacijoje pats autorius šį žodį aiškina taip: „Tai lyg emocinė, ritminė, energinė meilės išraiška Kūrėjui. Dažnai ieškodamas sąsajų tarp muzikinio ir vizualinio meno, bandžiau įsivaizduoti, kaip tokius nigunim galima išreikšti spalvomis.“

Parodoje pristatoma dešimt tapybos darbų – dainų be žodžių. Juose juntami G.Vaičio tapybos bruožai: dailininkas yra abstrakcijos meistras, jį domina muzikos ir dailės sąsajos, tapybos kūriniuose menininko vidiniai išgyvenimai perteikiami „grynąja“ forma – potėpiais, spalvomis, linijomis, faktūra, tūriu, tonu.

Nigunim dainos yra paremtos improvizacija – tą patį galima būtų pasakyti ir apie šiuos darbus. Kiekvienam kūriniui būdingas savitas koloritas – vienuose jų dominuoja raudona, geltona spalvos, kituose – žalia ir mėlyna. Kiekviename jų alsuoja vis kita nuotaika, tai vis kitokia daina, kurioje savąjį muzikinį ritmą kuria pasikartojančios linijos, kvadratai ar kitos geometrinės figūros. 

Parodos atidaryme dailininkas pabrėžė ir domėjimosi baltiškąja kultūra svarbą savo darbams. Šie tapybos darbai – tai teptuku užrašytos dainos, ataidinčios iš mūsų senosios kultūros gelmių.

Abstrakčius kūrinius galima interpretuoti savaip. Žvelgiant į darbus, kuriuose akcentuojama raudona, geltona ir žalia spalvos, tarytum junti mūsų lietuviškos gamtos, vasaros margų pievų grožį, jų savotiškas dainas-giesmes. Kiti kūriniai kelia sunkiai apibrėžiamo ilgesio, mistiškos paslapties nuotaiką. O keliuose paveiksluose dailininkas vaizduoja baltas plačias linijas, kurios kelia asociacijas su mūsų senolių baltose drobėse išaustais senoviniais raštais. Norisi į šiuos G.Vaičio nigunim žiūrėti dar ilgai ir išgirsti vis gilesnį jų skambesį.


Kas: G.Vaičio darbų paroda.

Kur: Teatro klubo fojė (Vilniaus g. 22, Architektų namai, II a.)

Kada: veikia iki 2013 m. sausio 1 d.


Šiame straipsnyje: tapybadailėParoda

NAUJAUSI KOMENTARAI

na ir

na ir portretas
sumalė berašydama........nuo žydiškų macų iki baltiškai teptuku užrašytu dainų ilgai,ilgai žiūrėdama......
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių