- Lina Bieliauskaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Įtemptas gyvenimo tempas vargiai suderinamas su sveikos mitybos principais, tačiau ir per keliolika minučių skrandį galima pamaloninti maistingu ir sočiu valgiu.
Tokiems nuolat skubantiems, o neretai ir papietauti pamirštantiems klaipėdiečiams uostamiesčio viešbučio "Navalis" restoranas siūlo pietų meniu naujovę – kiekvieną darbo dieną nuo 12 iki 16 val. čia galima paskanauti trijų skirtingų rūšių sriubų.
"Esminė šio sumanymo mintis – suteikti mūsų klientams galimybę už prieinamą kainą pavalgyti ne tik gardžiai, sočiai, bet ir greitai. Per įprastą pietų pertrauką nespėję papietauti klaipėdiečiai gali drąsiai užsukti pas mus vėliau ir visada ras šį sriubų bufetą", – aiškino idėjos autorius, viešbučių "Navalis" ir "Old Port Hotel" restoranų virtuvės šefas Vytautas Samavičius.
Nors teigiama, kad gera šeimininkė sriubą gali išvirti iš bet ko, tačiau ir tokiam iš pirmo žvilgsnio neįmantriam patiekalui paruošti reikia sumanumo.
"Galiu patikinti, kad mūsų sriubos išlaiko vitaminus, naudingąsias maistines medžiagas, kadangi jos nepervirtos, pagamintos pagal visus technologinius reikalavimus. Joms paruošti naudojami tik švieži ir kokybiški produktai", – tvirtino V.Samavičius.
"Navalio" restorano vadovė Roma Zabielienė pastebėjo, jog daugelio sąmonėje vis dar gaji nuostata, kad sriuba nėra "tvirtas" patiekalas. "Tačiau nelygu, kaip ji paruošta. Mūsų siūloma mėsiška sriuba prilygsta kone troškiniui ir yra labai soti", – teigė pašnekovė.
Be šio tiršto ir sotaus patiekalo bei tradicinės dienos sriubos, kiekvieną darbo dieną galima pasigardžiuoti ir trinta kremine daržovių sriuba.
"Asortimentui turėsime po tris tokias sriubas, kurios keisis kiekvieną dieną. Restorano lankytojai galės ne tik patys įsipilti iš jų norimą, bet ir pasirinkti įvairių priedų – tai ir žolelės, ir sūrio pagardai, skrudinta ar paprasta duona", – pasakojo V.Samavičius.
R.Zabielienė šypsojosi, jog nė vienas klientas nebus verčiamas užsiimti savitarna – tiesiog tokia galimybė suteikiama tiems, kurie nenori gaišti laiko aptarnavimui.
Vos prieš trejetą dienų pristatytą naujovę jau spėjo įvertinti restorano lankytojai – sriubų dubenys ištuštinami kone iki dugno.
Skaičiai ir faktai
Maisto gamyba verdant paplito tik išradus vandeniui nelaidžius indus – maždaug prieš 5000 metų. Dabartinis sriubos supratimas susiformavo maždaug XVIII amžiuje. Iki XVII amžiaus buvo valgomos tirštos sriubos, tepamos ant duonos, vėliau, maždaug tuo metu, kai išrastas šaukštas, pradėjo populiarėti ir skystesnės sriubos. Komercinės sriubos atsirado XIX amžiuje, išradus konservų dėžutę. Sriuboms virti dažniausiai naudojama mėsa, daržovės, įvairūs prieskoniai, tačiau populiarios ir pieniškos ar saldžios vaisių sriubos. Sriubas galima skirstyti ir į karštas bei šaltas, tirštas ir skystas. Šis patiekalas stimuliuoja virškinimą daug geriau nei kai kurie vaistai. Sergant peršalimo ligomis specialistai pataria valgyti vištienos sultinio su makaronais. Kai kurių dietologų nuomone, sriuba padeda ir lieknėti. Užuot valgius antrąjį patiekalą, geriau išsrėbti dar vieną lėkštę sriubos, kuri neturėtų būti riebi.
V.Samavičius rekomenduoja
Bulvių ir porų sriuba
1 porcijai reikės:
30 g bulvių,
20 g porų,
5 g svogūnų,
2 g česnakų,
300 g vištienos sultinio,
7 ml alyvų aliejaus,
20 g grietinėlės,
druskos, pipirų ir žalumynų.
Sriubai skirtos daržovės nuvalomos, nuplaunamos ir nusausinamos, po to susmulkinamos. Puode įkaitiname alyvų aliejų, suberiame smulkintas daržoves ir kepiname 5 min. Paruoštas daržoves užpilame vištienos sultiniu ir verdame 40 min. Joms išvirus, supilame grietinėlę, viską sutriname smulkintuvu. Trintą sriubą pakaitiname 15 min. Smulkintais žalumynais papuoštą patiekalą patiekiame pašildytoje lėkštėje.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Vandens bijanti V. Siegel priėmė iššūkį: noriu sau įrodyti, kad viskas įmanoma
„Kaip spėsiu? Nežinau, kažkaip. Bet labai noriu“, – plačiai šypsojosi Viktorija Siegel. Ji – naujausia karšto ir ekstremalaus „LNK iššūkio. Pagauk bangą!“ dalyvė, pakeitusi dėl kojos traum...
-
Jau nuo rytojaus – keturi L. Vaikules koncertai visoje Lietuvoje
Jau rytoj į Lietuvą sugrįžta viena garsiausių Latvijos atlikėjų Laima Vaikule. Aksominio balso savininkė, pelnytai tituluojama stiliaus ikona, šį sykį dainininkė surengs net keturis koncertus su Latvijos bigbendu, kviestiniais solistais ir ba...
-
Kauno sporto halėje po 20 metų pertraukos ir vėl skambėjo „G&G Sindikatas“7
Lapkričio 23-iąją Kauno sporto halėje įvyko ilgai lauktas „G&G Sindikato“ koncertas, kuris subūrė pilnutėlę salę lietuviško repo gerbėjų. Šis koncertas buvo ypatingas dėl dviejų sentimentalių progų: grupė sugr...
-
Gimtadienį švenčiantis A. Užkalnis užsiminė apie naujus santykius16
Per savo gimtadienį, lapkričio 26-ąją, žurnalistas Andrius Užkalnis prasitarė – jo širdis nebe vieniša. ...
-
Europinė premjera: Toto Cutugno ir grupės „L’italiano“ šou Palangoje ir Vilniuje!1
Pirmą kartą Lietuvoje įvyks europinė muzikinio šou iš Italijos premjera: oficialus Toto Cutugno pagerbimo reginys, lydimas italų muzikinės grupės „L’italiano“. ...
-
Šalia aviakatastrofos vietos gyvenanti Mia: tikėkimės, jog tai – žmogiška klaida, o ne siųsta žinutė24
Ankstų pirmadienio rytą sostinėje įvyko tragedija – DHL krovininis lėktuvas nukrito šalia gyvenamojo namo. Įvykio metu žuvo ispanų kilmės pilotas, o kiti įgulos nariai patyrė sužalojimų. Katastrofos liudininkai neslėpė sumiši...
-
J. Statkevičiaus mama Vanda: Prancūzijoje jis būtų milijonierius!29
„Paryžiuje jo visi laukia, o čia niekas nenori, niekas nesidomi ta mada. Žmonės gaili pinigų, nepalaiko, tai kaip jam gyventi? Prancūzijoje jis seniai būtų milijonierius“, – jau šį pirmadienio vakarą LNK gyvenimo būdo laidoj...
-
V. Radzevičius: turiu diktatoriškų polinkių – jei ką sugalvoju, tai ir darau
Žurnalistas, keliautojas, gastronomas Vytaras Radzevičius naujame TV3 sezone ir toliau vaidina pagrindinį realybės šou „Vytaro ferma“ herojų – miestietį, bandantį atrasti savo vietą kaime, plėsti šeimos ūkį ir netgi m...
-
Kalėdinė magija jau gaubia pasaulio miestus
Nepaisant visos komercijos, Kalėdų magija jau gaubia įvairiausius pasaulio miestus – nuo Kopenhagos ir Vienos iki tolimojo Honkongo ir net Tokijo. Nors iki tikrųjų Kalėdų dar visas mėnuo, jų gerbėjai jau švenčia. ...
-
Tarpiniai rezultatai: Bazelio rinkėjai pritarė 2025-ųjų „Eurovizijos“ finansavimui2
Šveicarijos Bazelio miesto rinkėjai sekmadienį pritarė, kad 2025-ųjų „Eurovizijos“ dainų konkursui surengti būtų skirta beveik 38 mln. eurų, rodo tarpiniai rezultatai, gauti netrukus po balsavimo pabaigos. ...