Karikatūristė R. Elmantė: protingas moka iš savęs pasijuokti

Atsitiktinai karikatūros žanrą atradusi iliustratorė Riva Elmantė šiandien žavi savo darbų taiklumu. REdraw pseudonimu pasivadinusi kūrėja meistriškai šaržuoja politikus ir ne visada logiškus jų sprendimus, ironiškai iliustruoja socialinius įvykius. Ir pernelyg nesijaudina, kai sukritikuoti asmenys įsižeidžia.

Prisiminė seną pomėgį

Ant milžiniško koldūno jojantis Petras Gražulis, Seimo nario kortelėmis žaidžianti Agnė Širinskienė, kokteilį šelmiškai geriantis Aurelijus Veryga – maža dalis R.Elmantės sukurto pasaulio gyventojų. Būtent drąsa pasakyti, kad karalius yra nuogas, iliustratorei pelnė pripažinimą.

Pati R.Elmantė niekada negalvojo, kad jo sulauks ir iš piešimo galės užsidirbti. Nors nuo vaikystės mėgo dailę, šios srities rimčiau nestudijavo. Piešimą Riva iš naujo atrado išėjusi motinystės atostogų.

"Esu nenustygstanti vietoje, tad augindama vaiką ir nedirbdama nežinojau, kur dėtis. Iš pradžių gaminau muiliukus ir vėriau karoliukus, tačiau ši veikla nebuvo sėkminga ir neteikė džiaugsmo, – atvirauja jauna moteris. – Tada prisiminiau, kad kadaise mėgau piešti. Pradėjau nuo akvarelės ir pieštukų, kombinavau juos su tušu, o tada jau perėjau prie planšetės. Vėliau, kai piešimas tapo atviru hobiu socialiniame tinkle, pradėjau kurti politine tematika, kuria visada domėjausi."

Man atrodo, jei kūrėjas prisitaikys prie visų nuomonės, jis paskęs pilkoje masėje. Gal tai ir saugu, bet baisiai neįdomu.

Tuo metu Lietuvos politikos padangę sudrebino skandalas dėl balsavimo su svetimomis Seimo nario kortelėmis. Būtent šį įvykį kūrėja pirmiausia ir pašiepė savo darbuose. Šiuos piešinius atspausdino ant marškinėlių, o juos padovanojo draugams. Greitai socialiniuose tinkluose pasklido žinia apie šmaikščius ir taiklius R.Elmantės darbus. Marškinėlius su A.Širinskienės atvaizdu įsigijus vienam garsiam nuomonės formuotojui, iliustratorę užgriuvo dėmesys.

Vieni žavėjosi puikiu menininkės humoro jausmu. Kiti, ypač sukritikuotų politikų rėmėjai, piktinosi įžūlumu. Pati R.Elmantė mano, kad protingi žmonės dėl karikatūros niekada neįsižeis.

"Neabejoju, kad išmintingas ir intelektualus žmogus turės humoro jausmą ir mokės iš savęs pasijuokti. Visos mano politinės karikatūros yra sukurtos iš noro pasidalyti savo įžvalgomis, o ne siekiant pasišaipyti iš konkretaus žmogaus. Nors, neslėpsiu, man labai nepatiko praėjusios kadencijos valdžios draudimų politika. Vis dėlto, karikatūromis siekiau ne šaipytis, o parodyti kitą šių draudimų pusę. Visiškai nesitikėjau, kad politikai sureaguos ir patys. Tačiau, jei buvau pastebėta, – galbūt karikatūros išties taiklios?" – svarsto iliustratorė.

Pilietiška: R. Elmantė neabejinga ir gamtosaugos problemoms

Nenorėjo "normalaus" darbo

Prasidėjęs iš noro šiek tiek paįvairinti dienas auginant mažylį, iliustracijų kūrimas greitai virto visaverte R.Elmantės veikla. Ar nepritrūksta poilsio tarp kūrybos ir vaiko priežiūros? Kaip jaunai mamai sekasi paskirstyti savo laiką?

"Kai Jonas buvo dar visai lėliukas, į šį savo hobį nežiūrėjau rimtai ir nesitikėjau, kad iš to galima valgyti duoną. Dar nuo paauglystės man buvo įdiegta, kad menas neatneša pelno, tad reikia turėti "normalų" darbą, – pasakoja kūrėja. – Tačiau gyvename kitais laikais – dizainas ir iliustracijos yra vertinamos kaip įvaizdžio kūrimo, reklamos ir kitokio verslo dalis. Iš savo pomėgio, virtusio darbu, gyvenu jau antrus metus."

Vis dėlto Riva prisipažįsta, kad dabar, kai dėl karantino ribojimų sūnus neina į darželį, išties sunkoka viską suderinti. "Produktyvumas tikrai sumažėjęs, nes norisi vaikui ir jo ugdymui skirti pakankamai dėmesio. Didžiąją darbų dalį padarau, kai sūnus užmiega pietų miego. Dar pavyksta padirbėti Jonui įsitraukus į savas veiklas", – pasakoja iliustratorė.

Kaip mano pati R.Elmantė – kodėl jos darbai sulaukė tokio populiarumo? "Mano politinės karikatūros patinka tik tiems, kurių nuomonė sutampa su manąja. Esu sulaukusi ir piktų komentarų, nepasitenkinimo kupinų žinučių. Ypač daug neigiamų reakcijų sulaukiau po Ramūno Karbauskio karikatūrų. Jis ir pats mane užblokavo socialiniuose tinkluose, nors vėliau viename interviu yra sakęs, kad turi išsisaugojęs mano darbų, – juokiasi pašnekovė. – Kita vertus, visada buvau nusiteikusi, kad visiems neįtiksiu. Juk visi turime skirtingą humoro jausmą, skirtingai jaučiame pašaipos ribas. Man irgi ne viskas patinka."

Kada juoktis negalima?

Pašnekovės nuomone, tokių dalykų, apie kuriuos nebūtų galima juokauti, iš viso nėra. Tačiau privalai būti pasiruošęs, kad tavo darbai kam nors gali nepatikti.

"Visame pasaulyje gausu kūrėjų, kurie įkvėpimo semiasi įvairiose socialinėse temose, religijoje, politikoje. Nemanau, kad yra tokių dalykų, iš kurių nebūtų galima pasijuokti. Tačiau kai kurie žmonės labai greitai įsižeidžia. Lietuvoje vienas iš didesnių tabu yra kurti religine tematika – kaipmat gali užsitraukti tikinčiųjų nemalonę. Kita vertus, ir tai esu dariusi. Man atrodo, jei kūrėjas prisitaikys prie visų nuomonės, jis paskęs pilkoje masėje. Gal tai ir saugu, bet baisiai neįdomu", – juokiasi ji.

Karikatūristo profesiją kartais būtų galima laikyti netgi pavojinga. Juk visi prisimename 2015 m. pasaulį sukrėtusį prancūzų satyrinio savaitraščio "Charlie Hebdo" redakcijoje įvykdytą išpuolį. Tačiau R.Elmantė įsitikinusi, kad Lietuvoje panašus scenarijus menkai tikėtinas. Kita vertus, iliustratorė jaučia, kad esama temų, kurių, norint gyventi ramiai, verčiau neužkabinti.

"Kai pradėjau šaržuoti politikus, draugai ir artimieji jaudinosi, kad pasirinkau neliečiamą temą. Tačiau kuriant bet kokia tematika atsiras žmonių, kuriems atrodys, kad iš to juoktis nepadoru. Niekada nesijuokiu iš skaudžių dalykų, tokių kaip liga ar netektis, – sako Riva. Tačiau vėlgi – kiekvienas skirtingai supranta humorą ir jaučia jo ribas. Jeigu tam tikra tema tau asmeniškai jautri, jos šaržavimas neprajuokins. Daug kas priklauso ir nuo to, kaip iliustraciją interpretuos žiūrovas. Kartais piešdama išreiškiu vienokią mintį, o draugai iliustraciją mato visiškai kitaip."

Reakcijos: politinės karikatūros patinka tik tiems, kurių nuomonė sutampa su R.Elmantės. Daugiausia neigiamų komentarų autorė yra sulaukusi iš R.Karbauskio gerbėjų, o pats politikas net užblokavo ją socialiniuose tinkluose.

Pašnekovė primena, kad karikatūros žanras turi senas tradicijas. "Juk net mokykliniuose vadovėliuose galima išvysti nemažai karikatūrų, – pastebi R.Elmantė. – Įvairios meno formos visais laikais buvo protesto ir ugdymo priemonė. O nuo kūrėjo priklauso, kaip toli jis eis. Mane visada žavėjo drąsiausi sprendimai."

Rivos nuomone, kiekviena iš iliustracijos gaunama emocija yra sveikintina – nesvarbu, ar tai būtų pyktis, juokas ar liūdesys. "Kūrinys privalo kelti emociją, kitaip jis nieko vertas", – svarsto R.Elmantė.

Piešimas sugeria slogutį

R.Elmantė nekuria tik viena tema. Ji yra iliustravusi kelias pasakas mažyliams, prisidėjusi prie vyresnio amžiaus vaikams skirtos knygos iliustravimo, tačiau smagiausias – iliustracijų ir šaržų kūrimas politinėmis temomis.

"Juk politika mūsų gyvenime apima ir sprendžia labai daug. Tai – ir globalinis atšilimas, ir kultūra, ir sveikatos sistema, ir religija. Pastaruoju metu nemažai kūriau COVID-19, karantino tematika. Tad mane įkvepia pats gyvenimas, kokį gyvenu šiuo metu", – sako ji.

Dabar pasaulyje visko vyksta tiek daug, kad R.Elmantė kartais nebespėja piešti aktualijų. Vis dėlto, ji pripažįsta, kad geriausios karikatūros gimsta spontaniškai. "Būna, guliu lovoje ir prieš miegą pajuntu, kad gimė puiki idėja. Jei dabar nenupiešiu – rytoj nebeturėsiu ūpo arba pamiršiu. Tad tenka keltis ir išguldyti idėjas", – šypsosi iliustratorė.

Būna, guliu lovoje ir prieš miegą pajuntu, kad gimė puiki idėja. Jei dabar nenupiešiu – rytoj nebeturėsiu ūpo arba pamiršiu. Tad tenka keltis ir išguldyti idėjas.

Karikatūristai geba net blogiausioje situacijoje įžvelgti galimybę pasijuokti. O ar R.Elmantė yra iš tų žmonių, kurie net juodžiausiu periodu įžvelgia saulės spindulį? Pasak kūrėjos, pandemija ir karantino ribojimai, be abejonės, paveikė ir ją.

"Tikrai ne visada pavyksta išlaikyti gerą nuotaiką, bet stengiuosi su sūnumi išeiti dažniau pasivaikščioti. Ypač dabar, kai kasdien orai vis šiltėja. Žinoma, labai pasiilgau draugų, tėvų, netgi veiklų, kurias prieš karantiną ne itin mėgau, – šypsosi pašnekovė. – Gerai tai, kad piešimas išsiurbia didžiąją dalį mano neigiamų emocijų. Esu iš tų žmonių, kurie blogose situacijose būna kiek sarkastiški. Kai pykstu, šis bruožas itin išlenda – piešiniuose tai jaučiasi."

Svarbiausia – klausyti širdies

Nuotaikingas karikatūras kurianti iliustratorė pripažįsta, kad pradėjus piešti buvo nedrąsu parodyti savo darbus aplinkiniams, juos viešinti socialiniuose tinkluose. Tačiau jaudulį pavyko nugalėti.

"Kiekvienas kūrėjas baiminasi būti nesuprastas, sumenkintas, sukritikuotas. Tačiau pasidavus šiam jausmui, galima prarasti bet kokį norą kurti, – mano iliustratorė. – Nors dabar jaudinuosi mažiau, kartais nupiešusi aštresnį piešinį kelias valandas mąstau, ar verta jį viešinti. O jei būsiu suprasta klaidingai? Būna ir taip, kad po kurio laiko grįžtu prie piešinio ir galvoju – šįkart daryčiau kitaip. Tikriausiai tą patį patiria muzikantai, kurdami naują dainą, ar rašytojai, rašydami knygą."

Netikėtai gyvenimą pakeitusią veiklą atradusi Riva visiems pataria daryti tai, kas teikia malonumą. "Dauguma mūsų jau seniai žino, ką nori daryti ir kuo būti, tik yra per daug įsisukę į užburtą ratą: darbas–namai. Ne veltui dažnam žmogui mėgstamas hobis tampa sėkmę atnešančiu verslu. Kai darai tai, ką mėgsti, sekasi geriausiai", – tiki R.Elmantė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
Reklama........

Geras

Geras portretas
Patiko
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių