Geriausio Baltijos šalyse someljė titulas pirmą kartą atiteko lietuviui

  • Teksto dydis:

Rygoje vienuoliktą kartą vykusiose svarbiausiose Baltijos šalių someljė varžybose „Vana Tallinn Baltic Sommelier Grand Prix“ pirmą kartą istorijoje geriausiu someljė Baltijos šalyse buvo pripažintas Lietuvos atstovas – Martynas Pravilonis.

Antroji vieta taip pat atiteko lietuviui – Narimantui Miežiui, o trečioji – Latvijos atstovei Agnese Meiersone. 

„Tai buvo trečias kartas mano gyvenime, kai verkiau iš džiaugsmo. Pirmieji du buvo gimus mano vaikams, o trečiasis šiandien – iškovojus geriausio Baltijos šalių someljė titulą. Tai kainavo man daugybę pastangų, o jausmas būti pripažintam geriausiu tarp išskirtinai stiprių varžovų yra tiesiog nenusakomas“, – įspūdžiais dalijosi varžybų nugalėtojas M. Pravilonis, kuris yra pirmasis lietuvis iškovojęs nugalėtojo prizą šiose varžybose.

Kovoje dėl geriausio someljė titulo Lietuvai taip pat atstovavo AS „Prike“ vynų kategorijų vadovas Artūras Vasilionok ir „Somm“ vynotekos someljė N. Miežys, kuris yra pirmasis Lietuvos someljė, užėmęs antrąją vietą tarp geriausiųjų Baltijos šalyse dar 2012 metais Vilniuje vykusiame čempionate.

Dėmesys – vyno ir maisto dermei

Pirmojo turo metu dalyviai savo žinias demonstravo tiek raštu, tiek praktinių užduočių metu. Keturi iš aštuonių dalyvių pateko į finalą, kuriame savo profesionalumą įrodė atlikdami įvairias ir itin netikėtas užduotis. Praėjusių metų šių varžybų nugalėtojas bei septintą vietą tarp geriausių pasaulio someljė iškovojęs, o šiandien būdamas žiuri komisijos pirmininkas Raimondas Tomsonas sakė: „Finale siekėme išvysti, kaip varžybų dalyviai sugeba apjungti teorines ir praktines žinias konkrečiose restoranuose įvykstančiose situacijose“.

Geriausio Baltijos šalių someljė titulą pačiose pirmose varžybose iškovojęs Urvo Ugandi teigė, kad per 11 metų užduotys dalyviams gerokai išsiplėtė ir šiandien reikalauja didelio profesionalumo, tačiau jos yra praktiškos ir susijusios su kasdieniu someljė darbu.

„Scenoje buvo inicijuojamos situacijos, į kurias dalyviai turėjo reaguoti čia ir dabar. Taigi norint tapti nugalėtoju, nepakako techninių žinių ir išmanymo apie vyną, bet lygiai taip pat svarbu žinoti, ko tikimasi iš profesionalaus someljė. Palyginti su ankstesnėmis varžybomis, šiemet itin didelis dėmesys buvo skiriamas vyno derinimui su maistu. Finalininkai turėjo parinkti labiausiai derančias maisto ir vyno kombinacijas, o nugalėtoju tapo tas, kuris tai padarė geriausiai“, – kalbėjo U. Ugandi, šiemet būdamas žiuri komisijos nariu ir „Liviko“ rūšinių vynų produktų vadovu.

Galimybė jauniesiems profesionalams

Taip pat, siekiant įkvėpti ir suteikti galimybę pasisemti profesinės patirties tarptautiniu mastu, jau antrus metus dalyvauti buvo kviečiami ir jaunieji someljė.

„Labiausiai žavi, kai matome, kiek jaunieji someljė daug žino ir kaip, net lyginant su patyrusiais profesionalais, gerai atlieka užduotis. Asmeniškai aš itin džiaugiuosi matydama, kad vis daugiau merginų dalyvauja varžybose ir jų pastangas laimėti bei įrodyti, kad yra lygios dalyvės vyno pasaulyje“, – teigė „Liviko“ rinkodaros direktorė Liivi Tadolder.

Varžybų nugalėtojui atiteko pagrindinis prizas – kelionė vyno tema, o geriausio jaunojo someljė titulo laimėtojai, kuria buvo pripažinta estė Marika Tikas, įteiktas ypatingas atidarytuvas ir legendinio „Chateau Laguiole“ vyno butelis.

Varžybos dėl geriausio Baltijos šalių someljė titulo pavadintos legendinio „Liviko“ likerio „Vana Tallinn“ vardu. Konkursą „Vana Tallinn Grand Prix“ bendrovė „Liviko“ drauge su Estijos, Latvijos ir Lietuvos someljė asociacijomis rengia nuo 2006 metų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių