„Labas rytas, Lietuva“ vedėjai dovanojo vyrą

Nuo dvidešimties minučių naujausių žinių iki trijų valandų, pilnų pokalbių su ekspertais, pristatymų ir muzikos – tokia vienos ilgiausiai LRT eteryje rodomos laidos „Labas rytas, Lietuva“ istorija.

Seniausiai Lietuvoje ryto informacinei pramoginei laidai „Labas rytas, Lietuva“ šiais metais sukaks trisdešimt.

Sovietmečiu atsiradusi nacionalinės televizijos laida ilgaamžiškumu tenusileidžia „Panoramai“, įžengusiai jau į penktąją dešimtį.

Pirmą kartą pirmasis laidos vedėjas Vytautas Kvietkauskas gražaus ryto žiūrovas palinkėjo 1987-ųjų lapkričio 30-ąją.

Pirmasis vedėjas ir krikštatėvis – V. Kvietkauskas – laidos idėją ir pavadinimą atvežęs iš Jungtinių Valstijų, kur jį sužavėjo ABC televizijos laidos „Good Morning, America“ formatas.

„Tai buvo praktiškai įprastinė darbo diena išskyrus tai, kad reikėjo ateiti kokią 4 val. ryto, nes pusę 8 val. pradėjome transliuoti „Labą rytą“, reikėdavo pasiruošti. Įsivaizduoju, kad dabar dirba dešimt žmonių, įskaitant redaktorius, korespondentus ir tuos, kurie skaito spaudą, parengia žinias.

Pirmasis žinių šaltinis

Tuo metu pirmosios laidos buvo berods 20  min., tada anonsuojamos laidos, filmai. Rytinės laidos buvo trumpos, bet iškart tapo populiarios, nes kitų televizijų nebuvo“, – prisimena V. Kvietkauskas.

Jo teigimu, žmonės, kaip ir dabar, tik atsibudus norėjo žinoti, ko laukti iš naujos dienos, kas įvyko pasaulyje, o „Labas rytas“ buvo pirmasis žinių šaltinis, nes tokią ankstyvą valandą net laikraščiai nepasiekdavo pašo dėžučių.

„Labas rytas, Lietuva“ kiekvieną darbo dienos rytą žiūrovams siūlo tai, kas svarbiausia ryte: naujausias žinias, sporto pranešimus, spaudos apžvalgas, išsamią orų prognozę, pokalbius su studijos svečiais aktualiomis temomis.

2000 m. prie komandos prisijungęs prodiuseris Marijus Gradauskas prisimena, kad kaip tik tuomet laida išgyveno bene didžiausius pokyčius.

„Pagrindinis ir vienintelis principas – paprastas, bet jį įgyvendinti nelabai paprasta. Tai – labai griežta struktūra. Viskas paprasta – ryte žmogus gyvena su absoliučia rutina.

Kiekvieną minutę jis daro tam tikrus dalykus ir tam ritmui reikia pritaikyti segmentus: konkrečiu laiku žinios, apžvalga, atsirado fiksuota ekspertų rubrika“, – aiškina buvęs laidos prodiuseris.

Pasak jo, žiūrovai jau žino, kad antradieniais laidoje įprasta viena tema ar rubrika, o ketvirtadienį – kita.

M. Gradauskas su laida praleido penkerius metus ir, jo žodžiais, svarbiausias pakeitimas – laidos trukmė pailginta iki trijų valandų.

„Pažadinti, pranešti, pradžiuginti“

„Laikas bėga, o laidos kūrėjų tikslai išlieka tie patys: pažadinti, pranešti, pradžiuginti“, – šypsosi buvęs laidos vedėjas ir prodiuseris Modestas Naudžius.

Jis pasakoja, kad žmonių supratimas apie apie laidos vedėjo darbą gerokai skyręsis nuo realybės.

„Žmonės sako: juk jums ten viską paduoda, jūs tik ateinat, nusigrimuojat, jums atneša tekstą ir jūs kalbat. Nieko panašaus. Nėra tiek žmonių ir redaktorių, kad viską paruoštų. Turi pats „susiruošti svečius“, kaip kalbėsi, ką. Esminis dalykas dirbant rytinėje laidoje yra tas, kad temų spektras didelis ir paslysti, nusikalbėti yra labai lengva.

Tik pakalbėjai apie ekspediciją, čia pat gali kalbėt apie politiką, tada kulinarinė valandėlė. Visa tai turi pasakyti protingai, rodyti, kad išmanai. Pripažinkime, kad ne visos temos įdomios, bet turi parodyti, kad tau tai labai įdomu, ypatingai su svečiais. Jeigu neužkalbinsi pašnekovo, jis sakys, kad vedėjas vangus buvo, užsimiegojęs“, – kalba LRT TELEVIZIJOS naujienų tarnybos vyr. prodiuseris, laidų vedėjas M. Naudžius.

Trys valandos tiesioginio eterio – nemenkas iššūkiais net ir labai patyrusiems. Ketverius metus kasryt su žiūrovais besisveikinusi Neringa Skrudupaitė šį laikotarpį vadina nesibaigiančiu džiazu.

„Pasiilgstu to jausmo, kai nuvažiuoja stogas. Kartu su tuometinės komandos nariais tikrai buvome išprotėję. Kai kurių dalykų dabar eteryje įsivaizduoti negalėčiau“, – prisipažįsta pašnekovė.

Moteris tvirtina, kad kai nėra išeities, ją surasti visgi reikia, o viena tokių baigėsi jos vestuvėmis.

„Buvo gal 6 val. vakaro, neturėjau pašnekovo, o mes turėjome merų rubriką. Mobilių telefonų nebuvo, elektroninio pašto nebuvo, tik laidiniai telefonai. Paskambinau Anykščių merui.

Žinote, kai yra 7 val. vakaro, o tu neturi pašnekovo, įjungi viską, ką galima įjungti. Tokiu būdu laida dovanojo man vyrą. Negali sėdėti 15 minučių ir šnekėti vietoj pašnekovo. Tau tiesiog jį reikia surasti“, – tikina N. Srudupaitė.

Per visą laidos gyvavimo laikotarpį pasikeitė beveik penkios dešimtys vedėjų. Kasryt su žiūrovais sveikindavosi Henrikas Vaitiekūnas, Edita Mildažytė, Andrius Tapinas, Inga Raižytė, Vytautas Makauskas, Guoda Pečiulytė ir daugelis kitų.

Tačiau pagrindiniai žiūrovų klausimai laidos komandai visais laikais išlikdavo tie patys.

„Pats dažniausias klausimas – kaip sugebat atsikelti ir kada reikia keltis“, – sako M. Naudžius. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių