Kino apžvalgininkas: tai, kad „Žvaigždžių karus“ režisuoja ne G. Lucasas, yra gerai

Nors kiekvienas puikus filmas gali tapti savo paties sėkmės auka, tačiau kosminės operos žanre galima tiek visko prisigalvoti, kad nelabai lengva jį nužudyti: „Kūrėjams reikėtų labai pasistengti, kad užmuštų tokią auksinius kiaušinius dedančią žąsį ar vištą“, – apie netrukus pasirodysiantį naują „Žvaigždžių karų“ epizodą sako rašytojas Aidas Puklevičius. Kino apžvalgininko Povilo Sabaliausko nuomone, labai gerai, kad naują filmą režisuoja J. J. Abramsas, o ne George`as Lucasas, nes jo indėlis stipriai pervertintas – jis niekada nebuvo geras režisierius.

– Laukiate nesulaukiate „Žvaigždžių karų“ premjeros gruodžio 18-ąją?

P. Sabaliauskas: Nepabijosiu pasakyti, kad jokio filmo per savo gyvenimą taip nekantriai nebuvau laukęs.

– Kokių vilčių suteikia anonsas?

P. Sabaliauskas: Viskas, ką teko girdėti ir matyti po to, kai Walto Disney kompanija paskelbė, kad iš George`o Lucaso perperka teises į „Žvaigždžių karus“ („Star Wars“) ir bus filmuojami tęsiniai, nuteikia optimistiškai. Nors, kadangi priešistorė, paskutiniai trys filmai, labai nuvylė, visa „Žvaigždžių karų“ gerbėjų bendruomenė laukia šiokiu tokiu atsargumu.

– Kokia „Žvaigždžių karų“ fenomeno esmė? Kodėl jie tokie populiarūs?

A. Puklevičius: Ko gero, dėl to, kad pirmoji trilogija pagimdė patį kosminės operos žanrą. Nes iki tol buvo tik serialas „Žvaigždžių kelias“ („Star Trek“) – jis pradėjo vystyti kosminės operos žanrą, bet ne taip stipriai. O kai atsirado „Žvaigždžių karai“, kur ir kosminių laivų kautynės, ir skirtingos planetos buvo pavaizduotos jau kitomis technologijomis, pakankamai šiuolaikiškai ir moderniai, atsirado žmonių, kurie pradėjo save sieti su šiuo žanru ir liko ištikimais gerbėjais labai ilgai. O paskui stulbinama filmo sėkme pasinaudojo kompanija „Lucasfilm“, kuri išleido ir daugybę žaislų, ir statulėlių, kolekcininkai pradėjo rinkti įvairiausius „Žvaigždžių karų“ personažus. Tai tapo milžiniška verslo industrija.

– Pone Sabaliauskai, Jūs domitės kitais dalykais?

P. Sabaliauskas: Esu perskaitęs kelias šitų filmų novelizacijas, bet sąmoningai gana laikausi atokiai nuo tokių dalykų, kaip kompiuteriniai žaidimai. Be to, bijau, kad „Žvaigždžių karai“ anksčiau ar vėliau, jei bus per daug technologijų, gali būti išstumti. Ypač dabar, kai W. Disney nusipirko teises ir yra suplanuota ne tik nauja trilogija, bet ir gausybė kitokių dalykų.

– Pone Puklevičiau, matote tą grėsmę?

A. Puklevičius: Kiekvienam sėkmingam filmui gali atsitikti taip, kad jis taps savo paties sėkmės auka. Ne vieną kartą taip buvo ir bus. Vis dėlto kosminės operos žanre kiekvieną kartą galima tiek visko prisigalvoti ir tiek visko iš naujo išrasti, kad nelabai lengva bus jį nužudyti – kūrėjams reikėtų labai pasistengti, kad užmuštų tokį dalyką – tokią auksinius kiaušinius dedančią žąsį ar vištą.

– O pats priskirtumėte save prie gerbėjų?

A. Puklevičius: Pirmoji trilogija man paliko įspūdį, o antroji visiškai neįtraukė. Dabar, kadangi režisuoja J. J. Abramsas, kuris yra įrodęs, kad gali susitvarkyti su panašaus lygio iššūkiais, laukiu, tikiuosi, kad bus labai gerai ir labai smagu. Bet negaliu pasakyti, kad esu labai didelis kosminės operos gerbėjas.

– Ko dabar galima tikėtis?

P. Sabaliauskas: Labai gerai, kad dabar kitas režisierius, nes G. Lucaso indėlis apskritai stipriai pervertintas. Jis niekada nebuvo geras režisierius – trilogijos tai labai gerai įrodė. Jis buvo geras visatos, pasaulio kūrėjas, bet kaip režisierius pasirodė tikrai labai silpnas, ypač pabaigoje. Tai, kad jaunas režisierius ir dar „Žvaigždžių karų“ didelis gerbėjas J. J. Abramsas imasi režisuoti, yra tik privalumas. O tai, kad G. Lucasas apskritai nebedalyvauja tolesniame kūrime, irgi yra tik pliusas.

– Skaičiau, kad jis bus kaip konsultantas...

P. Sabaliauskas: Jo istorijos apmatai pasirodė apie 1980 m., kai prasidėjo visas „Žvaigždžių karų“ vajus. Jis kaip ir turėjo būti konsultantas, bet W. Disney pasirinko beveik nekreipti dėmesio. Jei ir yra kažkoks G. Lucaso indėlis, tai minimalus.

– Kokius lūkesčius kelia anonsas ir visa tai, kas dabar apie tai kuriama?

A. Puklevičius: „Žvaigždžių kelio“ ir „Žvaigždžių karų“ gerbėjai dažniausiai niekuomet nesusitaria, kuris iš jų garbinamų dalykų daug geresnis. O dabar „Žvaigždžių karus“ kuria tas pats režisierius, kuris prieš tai kūrė „Žvaigždžių kelią“. Bandau įsivaizduoti, kaip Amerikoje gerbėjai galų gale suvirškins tokį fenomeną.

– O kas yra „Žvaigždžių karai“

P. Sabaliauskas: Turbūt tai yra „fantasy“ [liet. maginė fantastika] su mokslinės fantastikos prieskoniu. Nes iš esmės to, kas būdinga mokslinei fantastikai, „Žvaigždžių karuose“ nėra ir, atvirkščiai, yra tai, kas būdinga „fantasy“ žanrui, t. y. magija ir panašūs dalykai.

– Ar šis fenomenas neišsikvepia, ar jis dar populiarus, ar žmones dar domina tas žanras?

A. Puklevičius: Savaime suprantama, kad žmones amžinai domins tai, ko jie negali pamatyti kasdienybėje. Domins ir vesternai, ir isternai, ir „fantasy“, ir grynoji fantastika, ir kosminės operos. Visa tai, kas yra bėgimas nuo tikrosios, pilkosios kasdienybės, juos domins. Aišku, kai tai kokybiškai padaryta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių