L. DiCaprio išgarsinti sintetiniai deimantai: ar gali pranokti natūralius?

  • Teksto dydis:

Pastaraisiais mėnesiais užsienio žiniasklaidoje vis dažniau aprašomi sintetiniai deimantai, keliantys revoliucijos bangas deimantų industrijoje. Šie per du-tris mėnesius laboratorijoje užauginti deimantai savo sandara ir išvaizda beveik nesiskiria nuo tikrų, mažyčiai jų skirtumai plika akimi nepastebimi. Šio išradimo nauda industriniam sektoriui nenuginčijama, kur plačiai paplitęs kiečiausio pasaulyje akmens panaudojimas. Tačiau ar jie gali pakeisti natūralius deimantus ir visą papuošalų industriją?

Gemologė, deimantų namų „The Factory Diamonds and Jewellery by Ribas” įkūrėja Dana Ribas papasakojo apie vis garsiau aptariamą konkurenciją tarp natūralių ir sintetinių deimantų. Įdomu tai, kad šie gana nauji akmenys dar neturi patvirtinto pavadinimo – specialistai nesutaria, ar juos reikėtų vadinti „žmogaus rankų pagamintais”, „laboratorijoje gamintais” ar „kultivuotais”. Kol kas daugiausiai informacijos šaltinių juos vis dar vadina „sintetiniais”.

„Šie akmenys garsiai aptariami dėl to, kad tai dar gana nauja verslo sritis, o į ją investavo ir aktorius Leonardas DiCaprio. Gamyklose užauginti deimantai yra pigesni už tikruosius, giliai po žeme susiformavusius per milijardus metų. Savo išorinėmis savybėmis sintetiniai deimantai sunkiai atskiriami nuo natūralių, tą gali padaryti tik labai patyrę gemologai naudodami specialius aparatus. Šie „De Beers” sukurti aparatai be galo brangūs, juos sunku įsigyti, tai dar naujiena rinkoje.

Pastebime, kad kontraversiškos kalbos apie naują deimantų rūšį neramina žmones. Turime klientų, kurie užsuka su savo jau turimais papuošalais, prašydami juos įvertinti – žmonės nori žinoti, ar pirkdami natūralų deimantą netyčia neįsigijo sintetinio”, – pasakoja D. Ribas.

Moteris aiškina, kad net ir gemologai, pirkdami akmenis turi būti be galo atidūs – ji girdėjusi ne vieną atvejį, kai į didesnį kiekį natūralių akmenų buvo įmaišoma sintetinių, kurių dalis siekė net trečdalį.

Anot jos, pagrindinis klausimas, į kurį reikėtų atsakyti, renkantis tarp natūralaus ar sintetinio deimanto yra „kodėl aš perku šį akmenį ar papuošalą?” Jeigu papuošalas perkamas labiau kaip trumpalaikė užgaida, tik dėl grožio, tuomet galima rinktis ir iš laboratorijoje gamintų deimantų pasiūlos. Tačiau jei ieškoma ilgalaikės investicijos, deimanto, kuris savo vertę išsaugos per amžius, tuomet derėtų rinktis tik natūralius deimantus.

„Kalbant apie sintetinius akmenis, jie dažniausiai pasirenkami dėl savo žemesnės kainos. Tačiau ji tokia yra tik iš pirmo žvilgsnio. Deimantų kaina priklauso nuo jų skaidrumo, spalvos, karatų kiekio (dydžio) bei kitų faktorių. Visi deimantai privalo turėti savo savybes patvirtinantį sertifikatą, akmens be sertifikato nepatariu pirkti – tokiu atveju lengva apsigauti. Pats svarbiausias iš sertifikatų – išduodamas Amerikos Gemologijos Instituto (GIA), jie yra patys griežčiausi ir svarbiausi deimantų vertintojai.

Tačiau sintetiniams deimantams dažnai suteikiami kito tipo sertifikatai, kurie kokybei kur kas atlaidesni”, – aiškina specialistė.

Tokioje situacijoje sintetiniai deimantai dažnai tampa net brangesniais: jo sertifikatas nurodo aukštesnius kokybės vertinimus, tačiau šį sertifikatą išdavusi kompanija kokybei kelia žemesnius kriterijus negu GIA, kuri deimantų industrijoje laikoma aukščiausiu deimantų kokybės indikatoriumi. Tai paprastesnius sertifikatus turintiems deimantų pardavėjams suteikia galimybę manipuliuoti kainomis ir pigesnius deimantus parduoti kaip brangesnius.

„Beje, tai galioja ne tik su sintetiniais deimantais. Atlaidesnis deimantų vertinimo institutas ir natūraliems deimantams gali suteikti aukštesnius kokybės rodiklius, nei pats akmuo iš tiesų yra vertas. Per devyniolika darbo šioje industrijoje metų aš susidūriau su įvairiais sertifikatais ir labiausiai pasitikiu tik GIA”, – sako D. Ribas.

Sintetinius deimantus ji labiausiai vertina kaip įdomią mokslo pažangą, galinčią atpiginti daugelį inžinerinių įrenginių – savo stiprumu, chemine struktūra jie yra identiški natūraliems akmenims.

„Tačiau kas, dovanodamas amžinos meilės simbolį – sužadėtuvių žiedą, dovanoja cheminę formulę? Natūralūs akmenys vertinami dėl savo retumo – jų pasaulyje yra riboti ištekliai. Tuo tarpu sintetinių vis daugėja, vadinasi, jų kainos dar tikrai kris. Natūralus deimantas gali būti perparduotas net ir po daugybės metų, jų vertė nuolatos auga”, – pasakoja D. Ribas.

Aktorius L. DiCaprio šia sritimi susidomėjo po to, kai nusifilmavo filme „Kruvinas deimantas”, kuriame pasakojama apie žiaurias sąlygas, kuriomis dirba deimantų kasyklų darbuotojai. Natūralu, kad sintetiniai deimantai yra laikomi ir kaip tvaresnė alternatyva pirmiesiems. Tačiau D. Ribas sako, kad laikantis dviejų svarbiausių deimantų pirkimo taisyklių – pasidomėti deimantų tipais ir šiuos akmenis pirkti tik su KIMBERLY sertifikatais, rizikos įsigyti „kruviną deimantą” nėra.

„Būtent pastarasis užtikrina, kad deimanto kilmė yra nepriekaištinga”, – sako gemologė.

 

 


Šiame straipsnyje: Leonardas DiCapriodeimantai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių